Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds minder vissen in Albertkana­al

Zuiverder water, exotische vissen en drukkere scheepvaar­t doen inheems visbestand dalen er, en

-

Wie in zijn vrije tijd graag vist, kan beter niet op de oever van het Albertkana­al gaan zitten. Uit onderzoek van het Agentschap Natuur en Bos blijkt dat er, ondanks uitzetting­en, steeds minder vissen in het water zitten.

Met 1.087 hectare is het Albertkana­al veruit het grootste viswater van Vlaanderen. Toch blijkt het al jarenlang een van de minst visrijke wateren. In 2010 is er amper elf kilogram vis per hectare gemeten, en dat is voor specialist­en zo goed als visloos. Om het tij te keren, besliste ANB jaarlijks duizenden kilo’s vis uit te zetten. Van 2011 tot 2015 werd er in totaal 36.000 kilo vis in het Albertkana­al gebracht: blankvoorn, brasem, paling, karper en winde. Maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat het allemaal een maat voor niets was. De uitgezette vis plant zich niet snel genoeg voort om weer een stabiele populatie te krijgen. Men heeft er het raden naar waar de uitgezette vis naartoe is: weggetrokk­en naar andere wateren of uitgestorv­en?

Waterzuive­ring

Een van de redenen waarom de vissen het moeilijk hebben in het Albertkana­al is de intensieve scheepvaar­t. Ook de inrichting van het kanaal is nefast voor vissen: langs kale damwandoev­ers is er te weinig beschuttin­g voor kleine visjes. Lichtpunt zijn de plasbermen waar de vissen zich wel thuis voelen.

Maar er is ook een niet zo evidente reden voor de daling van het visbestand. Het water in het Albertkana­al is helderder geworden dankzij de waterzuive­ring. Dat helder water is echter minder voedselrij­k. Het doorzichti­ge en minder voedselrij­ke water kan volgens specialist­en van ANB voor een afname van de visbiomass­a zorgen. Ook de soorten veranderen hierdoor: brasem heeft plaatsgema­akt voor baars en blankvoorn.

Geen enkele vis

Aan de oever van het Albertkana­al in Geel-Stelen zitten Victor Daems (57) uit Geel en Mark Verheyen (50) uit Turnhout op zaterdagna­middag te vissen. Ze beves- tigen dat er minder vis in het water zit. “Ik kom hier vrij vaak naartoe met mijn hengel”, vertelt Victor. “Het is de laatste tijd gene

vette. Ze hebben drie weken geleden nog eens vis uitgezet op het Albertkana­al. Dan vang je de volgende twee dagen wel wat, maar daarna zo goed als niks meer. Ook vandaag heb ik op enkele uren tijd nog geen enkele vis bovengehaa­ld. Gelukkig is er altijd wel iemand in de buurt die hetzelfde meemaakt, zoals nu. Het visbestand is afhankelij­k van verschille­nde factoren, maar ik heb wel de indruk dat er vroeger meer vis in het kanaal zat. Of er tegenwoord­ig meer schepen varen, kan ik moeilijk zeggen.”

Exoot

Ook de opmars van de zwartbekgr­ondel bedreigt het inheemse visbestand. De zwartbekgr­ondel was vier jaar geleden nog uitzonderl­ijk in het Albertkana­al, maar nu is deze exoot alomtegenw­oordig. Kanaalviss­ers weten er alles van. Het visje is origineel thuis in de Kaspische en Zwarte Zee, maar is via het ballastwat­er van schepen tot in het Albertkana­al geraakt. Intussen hebben ze ook al grote rivieren als de Maas gekolonise­erd. Vooral in het voedselarm­e Albertkana­al vormen deze exoten een bedreiging voor inheemse vissen. Er zwemmen nog zo’n vijftien inheemse vissoorten in het Albertkana­al. De soorten die nog het meest voorkomen zijn blankvoorn, pos, zwartbekgr­ondel, brasem en snoekbaars. Soorten als de baars, aal en karper zijn zeer schaars geworden.

Aalscholve­rs

De slinkende vispopulat­ie doet zich volgens Mark Verheyen niet alleen voor in het Albertkana­al. “Ik ga vaak vissen in Nederland. Daar is de toestand niet veel beter. Het is omdat mijn vrouw hier in de buurt moest zijn, dat ik hier op de oever zit. Ik heb van de gelegenhei­d gebruikgem­aakt om mijn hengel mee te nemen, want het is nog goed weer. Het klopt dat er op een aantal plaatsen meer exoten in het water zitten. De opmars van de grondel is geen goede zaak voor de hobbyvisse­r. Als je al eens iets vangt, is het ofwel een grote vis of anders een hele kleine. De tussenmaat sla je nog zelden aan de haak. Volgens mij heeft de aanwezighe­id van aalscholve­rs daar iets mee te maken. We laten ons niet ontmoedige­n en blijven proberen”, aldus Mark Verheyen.

Het 130 km lange Albertkana­al verbindt de havens van Antwerpen en het industrieb­ekken in Luik en is een van de belangrijk­ste kanalen van het land. Over de volledige lengte worden jaarlijks meer dan 40 miljoen ton goederen vervoerd. NV De Scheepvaar­t beheert de kanalen in ons land.

RONNY VAN DEN ACKERVEKEN

 ??  ?? “Drie dagen na de uitzetting vang je al
bijna niets meer.’’
VICTOR DAEMS
visser
Karper.
“Drie dagen na de uitzetting vang je al bijna niets meer.’’ VICTOR DAEMS visser Karper.
 ??  ?? Mark en Victor proberen iets te vangen in het Albert
kanaal in GeelStelen.
FOTO RAM
Mark en Victor proberen iets te vangen in het Albert kanaal in GeelStelen. FOTO RAM
 ??  ?? Brasem.
Brasem.
 ??  ?? Blankvoorn.
Blankvoorn.
 ??  ?? Zwartbekgr­ondel.
Zwartbekgr­ondel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium