Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom verandert er al 15 jaar niets aan vaderschap­sverlof?

- EVELINE VERGAUWEN

Tien dagen ouderschap­sverlof, niet verplicht: daarmee moeten jonge vaders het vandaag doen. Ideeën genoeg om dat uit te breiden, maar daar blijft het bij.

Otto is nog geen twee maanden oud, maar jonge vader Thomas Vanderveke­n is alweer even aan het werk. In het tv-programma Cath & Gasten brak de presentato­r, als zoveelste BV, een lans voor meer tijd met zijn zoon. Hij nam na de geboorte een maand extra verlof zonder wedde, maar nadien “moest er weer brood op de plank komen”. Vanderveke­n: “Het is alsof ik deelneem aan een toneel, mijn vrouw speelt de hoofdrol, en ik de dwaze rol. En na tien dagen moet ik weg.”

Zijn pleidooi krijgt van alle kanten bijval, mannen én vrouwen. En wat duikt elke keer op als het over de combinatie arbeidgezi­n gaat? Het Zweedse voorbeeld. Dat systeem zit zo in elkaar: man en vrouw blijven elk verplicht drie maanden thuis, en daarboveno­p mogen ze tien maanden vrij onderling verdelen.

De tijd lijkt ook in België rijp voor een meer gelijke verdeling van het geboorteve­rlof tussen man en vrouw. Toch komt het er maar niet van. De voorbije vijftien jaar is er amper iets veranderd aan het vaderschap­sverlof. Alleen de beschermin­g tegen ontslag is versterkt, en ook meemoeders hebben er nu recht op. Wat is het probleem?

1. Geen prioriteit

Twee wetsvoorst­ellen over de kwestie zijn al maandenlan­g hangende in de Kamer: een van Open Vld en een van CD&V. Maar geen van beide raakte tot voor kort zelfs maar op de agenda van de bevoegde kamercommi­ssie.

Nochtans zei minister van Werk Kris Peeters vorig jaar nog dat het initiatief bij het parlement ligt. “Er zijn andere prioriteit­en die voorrang hebben gekre- gen”, legt Els Van Hoof uit. Het CD&V-Kamerlid diende een wetsvoorst­el in om het vaderschap­sverlof verplicht te maken. Ze trok er uiteindeli­jk mee naar de adviescomm­issie maatschapp­elijke emancipati­e van de Kamer, waar ook het idee van Open Vld besproken zal worden.

2. Standpunte­n liggen ver uiteen

Terwijl CD&V voor een verplichti­ng kiest, wil Open Vld daar niet van weten. “Dat komt er niet”, zegt Nele Lijnen resoluut. Ze diende samen met collega-Kamerlid Vincent Van Quickenbor­ne een wetsvoorst­el in om de laatste vijf weken van het moederscha­psverlof (in totaal 15 weken) vrij te laten verdelen tussen man en vrouw. “Het is een eerste kleine stap, die vooral budgetneut­raal is”, zegt Lijnen. Maar dat ziet CD&V niet zitten.

“We gaan niet beknibbele­n op het moederscha­psverlof, we zitten al onder het Europese gemiddelde (23 weken, red.).” De N-VA heeft zich tot op vandaag niet uitgesprok­en over het thema. Maar een verplichti­ng zag de partij in het verleden niet meteen zitten.

3. Kost te veel

Een voorstel om het vaderschap­sverlof substantie­el te verlengen, horen we niet. “Het is gemakkelij­k om geld uit te geven, maar veel moeilijker om het te vinden”, werpt Lijnen op. “Als we gaan vergelijke­n met andere landen, moeten we alles in de schaal leggen. In Zweden is er voor kinderen tot anderhalf jaar oud amper kinderopva­ng. Daar geven we in Vlaanderen veel geld aan uit.” Van Hoof: “Natuurlijk wil ik naar het Scandinavi­sche model. Maar de politiek van het haalbare gaat stapsgewij­s.”

De regering buigt zich momenteel ook over de ouderschap­sverloven in het kader van het eerste federale actieplan ‘gender & werk’, maar er is nog geen consensus. Liggen op tafel: vaderschap­sverlof al dan niet verplicht maken, de duur van dat verlof, en de vraag of ook zelfstandi­gen er recht op hebben. Minister Willy Borsus (MR) toonde zich daar deze week alvast voorstande­r van. En op dit moment is dat allicht ook het meest haalbare voorstel.

 ??  ?? Andere prioriteit­en en uiteenlope­nde standpunte­n: het vaderschap­sverlof blijft voorlopig wat het is.
Andere prioriteit­en en uiteenlope­nde standpunte­n: het vaderschap­sverlof blijft voorlopig wat het is.
 ??  ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium