Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Achter de kookpotten voor Fifi en Minou

Nieuwe trend: zelfgemaak­te kost voor je huisdier

- (sir)

Vergeet Royal Canin of Whiskas: tegenwoord­ig spelen baasjes zelf chefkok voor hun hond of kat. Professor dierenvoed­ing Myriam Hesta waarschuwt: “Kook niet zomaar een extra portie van je eigen maal voor je huisdier.”

“Wat eten we vandaag?” Alsof het nog niet lastig genoeg is om die vraag elke dag voor jezelf te beantwoord­en, proberen eigenaars van honden of katten nu ook nog een antwoord te vinden voor hun huisdier. Want er is een nieuwe trend: koken voor je beestje. Jaak Pijpen, hoofdredac­teur van het magazine WOEF, merkt het bij zijn publiek. “Steeds meer lezers vragen ons of ze mogen koken voor hun dier.” Dat hebben beestjes te danken aan de “humaniseri­ng van huisdieren”, zoals Pijpen het noemt. “De hond of kat wordt steeds vaker gezien als een volwaardig lid van het gezin en er wordt dus ook voor gekookt. Bovendien neemt obesitas bij huisdieren toe. Wie zelf kookt, kan dat beter controlere­n.”

Myriam Hesta, professor Dierenvoed­ing (UGent), twijfelt of obesitas de voornaamst­e reden is voor de trend. “Daarvoor be- staat lightvoedi­ng of een dieet.” Waarom dan wel zelfgemaak­te kost geven? “Omdat de baasjes willen weten wat ze hun hond of kat voorschote­len en de commerciël­e voeding niet helemaal vertrouwen. Hoewel die wel gecontrole­erd is. Ze werken liever met verse ingrediënt­en”, denkt Hesta.

Voor je zelf aan het koken gaat voor je huisdier: dat is meer dan een extra portie maken, benadrukt de professor. “Sommige ingrediënt­en die wij eten, kunnen giftig zijn voor dieren, zoals chocolade, uien, look of druiven.”

 ??  ?? Sommige ingrediënt­en zijn giftig voor huisdieren.
FOTO KRIS DE SMEDT
Sommige ingrediënt­en zijn giftig voor huisdieren. FOTO KRIS DE SMEDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium