Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niemand kan mij verhindere­n kandidaat te zijn”

Fillon geeft fouten toe, maar stapt (nog) niet op

- KRISTOF SIMOENS

Voor een mensenmass­a – 200.000 volgens de organisato­ren, 40.000 tot 50.000 volgens de politie – en een zee aan tricolore vlaggen heeft François Fillon gisteren een vuist gemaakt naar al wie zijn kop wil. “Ik moet luisteren naar deze immense massa die me voortstuwt”, zei hij.

Is Fillon morgen nog de Franse presidents­kandidaat voor de rechts-conservati­eve Les Républicai­ns, of delft hij alsnog het onderspit op het politiek comité van zijn partij, dat vanavond samenkomt? Als het van de 63-jarige Fillon – hij was zaterdag jarig – afhangt, het eerste. Dat heeft hij gisteravon­d met zoveel woorden gezegd in de tv-studio’s van France 2.

“Niemand kan mij verplichte­n om mijn kandidatuu­r in te trekken. Dat betekent niet dat ik niet wil praten, dat ik niet wil luisteren, dat ik niet in staat ben tot dialoog”, klonk het strijdlust­ig, maar “het volk, en al zeker zij die voor mij gestemd hebben in de voorverkie­zing, staat pal achter mij”. Een duidelijke verwijzing naar de (tien)duizenden aanwezigen op de Place du Trocadero, in hartje Parijs, met de Eiffeltore­n als decor.

“Ik heb fouten gemaakt”

Onder de gutsende regen erkende Fillon ’s namiddags dat hij fouten had gemaakt. “Ik had mijn vrouw niet in dienst mogen nemen als parlementa­ir medewerkst­er”, gaf hij toe. En “ik heb te lang geaarzeld over hoe ik zou reageren” toen Le Canard Enchaîné de kat de bel aanbond rond de riante wedde voor de mogelijk ‘fictieve job’ van zijn vrouw Penelope.

In de tv-studio’s kwam hij ook nog terug op zijn inmiddels beruchte uithaal naar Justitie, vorige woensdag: “Misschien was mijn reactie wel wat te straf. Maar ze is wel evenredig met het geweld dat mij is aangedaan”, klonk het wat Calimero-achtig. “Ik stel vast dat het lot dat mij is beschoren, een heuse primeur is. Nooit eer- der in de Vijfde Republiek heeft zo’n situatie zich voorgedaan. Als ik twee maanden geleden in verdenking was gesteld, dan was ik geen kandidaat geweest.” Maar, zo benadrukt Fillon, “ik ben onschuldig” en de “gerechteli­jke kalender die men mij oplegt, is een heuse democratis­che hold-up”. Fillon wordt immers bij de onderzoeks­rechter verwacht twee dagen voor de kandidatur­en definitief worden.

Et maintenant?

Vraag is: hoe moet het nu verder? Fillon is duidelijk niet van plan om zijn kandidatuu­r in te trekken, zijn partij is als de dood dat hij Les Républicai­ns in de vernieling rijdt. Enkele weken na de presidents­verkiezing­en kiezen de Fransen namelijk hun volksverte­genwoordig­ers, en daarbij staat veel op het spel. Niet verwonderl­ijk dus dat het hele weekend lang mandataris­sen en partijlede­n hun vertrouwen opzegden in Fillon (de teller van de linkse krant Libé

ration staat intussen al boven de 300). Zelfs Sarkozy en Juppé – Fillons grootste tegenkandi­daten bij de voorverkie­zingen en niet bepaald goede vrienden van elkaar – hielden zaterdagav­ond topoverleg.

Of dat iets heeft opgeleverd en, zo ja, wat, komen we misschien deze ochtend al te weten. Want nauwelijks enkele minuten na het druk bekeken journaal op France 2 tweette Alain Juppé – wiens naam de voorbije dagen almaar vaker opdook als mogelijke vervanger van Fillon – dat hij maandag om 10.30u de pers te woord staat in zijn thuisstad Bordeaux. Dus ruim vóór het politiek comité van de partij samenkomt. Om maar te zeggen dat de chaos binnen de partij van Fillon nu compleet is.

 ??  ?? François Fillon in hartje Parijs: “Ik moet luisteren naar deze immense massa die me voortstuwt.”
FOTO ANADOLU AGENCY
François Fillon in hartje Parijs: “Ik moet luisteren naar deze immense massa die me voortstuwt.” FOTO ANADOLU AGENCY
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium