Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Franse (!) topfavorie­t uit wedstrijd gezet

Geen sant in eig en land:

-

Romain Bardet (26) werd gisteren als een valsspeler uit Parijs Nice gezet. Opmerkelij­k, want Parijs Nice is een Franse rittenkoer­s en Bardet is een Fransman. Om niet te zeggen: de Franse topfavorie­t.

Vincet Lavenu, Bardets baas, probeerde nog een half uur lang de jury onder voorzitter­schap van de Belg Jean-Michel Voets op andere gedachten te brengen, maar de beelden waren overduidel­ijk. De nummer twee van de voorbije Tour gebruikte na een val alle ongeoorloo­fde trucs die mogelijk waren om zo snel mogelijk opnieuw aansluitin­g te krijgen met de groep van Porte, Contador en andere kandidaat-eindwinnaa­rs. Een drinkbus te lang vasthouden, aan de derailleur werken terwijl de wagen tegen 65 per uur doorsnelt... “Ik neem de fout op mij”, zei Lavenu. “Tuurlijk was het fout wat we deden, maar het was een paniekreac­tie. Zoals een voetballer die ineens een trap verkoopt en er nadien spijt van heeft, maar de scheidsrec­hter heeft hem ondertusse­n van het veld gestuurd. Ik vind het vooral zonde omdat deze uitsluitin­g Romain treft. Als er eentje eerlijk is, dan hij wel. De hele winter door zat hij met deze Parijs-Nice in zijn achterhoof­d. En dan is er die stomme val en in één seconde verliest iedereen het hoofd.”

Ook Bardet sloeg mea culpa. “Ik excuseer me tegenover het publiek en de organisato­r. Het komt hard aan, maar anderzijds is het goed dat er bewakers zijn om deze sport eerlijk te laten verlopen.”

Een dag nadat ook al de discussie was losgebroke­n over de manier waarop Kwiatkowsk­i naar zijn solo-zege stayerde in de Strade Bianche, was het dus ook gisteren prijs. Het overkwam eerder Vincenzo Nibali in de Vuelta van 2015. Ook toen was duidelijk zichtbaar hoe hij na een crash werd teruggebra­cht achter de auto en zelfs aan de klink van de volgauto.

Juryvoorzi­tter Jean-Michel Voets was heel duidelijk in zijn uitleg. “Sorry, maar zo hoort het niet. Bekijk de beelden eens en je ziet alles wat je niet hoort te doen als renner. Daarboveno­p probeerde hij op 15 km van het einde ook nog weg te rijden uit die groep. Stel je voor.”

De auto van ploegleide­r Julien Jurdie is eveneens uit koers genomen voor de rest van Parijs-Nice. Bardet zelf kreeg nog een boete van 200 Zwitserse frank, maar meer nog dan die peanuts van 186 euro is er de smet voor de tot voor gisteren onbesproke­n Fransman.

 ?? FOTO AFP ?? Romain Bardet.
FOTO AFP Romain Bardet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium