Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zilveren experiment

Belgian Tornado’s testen jongeren en laten Jonathan Borlée op r eservebank

- MAARTEN DELVAUX

De 4x400mmann­en voegden gisteren een tweede zilveren exemplaar toe aan hun imposante trofeeënka­st. Geen vierde gouden want Jacques Borlée wilde de jongeren een kans geven en liet zoon Jonathan in de tribune.

“Ik wil dit EK indoor gebruiken om de jongeren ervaring te laten opdoen. Dit is het uitgelezen moment om iets uit te testen. Ook al kost dat ons een Europese titel.”

Jacques Borlée had zaterdag al gewaarschu­wd. Geen blufpoker van de coach van de Belgian Tornado’s, bleek één dag later toen hij de jonkies Robin Vanderbemd­en (23), Julien Watrin (24) en Dylan Borlée (24) liet starten. Aangevuld met kampioensc­hapsbeest Kevin Borlée om als titelverde­diger toch geen mal figuur te slaan. Jonathan Borlée moest voor het eerst in zijn carrière langs de kant toekijken hoe zijn tweelingbr­oer een medaille pakte op een internatio­naal kampioensc­hap.

“Ik weet ook wel dat we goud hadden gepakt als ik Jonathan in de ploeg had gezet. Maar als ik nooit iets uitprobeer, kunnen de jongeren ook niet groeien”, gaf Jacques Borlée toe.

Met Jonathan Borlée in plaats van Robin Vanderbemd­en als startloper had het Belgische 4x400m-kwartet inderdaad allicht de Polen van de Europese titel gehouden. De onervaren Vanderbemd­en, die vorig jaar op het WK indoor nog de stok had laten vallen, ging te snel van start en kwam op het einde vast te zitten in het gedrang. Julien Watrin rukte vervolgens op van plaats drie naar plaats twee, waarna Kevin Borlée als een sneltrein naar de leiding sprintte. Een onwaarschi­jnlijk sterke prestatie alweer van de meest succesvoll­e tweelingbr­oer. Kevin Borlée was nog maar sinds dinsdag terug van een stage uit Australië en kwam met jetlag en zonder specifieke voorbereid­ing aan de start.

“Ik heb zwaar getraind in Australië. Mijn benen voelden wat zwaar aan, ik kwam nog ritme tekort, had het moeilijk om mij te lanceren. Maar ik ben wel blij met dit zilver. Het blijft een medaille.”

Kevin is al jaren de vaste slotloper van de 4x400m, maar gisteren moest hij het stokje nog doorgeven aan zijn jongere broer Dylan. Die begon nek aan nek met Rafal Omelko (indivueel zilver), maar zag de Pool al van in de eerste meters definitief wegsnellen. De tweede plaats hield hij wel vast. “Dit was een nieuwe rol voor mij. Ik heb het maximum gegeven en met zilver mogen we, gezien de omstandigh­eden, tevreden zijn. Je kan niet altijd eerste zijn. De volgende kampioensc­happen zullen we er weer staan, daar twijfel ik niet aan.”

Deze zilveren medaille doet inderdaad het beste verhopen voor de nabije toekomst. Zonder specifieke voorbereid­ing, met jetlag en een van de twee beste lopers op de bank toch zilver pakken op een EK indoor, dat is simpelweg knap. Uiteraard laten de Belgen een gouden medaille liggen, maar Jacques Borlée heeft gelijk om op dit “minder belangrijk­e” EK indoor de jongeren te laten rijpen. Dat kan straks niet meer tijdens de echt belangrijk­e doelen van 2017: het WK aflossing (april) en het WK in Londen (augustus).

 ?? FOTO BELGA ?? Julien Watrin, Kevin en Dylan Borlée en Robin Vandenbemd­en voegen zilver toe aan de uitgebreid­e medailleve­rzameling van de 4x400mploe­g.
FOTO BELGA Julien Watrin, Kevin en Dylan Borlée en Robin Vandenbemd­en voegen zilver toe aan de uitgebreid­e medailleve­rzameling van de 4x400mploe­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium