Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bestuurder riskeert tot vijf jaar cel

Ontspoorde trein in Leuven reed 100 per uur in plaats van 40

- YVES BARBIEUX, CEDRIC LAGAST EN ALAIN TRAPPENIER­S

De trein die op 18 februari bij het verlaten van het station van Leuven richting De Panne ontspoorde, reed 100 kilometer per uur waar hij slechts 40 mocht. De tweede wissel die hij toen aansneed, kon die snelheid niet aan. Daardoor kantelde de trein. Er viel één dode. De treinbestu­urder riskeert tot vijf jaar cel.

Het verslag van de deskundige van het parket laat weinig mogelijke verklaring­en voor de treinramp over. “De zwarte doos, het logboek, het systeem van trajectopv­olging, de stuurcabin­e van het treinstel, en de werking van de wissels en de seingeving werden onderzocht. Die bleken allemaal naar behoren te functioner­en. Er zijn geen technische defecten vastgestel­d”, staat in het verslag.

Er blijft dus maar één mogelijke uitleg voor het ongeval over: een menselijke fout, waarschijn­lijk van de treinbestu­urder.

Onvrijwill­ige doodslag

Het verslag van de deskundige volgt de trein bij het verlaten van het station van Leuven op de voet. Het stel snijdt de eerste wissel aan met 40 kilometer per uur. Zoals het hoort. Maar daarna “trekt hij op” naar 90 kilometer per uur op weg naar de tweede wissel, waar hij niet zo snel mocht rijden. De gevolgen zijn rampzalig. De trein kantelt, een passagier raakt dodelijk gewond, 27 andere reizigers komen er als bij wonder met lichtere verwonding­en vanaf.

Voor de bestuurder van de trein wachten moeilijke tijden. Het parket van Leuven voert een onderzoek naar onvrijwill­ige doodslag en slagen en verwonding­en met werkonbekw­aamheid tot gevolg. Het kan hem van zes maanden tot vijf jaar cel opleveren en tot 600 euro boete. Zonder daarbij reke- ning te houden met de schadeverg­oedingen voor de slachtoffe­rs.

Proeven opnieuw doen

Er hangt hem ook een sanctie bij de NMBS boven het hoofd. “Op dit ogenblik is hij geen treinbestu­urder meer”, zegt NMBSwoordv­oerder Bart Crols. “En wil hij dat opnieuw worden, dan zal hij alle proeven voor het behalen van dat brevet moeten overdoen. Maar alles hangt af van de resultaten van het gerechteli­jke en van ons interne onderzoek. Wij nemen wel akte van de voorlopige besluiten van het gerecht.”

Kan die bestuurder na een straf- rechtelijk­e veroordeli­ng opnieuw in de stuurhut van een trein zitten? Hangen daar eventueel voorwaarde­n aan vast? “Als wij vaststelle­n dat treinbestu­urders de regels niet naleven, worden zij daarvoor uiteraard op de vingers getikt”, zegt woordvoerd­er Crols. Over eventuele sancties voor overdreven snelheid of andere overtredin­gen wil de woordvoerd­er dan weer niets kwijt. En hoe vaak die overtredin­gen gebeuren, is ook onduidelij­k.

Verwarring

Maar misschien zijn er voor de treinbestu­urder ook verzachten- de omstandigh­eden. De trein naar De Panne vertrok klaarblijk­elijk vanop een ander perron dan gewoonlijk. Het stel zou dan, tegen de gewoonte in, niet rechtdoor naar De Panne sporen, maar enkele wissels moeten nemen. Heeft de macht der gewoonte toegeslage­n? “Het buitenrijd­en van het station van Leuven gaat gepaard met een resem aan seingeving­en. Die kunnen verwarring zaaien”, klinkt het bij spoorvakbo­nden. Het gerechterl­ijk onderzoek loopt nog.

 ?? FOTO IVAN PUT ?? Omdat een wissel de snelheid van de trein niet aankon, kantelde het voertuig.
FOTO IVAN PUT Omdat een wissel de snelheid van de trein niet aankon, kantelde het voertuig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium