Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Enige raw-food restaurant van ’t stad stopt ermee

Na zes jaar bergen eigenaars van unieke zaak Eten vol leven de potten en pannen weer op

- ELLEN BOGAERT

Het vegan en rawfood restaurant Eten vol leven op de Minderbroe­dersui sluit op 11 maart de deuren. Het is in Antwerpen de enige zaak die zich volledig toelegt op rawfood, het serveren van eten zonder dat daar enige vorm van koken of bakken aan te pas komt. “We blikken terug op een mooi, maar intensief avontuur. Nu is het tijd om het concept te hertekenen”, zeggen eigenaars Tom Leenders en Sarah Leisdovich

Eten vol leven ontstond zes jaar geleden. Tot op vandaag is de zaak het enige restaurant in Antwerpen dat volledig voor raw en veganistis­ch dineren gaat. Ook in de rest van België bestaan er weinig gelijkaard­ige concepten. Het eethuis wist in korte tijd een mooi klantenbes­tand op te bou- wen. Toch besloten Tom en Sarah onlangs om het restaurant voorgoed te sluiten. Voortaan zullen ze zich enkel toeleggen op workshops en catering. “Alles, van de kazen tot de pizzabodem­s, maken we zelf. Het is leuk werk, maar ook zeer arbeidsint­ensief”, vertelt eigenaar Tom Leenders.

“Vanuit een zekere koppigheid zijn we altijd onze eigen visie blijven volgen, ook al beseften we maar al te goed dat die niet altijd ideaal was, commerciee­l gezien dan toch. De meeste restaurant­s geraken niet verder dan het integreren van enkele raw- en vegan-gerechten in hun vaste menukaart. Slechts weinig uitbaters is het gegeven om volledig voor zulke maaltijden te gaan. Begrijpeli­jk ook, want het is zeer hard werken met weinig return. Het is ook altijd wat zoeken naar de ingredient­en. Aangezien bij een eigen zaak ook heel wat vaste kosten komen kijken, zoals de huur en vast personeel, leek het ons beter om dit hoofdstuk af te sluiten en ons toe te spitsen op een andere formule.”

Workshops en catering

In de periode voor Eten vol leven werkte Sarah in de culturele sector. Tom was actief als architects­tedenbouwk­undige. Hij zal nu terug in zijn vroegere vakgebied aan de slag gaan. Sarah blijft Eten vol leven wel verder uitbouwen in de nieuwe vorm.

“Doordat we het restaurant sluiten, kunnen we ons ook meer focussen op workshops en catering. Het maakt ook dat we flexibeler en meer op maat van de klant kunnen werken. We zullen ons nog meer gaan toespitsen op sociale media om ons concept levend te houden. Het wordt wat zoeken naar de juiste locaties voor onze workshops, maar we gaan er binnenkort met veel energie terug tegenaan.”

Gelijkaard­ig concept

Het pand stond enige tijd over te nemen en even leek het erop dat iemand met een gelijkaard­ig concept de fakkel zou overnemen. Wat het juist zal worden, is nog niet helemaal concreet, maar het is wel zeker dat het terug een gezond eetconcept wordt. “Op die manier zullen onze klanten niet op hun honger blijven zitten”, luidt het.

Wie graag nog een keertje komt genieten van de kookkunste­n van Eten vol leven kan dus nog tot 11 maart in het restaurant terecht voor een unieke raw en vegan-ervaring.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium