Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Merlina’ is terug, met vleugje Tinder

-

Met z’n drieën zijn ze al 210 jaar oud, maar de innerlijke detective van Lea Couzin (82), Mieke Bouve (55) en Paul Ricour (73) blijft eeuwig jong. De acteurs uit de legendaris­che BRTjeugdre­eks Merlina kwamen vorige week samen om een aantal radiofeuil­letons op te nemen voor Joe, waarin zelfs Facebook en Tinder opduiken.

“Waterman roept Merlina”: als dit voor u Chinees is, bent u niet grootgebra­cht met de jeugdreeks die van 1983 tot 1988 op de toenmalige BRT te zien was. De avonturen van detective MarieAnn ‘Merlina’ Meerschaut, haar nichtje Ann en Polycarpus ‘Pol’ Tack zouden we vandaag afdoen als poppenthea­ter van bordkarton, maar in de jaren 80 ging het erin als zoete koek.

Deze week blaast radiozende­r Joe het stof van de jeugdreeks tijdens de ‘Celebrate the 80s’-week, waarin alles in het teken staat van de jaren 80. De zender haalde acteurs Lea Couzin, Mieke Bouve en Paul Ricour naar de studio om een aantal radiofeuil­letons op te nemen die vanaf vanavond te beluistere­n zijn. Elke dag krijgen de luisteraar­s een nieuw verhaal van Merlina, waarin voor het eerst Facebook en Tinder hun intrede doen.

Selfies met fans

Voor Lea Couzin (82), onlangs nog te zien als de bomma van Wesley Biets in de serie Callboys, was het een fluitje van een cent om Merlina te reanimeren. “Ik heb vroeger ontzettend veel luisterspe­len voor de radio gemaakt, dit was heel snel ingeblikt.”

De jeugdreeks waarin Couzin de hoofdrol speelde, is inmiddels al bijna dertig jaar oud, maar ze wordt nog altijd herkend. “Door zeventiger­s en tachtigers, maar ook door dertigers en veertigers. Mensen willen selfies nemen, vroeger was dat een handtekeni­ng. Dat ik op mijn leeftijd nog altijd herinnerd word, is fijn.”

“De kinderen van vandaag zouden Merlina wellicht wat traag vinden; de enige echte actie kwam van de Parafix die je kon afvuren (een paraplu waarmee je mensen tijdelijk kon bevriezen, red.). Maar de verhalen blijven overeind, die zijn schitteren­d geschreven. Ik had ook bijna gezegd dat de reeks schitteren­d geacteerd is, maar dat zou ik over mezelf nooit durven zeggen

(lacht).”

Minnaar en mentor

Lea Couzin verkeert nog altijd in goede gezondheid. “Ondanks de reuma, die blijkbaar zo veel van mij houdt die hij altijd bij me blijft. Ik heb een schitteren­de echtgenoot, een lieve man die tegelijk mijn minnaar en mijn mentor is. We delen hetzelfde gevoel voor humor, beleven een zeer leuke oude dag en het helpt dat mijn man een geheugen heeft als een paard.”

“Mijn man en ik treden nog altijd samen op, met liedjes van toen die vandaag nog altijd kunnen. Wat ik doe, probeer ik goed te doen. Net zoals die gastrol in

Callboys. Ik kreeg na de opnames een kaart van regisseur Jan Eelen. ‘ Uw verschijni­ng was fantastisc­h’, schreef hij, ‘het was kort maar er boenk op’ (lacht).”

TOM DE LEUR

De hoorspelen van Merlina zijn de hele week op Joe te beluistere­n bij Rani De Coninck en Raf Van Brussel tussen 17 en 19u.

 ??  ??
 ?? FOTO'S MARC HERREMANS, VRT ?? Mieke Bouve (55), Lea Couzin (82) en Paul Ricour (73), nu en toen: “Merlina zou nu wellicht te traag zijn, maar de verhalen blijven overeind.”
FOTO'S MARC HERREMANS, VRT Mieke Bouve (55), Lea Couzin (82) en Paul Ricour (73), nu en toen: “Merlina zou nu wellicht te traag zijn, maar de verhalen blijven overeind.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium