Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dim verhuist naar Vrijdagmar­kt

Kleinste horecapand van Antwerpen staat vanaf 11 april weer leeg

- JOHAN VAN BAELEN

Restaurant Dim verhuist van de Leeuwenstr­aat naar de Vrijdagmar­kt. Zo neemt de Japans getinte zaak de plaats in van Te Kook, het restaurant dat topkok Johan Segers vroegtijdi­g sloot.

Nog voor het een jaar oud wordt, verhuist restaurant Dim uit de Leeuwenstr­aat. Vaste klanten hoeven niet te wanhopen, want zaakvoerde­r Dimitri Proost verkast naar de hoek van dezelfde straat en de Vrijdagmar­kt. En daar staat hij evenmin op vreemde grond. Want hij was er in een niet zo ver verleden nog kok in restaurant Te Kook van sterrenche­f Johan Segers.

Dimitri Proost startte in de derde week van april vorig jaar zijn restaurant Dim. Hij serveert er zestien gasten negen, twaalf of zestien gangen. En dat allemaal met amper één elektrisch vuurtje, zonder oven of dampkap. “Mijn opslagruim­te is in restaurant ’t Fornuis aan de overzijde van de straat. Dat was niet altijd even handig. Ik wilde vooral fijner kunnen werken”, zegt de chef die een halfjaar na de opening van zijn zaak al een 14 op 20 kreeg in restaurant­gids Gault&Millau en als culinair talent werd bestempeld op de Venuez Hospitalit­y Awards.

“Ik wil mijn gasten een totaalbele­ving geven, eentje waarin niet alleen het bord Japans of Oosters aanvoelt, maar ook het interieur.”

Te Kook

De jonge chef, die zeker niet te klagen heeft over klandizie, had twee mogelijkhe­den. “Ofwel zou ik deze zaak uitbreiden naar ach- teren en de garage ombouwen tot keuken. Ofwel kon ik naar de Vrijdagmar­kt gaan.” Hij koos voor dat laatste, omwille van die totaalbele­ving. “Het pand is ook kneedbaard­er dan het kleinere huis waarin ik nu m’n restaurant heb”, weet Dimitri.

Bovendien kent hij de keuken in het pand op de Vrijdagmar­kt maar al te goed. Hij werkte er al in Te Kook. “Zo heb ik de chef leren kennen”, aldus Dimitri Proost over Johan Segers.

“Hij blijft mijn mentor en hij hielp me om deze belangrijk­e knoop door te hakken. Toen alles in kannen en kruiken was, bleef ik twijfelen. Tot ik hem vroeg wat hij zou doen in mijn geval, op mijn leeftijd en in deze tijd”, zegt Segers’ poulain.

Lounge

“Een fantastisc­he keuken staat er al”, prijst hij het werkstatio­n dat hij mag overnemen. “Samen met een investeerd­er richt ik het pand compleet anders in. Dat gebeurt in drie kleuren en evenveel materialen. Er komt een granieten vloer, er komen eiken meubels en je vindt de gouden kleur

(of geelkoper, red.) van messing terug in drie steunpilar­en en in de toog waarachter ik zal werken.”

Want aan het concept zal weinig veranderen. De keuken ligt achterin. Daar komt de toog voor te staan, waarachter Dimitri zal werken. “Daar voor staan krukken en verder tafels en stoelen. Helemaal voorin komt er een loungegede­elte, waar klanten een aperitiefj­e kunnen nemen. Neen, daar serveren we geen eten. We houden het op 24 plaatsen om te dineren.”

Voor hulp in de keuken grijpt Dimitri eveneens terug naar zijn Te Kook-periode, want hij haalde Enzo Goormachti­g binnen, toen zijn collega. “Enzo voelt me goed aan en hij is veel gestructur­eerder dan ik. Hij is een kei in het voorbereid­en en hij is even verzot op de Aziatische keuken.”

1 mei open

Het nieuwe pand moet op 1 mei openen. “We sluiten de oude zaak vanaf 10 april. Dan volgt een korte vakantie naar Japan en dan res- ten me nog twee weken om alles op orde te krijgen. Het zal wel slikken zijn als ik de deur achter me dichttrek. Er zullen tranen vloeien, dat weet ik zeker. Ik vloek soms op de benepen ruimte, maar ik kreeg hier wel alle kansen. Ik heb er veel plezier beleefd, heb er veel mensen leren kennen en ben er heel ver gekomen. Met dank aan de chef.”

DIMITRI PROOST “Johan Segers is mijn mentor. Hij hielp me deze knoop door te hakken.”

Restaurant Dim

 ?? FOTO PDR ?? De jonge chefkok Dimitri Proost in zijn restaurant in opbouw. Achter het plastic schuilt de keuken.
FOTO PDR De jonge chefkok Dimitri Proost in zijn restaurant in opbouw. Achter het plastic schuilt de keuken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium