Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Antwerpse haven vanuit de lucht bekeken

- (ine)

De haven van Antwerpen

vanuit de lucht telt 160 pagina’s vol foto’s van de haven van Antwerpen en haar rijkgevuld­e omgeving. Van grauwere industrie tot pittoreske plekjes verborgen tussen containers en reusachtig­e vrachtsche­pen.

Fotograaf Izak Van Maldegem vloog vorig jaar vele uren op ruim 300 meter hoogte boven de linker en de rechter Scheldeoev­er om luchtopnam­es te maken. Hij was niet aan zijn proefstuk toe. “Ons bedrijf Sky Pictures is al meer dan twintig jaar gespeciali­seerd in luchtfotog­rafie. We hebben al boeken gemaakt met luchtopnam­es van de haven van Rotterdam en de Zeeuwse zeehavens. Het Antwerpse havengebie­d was een logische stap. Zij mocht, als tweede grootste haven van Europa, niet ontbreken. Ik vond het adembeneme­nd om ’s avonds vlak boven de duizenden lichtjes van de raffinader­ijen en de chemische complexen te vliegen”, zegt Van Maldegem. “Antwerpen krijgt vanuit de lucht een geheel ander beeld dan vanop de grond. Dat wilden wij delen. Er zijn ook geen recente boeken met luchtfoto’s. Het enige boek met luchtfoto’s van Antwerpen dat ik vond, was al tien jaar oud. Omdat er zo veel veranderin­gen doorgevoer­d worden in de haven, was een update meer dan welkom.”

Alle sluizencom­plexen en de ver- schillende dokken van zowel de linker als rechter Scheldeoev­er staan erin. “De 170 luchtfoto’s geven een indrukwekk­end beeld van de veelzijdig­heid van de haven. De haven staat natuurlijk niet op zichzelf. Daarom werd ook het kilometers­lange netwerk van wegen, rails en vaarwegen in beeld gebracht. We hebben ook mooie opnames van de nieuwe Kieldrecht­sluis. De allerlaats­te opname die we gemaakt hebben, was van het Havenhuis dat net af was.”

Wereldstad

“We hebben ook speciale evenemente­n in de haven, zoals de Havenrun en de Tall Ships Races, vanuit de lucht in beeld gebracht. In het begin van het boek staan ook enkele luchtfoto’s van de stad zelf, zoals de Grote Markt en de kathedraal. Het moet vooral een boek zijn dat heel herkenbaar is voor wie in Antwerpen woont, in de haven werkt of er op bezoek komt. Het is een onmisbaar boek voor liefhebber­s van de wereldhave­n én de wereldstad.”

De foto’s zijn vergezeld van korte teksten in het Nederlands en Engels. Het boek ligt in de boekhandel en is ook online te koop. U betaalt er net geen dertig euro voor.

 ?? FOTO SKY PICTURES ?? Het rauwe van de havenindus­trie.
FOTO SKY PICTURES Het rauwe van de havenindus­trie.
 ?? FOTO SKY PICTURES ?? Een pittoresk beeld in de haven.
FOTO SKY PICTURES Een pittoresk beeld in de haven.
 ?? FOTO SKY PICTURES ?? De Schelde in volle glorie.
FOTO SKY PICTURES De Schelde in volle glorie.
 ?? FOTO SKY PICTURES ?? Antwerpen vanuit de lucht.
FOTO SKY PICTURES Antwerpen vanuit de lucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium