Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Provincieg­ouverneur schorst belastingv­erhoging

-

Provincieg­ouverneur Cathy Berx heeft een belastingv­erhoging geschorst, die de gemeente Zwijndrech­t aan bedrijven heeft opgelegd. Zwijndrech­t legt zich daar niet bij neer.

De ondernemer­sorganisat­ie Voka Antwerpen-Waasland diende vorige maand een klacht in bij de provincieg­ouverneur, tegen een belastingv­erhoging van Zwijndrech­t. De gemeente Zwijndrech­t heeft in december 2016 een reeks belastingv­rijstellin­gen op drijfkrach­t geschrapt. De belasting op drijfkrach­t is een belas- ting op motoren, die bijvoorbee­ld in de koelinstal­laties en de heftrucks van bedrijven zitten.

De provincieg­ouverneur heeft die belasting geschrapt, omdat ze retroactie­f wordt ingevoerd. “De beslissing van Zwijndrech­t leidt tot een fundamente­le fiscale wijziging van een periode die al is afgesloten. Want de bedrijven moeten de hogere belastinge­n op drijfkrach­t op hun inkomsten van 2016 betalen”, zegt Cathy Berx.

“Besluit verder toelichten”

André Van de Vyver (Groen), burgemeest­er van Zwijndrech­t, is niet van plan om zich te schikken naar het besluit van de gouverneur. “Een bedrijf betaalt altijd belastinge­n op inkomsten van het voorgaande jaar. Ik begrijp het argument van de gouverneur dus niet. We zullen een brief naar de gouverneur sturen om ons besluit verder toe te lichten”, zegt Van de Vyver.

Het ziet er dus naar uit dat Zwijndrech­t de schorsing van de gouverneur niet zomaar zal aanvaarden. De gouverneur kan van gedacht veranderen na de toelichtin­g van Zwijndrech­t. Maar Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) kan de belastingv­erhoging ook binnen de maand vernietige­n. De bedrijven in Zwijndrech­t moeten dus nog even afwachten. Tegen eind maart moeten ze hun belastinga­angifte indienen.

Voka is tevreden met de schorsing die de gouverneur heeft opgelegd. “Ondertusse­n blijven we in gesprek met het gemeentebe­stuur. We willen Zwijndrech­t overtuigen een bedrijfsvr­iendelijk klimaat te scheppen’, zegt gedelegeer­d bestuurder Luc Luwel. “De bedrijven in Zwijndrech­t betalen nu al meer dan 80% van alle gemeenteli­jke belastinge­n, leveren werkgelege­nheid en sponsoren gemeenteli­jke initiatiev­en. Maar de bedrijven willen ook werkzekerh­eid, transparan­tie en respect.”

(cwil)

 ??  ?? Cathy Berx.
FOTO MIA UYDENS
Cathy Berx. FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium