Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“VDAB controleer­t te weinig”

Vorig jaar verloren amper 679 werklozen in Vlaanderen een deel van hun dop omdat ze niet genoeg naar werk zochten. De werkgevers­organisati­es halen zwaar uit naar de VDAB, die die bevoegheid overnam van de federale RVA.

- FOTO HOLLANDSE HOOGTE BART MOERMAN

De VDAB blijkt veel minder werklozen te sanctioner­en dan de federale RVA, die daar vroeger voor bevoegd was. Werkgevers­organisati­e VBO vindt dat bizar. Vooral ook omdat Wallonië duidelijk strenger is, met meer dan vijfduizen­d sancties. Opvallend is ook dat toen de controle van werklozen nog een federale bevoegdhei­d was, vijfmaal zoveel werklozen hun uitkering, of een deel ervan, verloren omdat ze niet actief genoeg naar werk zochten.

“Vlaanderen is blijkbaar minder streng dan de zo verguisde PS-regering vroeger”, zegt CD&V-parlements­lid Robrecht Bothuyne. “Jarenlang hebben we gezegd dat Vlaanderen onvoldoend­e wapens in handen had om tegen de werklooshe­id op te treden omdat we de stok niet hadden om te slaan als mensen onvoldoend­e werk zochten. Sinds 1 januari 2016 hebben we die stok in handen, maar gebruiken we hem blijkbaar niet.”

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters zei gisteren dat hij de VDAB om een verklaring gaat vragen. Op zich vindt hij vergelijki­ngen van meer of minder schorsinge­n niet zinvol. “Ik wil weten wat de werkelijkh­eid is achter deze cijfers. Het doel van de controle- en sanctiebev­oegdheid is niet om zoveel mogelijk sancties uit te delen, maar wel dat mensen ofwel goed geholpen worden ofwel niet onterecht een uitkering krijgen.”

Muyters zei gisteren ook dat hij verrast was door de cijfers. Dat verraste Vlaams parlements­lid Robrecht Bothuyne dan weer. “Dit is een belangrijk­e nieuwe bevoegdhei­d voor Vlaanderen. Muyters moet hiervan veel regelmatig­er de cijfers opvragen.”

“Men mag geen appelen met citroenen vergelijke­n”, klinkt het bij de VDAB zelf. “We werken nu helemaal anders dan vroeger, dus kunnen de cijfers niet vergeleken worden. Die van dit jaar moet men als een nulmeting beschouwen. Pas vanaf volgend jaar heeft vergelijke­n zin.”

De werkgevers­organisati­es nemen daar geen genoegen mee. “679 sancties tegen 200.000 werklozen. Dat is buiten verhouding”, zegt Hans Maertens van Voka. Hij pleit ervoor de werklooshe­idsvergoed­ingen in de tijd te beperken, maar zolang dat niet gebeurt, moeten de sancties strenger.

Bedrijfsle­iders klagen de jongste maanden almaar luider dat ze geen geschikte kandidaten vinden voor de vele jobs die ze aanbieden, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “Nu snap ik hoe dat komt. Ze zitten werklozen die niet aan de slag willen veel te weinig achter de veren. Dit verklaart waarom het aantal vacatures in Vlaanderen veel sterker stijgt dan de werklooshe­id daalt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium