Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Populisme is niet het antwoord

-

I n de landen die ons omringen, trillen de klassieke democratis­che structuren op hun grondveste­n. Frankrijk zoekt vertwijfel­d naar een kandidaat die bij de verkiezing­en in april en mei met enige steun van de bevolking een vijfjarig mandaat als president kan opnemen. Het Verenigd Koninkrijk heeft die kandidaat gevonden in premier Theresa May, maar zij staat voor de loodzware taak om haar land veilig te scheiden van de Europese Unie, terwijl Noord-Ierland en Schotland dat helemaal niet willen. In Nederland voorspelt het succes in de peilingen van de PVV van Geert Wilders een enorm moeilijke regeringsf­ormatie na de verkiezing­en van 15 maart. En in Duitsland, dat in september naar de stembus gaat, lijkt het rijk van bondskanse­lier Angela Merkel te wankelen.

De West-Europese democratie beleeft de grootste crisis in de naoorlogse periode. Overal kijkt de bevolking uit naar veranderin­g. Helaas levert dat voorlopig nog geen inspireren­de toekomstpr­ojecten op. Van de Europese Unie mogen we die blijkbaar niet verwachten. JeanClaude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, presenteer­de vorige week vijf mogelijke scenario’s, gaande van veel méér tot veel minder Europa. Dat hadden wij zelf ook wel kunnen bedenken.

In de lidstaten komen de alternatie­ven voor de bevolking vooral van populistis­che politici. Zij trekken zich op aan het succes van Donald Trump in de VS en roepen dat alles anders moet, maar uitgewerkt­e plannen hebben ze niet. Het verkiezing­sprogramma van de eenmanspar­tij van Geert Wilders beslaat welgeteld één A4’tje. Marine Le Pen van het Front National heeft volgens voormalig Europees Commissari­s Karel De Gucht geen flauw idee van de koers die Frankrijk zou moeten varen. En in het VK hebben populisten zoals Nigel Farage (Ukip) zichzelf buitenspel gezet, nu de Brexit een feit wordt.

Met al die ontwikkeli­ngen zou je bijna gaan denken dat ons land een baken van stabilitei­t is in die zee van stormen. Ook bij ons staat het politieke establishm­ent onder druk, maar als de federale regering er de komende weken in slaagt om compromiss­en te sluiten over de begroting, de vennootsch­aps- en meerwaarde­belasting en enkele andere hete hangijzers zoals Arco, dan staan we er nog niet zo slecht voor.

Laten we hopen dat dit niet de stilte voor de storm is. Als er rare dingen gebeuren in Frankrijk, Nederland en Duitsland, dan zullen die zeker hun effecten hebben bij ons. En als Europa het nog veel moeilijker krijgt dan nu, dan zijn wij met onze open economie een van de meest kwetsbare lidstaten. Hoe het ook uitdraait, populisme is niet het antwoord. Dat heeft de geschieden­is bewezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium