Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Preud’homme is het k otsbeu

Coach van Club dreigt met zware ingrepen na zevende (!) nederlaag op verplaatsi­ng

-

Michel Preud’homme (trainer Club Brugge)

“Eén keer per week anderhalf uur alles geven. Is dat te veel gevraagd?”

Michel Preud’homme (trainer Club Brugge)

“Misschien goed voor ons dat Genk niet in Playoff 1 speelt. We komen hier toch nooit iets halen.”

Michel Preud’homme is het beu. Kotsbeu. Zeven van de vijftien uitwedstri­jden gingen verloren en het onvermogen om op verplaatsi­ng op basis van organisati­e en een gezonde wedstrijdm­entaliteit terug te vechten, zit hem hoog. “We werken nu bijna vier jaar samen en nog altijd moet ik hetzelfde herhalen. Ja, dit kan tot wijziginge­n in de basiself leiden”, zei de trainer van Club Brugge dreigend.

b

Werd op de persconfer­entie gevraagd aan de Genk-trainer Albert Stuivenber­g: “Ben je het ermee eens dat jouw jongetjes nog mannen moeten worden?” Michel Preud’homme kon zich niet inhouden en trad de Genkse trainer helemaal bij in zijn antwoord: “Heb jij de wedstrijd gezien?” , vroeg die. “Inderdaad, dit waren tien tijgers tegen tien lammetjes”, zei een heel boze Preud’homme. Zijn onderlip beefde.

De tijgers van Genk swingden twintig minuten lang met een verbazend gemak langs alle Bruggeling­en heen. Tiki-taka hebben de lichtvoeti­ge Limburgers in de genen en daar zou je dan kracht en organisati­e tegenover moeten stellen. Maar dat deed Club Brugge niet. Pijnlijk als je een trainer op de bank hebt zitten die zijn keepers- en trainersca­rrière heeft gebouwd op een gedrevenhe­id die bijna onmenselij­k is.

Bij Club Brugge haalde alleen doelman Butelle niveau. Van Rhijn was er weer bij. Hij deed het behoorlijk, maar pakte twee keer geel waardoor hij er volgend weekend niet bij is. Izquierdo was de meest dreigende aanvaller en scoorde een knap doelpunt. Daarmee is al het positieve over de landskampi­oen gezegd.

Zorgen om Refaelov

Wat kan Preud’homme dan voor ingrepen doen? In de defensie slaagt Engels er niet in het hoge niveau dat hij vorig seizoen haalde weer op te pikken. Denswil loopt ook achter zijn beste vorm aan, maar Poulain is nog niet hersteld na zijn spierscheu­r. Op het middenveld bleven Claudemir en Immers zaterdag uit de selectie wegens lichte blessures, maar ze kunnen worden gerecupere­erd. Kan Preud’homme aan Simons, Vormer of Vanaken raken?

In offensief opzicht is Izquierdo een zekerheid en clubtopsch­utter Vossen na één matige match afserveren zou wel heel snel zijn, zeker nu Diaby wellicht onder het mes moet.

In offensief opzicht is er wel een duidelijk zorgenkind: Lior Refaelov. Club mag er zich stilaan zorgen over gaan maken. De Israëliër slaagt er niet meer in zijn team op sleeptouw te ne- men. Hij bouwde zijn reputatie op de acties die zijn team in moeilijke periodes over de streep trok. Of hij stelde zich op als een leider die zijn ploegmaats aanjoeg en anderen wakker hield. Omdat hij na zijn volledig herstel nog altijd niet zijn niveau haalt, is hij vooral met zichzelf bezig en dus speelt hij zijn rol niet meer.

“We begonnen slecht en maakten het daardoor onszelf moeilijk”, draaide Refaelov om de hete brij heen. “Het veld lag er slecht bij en dat maakte goed voetballen niet makkelijk. Genk speelde ook een uitstekend­e wedstrijd.” Dan werd Refaelov weggeleid.

“Ik wil niet alleen Refaelov als ondermaats aanduiden, het was een collectief gegeven”, aldus Preud’homme. “Dat is niet zijn type wedstrijde­n. Ik heb Refaelov en Vossen vroeg gewisseld, maar ik had spijtig genoeg maar drie wissels. Anders had ik nog veel meer spelers naar de kant gehaald. We verloren hier vorig seizoen met 3-2 in de reguliere competitie en met 4-2 in de play-offs, we waren dus gewaarschu­wd. Genk is een goede ploeg en hoort thuis in Play-off 1. Maar misschien is het goed voor ons dat ze er niet zullen bij zijn, want wij komen hier toch nooit iets rapen.”

“Ze begrijpen het niet”

Het was zo één van die dagen dat Preud’homme de last van de hele wereld op zijn schouders leek te dragen. “Dit is heel teleurstel­lend. We werken nu bijna vier jaar samen en je hoopt dat ze het dan begrijpen. Maar ik moet nog altijd hetzelfde herhalen. Mezelf boos maken. Wij spelen geen twee wedstrijde­n per week meer. Eén keer per week moeten ze de belangrijk­ste wedstrijd van hun leven spelen. Een anderhalf uur alles geven. Is dat zoveel gevraagd? Blijkbaar wel. Ik kan alleen maar hopen dat we ons, zoals vorig jaar, in Play-off 1 wel op verplaatsi­ng kunnen manifester­en. Het zal nodig zijn.”

Vrolijker werd hij er niet om.

LUDO VANDEWALLE

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium