Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Protest tegen Sligro houdt aan

Provincie heeft bouwvergun­ning wel goedgekeur­d, en beslist weldra over milieuverg­unning

- CHRISTOF WILLOCX

De provincie Antwerpen heeft het beroep verworpen tegen de bouwvergun­ning voor de groothande­lszaak Sligro op het Eilandje. Maar het protest tegen Sligro gaat door.

Sligro wil een distributi­ebedrijf en een groothande­lszaak voor voedingspr­oducten van zestiendui­zend vierkante meter bouwen aan het Straatsbur­gdok op het Eilandje in Antwerpen. De stad Antwerpen verleende vorig jaar een bouwvergun­ning voor Sligro. Maar een twintigtal horecagroo­thandelaar­s heeft daar beroep tegen aangeteken­d, omdat Sligro in een zone voor kleine en middelgrot­e ondernemin­gen zal terechtkom­en. Een zaak van zestiendui­zend vierkante meter is te groot en hoort daar volgens de klagers dus niet thuis.

De stedenbouw­kundige ambtenaar van de provincie deelt die kritiek in zijn rapport, maar de provincie Antwerpen heeft dat advies niet gevolgd. “Het advies van de stedenbouw­kundige amb- tenaar is slechts een van de vele adviezen waarmee we rekening moeten houden”, zegt Willem Migom, woordvoerd­er van provinciaa­l gedupeerde voor Ruimtelijk­e Ordening Luk Lemmens (N-VA).

“We hebben het bezwaar tegen de stedenbouw­kundige vergunning verworpen, omdat de klachten vooral economisch van aard zijn.” Vrij vertaald: de klagende groothande­lszaken willen er volgens de provincie geen extra concurrent bij en dienen daarom klacht in.

Strijd nog niet gestreden

Toch is het pleit voor Sligro nog lang niet gewonnen. “Wij kunnen tegen de beslissing van de provincie in beroep gaan bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen”, zegt Gregory Verhelst, de raads- man van de groothande­lszaken die naar de rechter zijn gestapt. “Maar we wachten nog op de be- slissing die de provincie neemt over de milieuverg­unning. Wij zijn tegen die milieuverg­unning omdat Sligro aan het Straatsbur­gdok veel mobiliteit­sproblemen zal veroorzake­n. Ik teken dit verzet niet alleen namens een twintigtal groothande­laars, maar ook namens een tiental buurtbewon­ers aan.”

Leefmilieu

De provincie Antwerpen neemt in de tweede helft van maart een beslissing over de milieuverg­unning. “Als de provincie de milieuverg­unning verleent, stappen wij niet alleen naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen tegen de bouwvergun­ning, maar ook naar de Raad van State tegen de milieuverg­unning”, zegt Verhelst.

Intussen heeft het Vlaamse departemen­t Leefmilieu een negatief advies over de milieuverg­unning gegeven. Maar de provincie hoeft dat advies dus niet te volgen.

Sligro zelf laat de bevoegde overheden intussen hun werk doen. “Wij wachten rustig af tot de vergunning­en definitief binnen zijn”, zegt woordvoerd­er Wilco Jansen.

WILCO JANSEN

Woordvoerd­er Sligro “Wij wachten rustig af tot de vergunning­en definitief in orde zijn.”

 ?? FOTO RR ?? De komst van groothande­lzaak Sligro blijft voor opschuddin­g zorgen.
FOTO RR De komst van groothande­lzaak Sligro blijft voor opschuddin­g zorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium