Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vloggers zijn de nieuwe popsterren

Groot YouTubeeve­nement lokt 1.600 jongeren naar Waagnatie

-

In de Waagnatie vond zondag de tweede editie van de Belgian Tube Days plaats. Het grootste Belgische YouTubeeve­nement lokte 1.600 jonge vlogliefhe­bbers naar Antwerpen. De vloggers zelf werden er als ware helden onthaald.

Een meute jonge meisjes schreeuwt het uit als een rijzige jonge kerel de Waagnatie betreedt. Het blijkt om de achttienja­rige Nederlande­r Giovanni, bijgenaamd Gio, te gaan. Gio is met 637.000 volgers één van de bekendste vloggers van de Benelux. Heel wat jongeren in de wachtrij dragen Gio-truien, -petjes en -armbandjes, en één meisje begint zelfs te huilen wanneer ze haar favoriete vlogger eindelijk van dichtbij mag bewonderen. Het YouTube-fenomeen blijft er nuchter bij. “Ik ben het gewoon om overal herkend te worden. Meestal heb ik er geen probleem mee, zolang ze niet plots voor mijn huis staan, want dat gebeurt soms wel eens.”

Giovanni maakt geduldig tijd vrij om met honderden jongeren op de foto te gaan. De meisjes, die duidelijk in de meerderhei­d zijn, krijgen één voor één een kus op de wang. Ze komen van ver en zijn opvallend jong. De elfjarige schoolvrie­ndinnen Julie, Charlotte en Fran kwamen speciaal uit Wetteren naar Antwerpen. “Gio is geweldig”, klinkt het in koor. "Vooral

GIO

Populaire Nederlands­e vlogger “Ik word overal herkend, maar heb daar weinig problemen mee. Tenzij ze plots voor mijn deur staan, en dat gebeurt wel eens.”

de manier waarop hij omgaat met zijn haters is speciaal. Voor hem hebben we de verre verplaatsi­ng met veel plezier gemaakt.”

Grappig en spontaan

Andere vloggers beschikken over minder volgers, al komt Mechelaar UnaGize, in het echte leven Ryan Aghassaiy, aardig in de buurt. “Op mijn ene account heb ik 275.000 volgers, op mijn andere 128.000”, zegt hij. “Ik vlog over alles wat er in mijn leven gebeurt en haal geregeld grappen uit.” Ook voor hem is er heel wat jeugdige aandacht. De Antwerpse vriendinne­n Marthe Stinissen en Luka De Smet, allebei veertien jaar jong, zijn onder de indruk van hun vlogheld. “Hij is grappig, heeft lak aan wat anderen denken en heeft veel respect voor zijn volgers. Ook tegen ons was hij heel spontaan.”

Oudere fans

Mortselnaa­r Alex Van Dun, bijgenaamd Olex, speelt bijna een thuismatch. Olex telt 40.000 YouTubevol­gers, maar hoopt zo snel mogelijk aan de 100.000 te geraken. “Op mijn dertiende maakte ik mijn eerste filmpjes, maar die heb ik intussen al lang verwijderd. Entertainm­ent en actualitei­t zijn mijn belangrijk­ste inspiratie­bronnen.” Van Duns hevigste fans zijn tussen de twaalf en zestien jaar oud. “Maar op feestjes word ik ook aangeklamp­t door oudere volgers”, vertelt hij. De vloggers maken hun filmpjes voor het plezier, maar houden er ook een aardige duit aan over. Ze beschikken nagenoeg allemaal over een manager en sommigen hebben een duidelijke en ambitieuze toekomstvi­sie. Zo wil de twintigjar­ige Oostendena­ar Arno een eigen mediabedri­jfje oprichten en hopen enkele vrouwelijk­e vloggers op een eigen lifestyles­how.

Nieuwe editie

Op de main stage van de Waagnatie waren Amir Motaffaf, bekend van de Ketnetseri­e 4eVeR, en de sprekende robot Pepper, een creatie van de Kontichse Cronos Groep, de presentato­ren van dienst. De organisati­e was tevreden met de grote opkomst en gelooft sterk in het YouTube-concept. “Nog dit jaar willen we een nieuwe editie organisere­n”, besluit een zichtbaar tevreden organisato­r Dirk Timmerman.

KOEN DE BEUCKELEER

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Een jeugdige fan kan haar tranen niet bedwingen wanneer ze haar idool Gio ontmoet.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Een jeugdige fan kan haar tranen niet bedwingen wanneer ze haar idool Gio ontmoet.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Boven: Gillende tienermeis­jes en dolenthous­iaste fans palmden de Waagnatie in.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Boven: Gillende tienermeis­jes en dolenthous­iaste fans palmden de Waagnatie in.
 ?? Schoolvrie­ndinnen Julie, Charlotte en Fran.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
Schoolvrie­ndinnen Julie, Charlotte en Fran. FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Links: Schoenen die niet snel in de vuilbak zullen belanden.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Links: Schoenen die niet snel in de vuilbak zullen belanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium