Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kampioensw­edstrijd 1B “Roeselare een belegerde stad, dit is toch niet meer normaal?”

West-Vlaamse bewoners en supporters kijken met angst naar komst Antwerp

-

I

n Roeselare geloven ze in de promotie. “Een droge 20 en klaar.” Over wat er tijdens de wedstrijd kan gebeuren, is er minder optimisme. “Ja, we zijn bang voor de komst van de Antwerpsup­porters.”

Meer dan de helft van de cafés in het centrum van Roeselare gaat dicht of overweegt zaterdagav­ond de deuren te sluiten. En wie toch open blijft, biedt de wedstrijd tussen KSV Roeselare en R. Antwerp F.C. niet live aan op televisie. “Daarmee lok je alleen maar potentiële relschoppe­rs naar je zaak en die kunnen we missen als kiespijn”, zegt Giovanni. Hij is de uitbater van café New Kingston in het centrum van het stadje. De café-uitbater zou ook liever het slot op de deur laten. “Maar sinds kort staat mijn terras buiten en ik wil een oogje in het zeil houden. Een stoel door het raam kan ik niet hebben”, zegt Giovanni. De vrees voor problemen bij de bewoners van Roeselare staat in schril contrast met bescheiden trots op ‘The Final Part Two’, die overal in het straatbeel­d te zien is. In het centrum hangen vlaggen van de club te wapperen en op een lichtrecla­me worden de passanten er in grote letters aan herinnerd dat er zaterdag een ware klepper op het programma staat. ‘Oltegaere Roeselaere’ staat er overal te lezen. Vrij vertaald: iedereen Roeselare. Niet voor niets de strijdkree­t van de supporters. Voetbalwet Ondertusse­n zal heel Roeselare zaterdag onder de voetbalwet vallen. “De perimeter die zich normaal beperkt tot enkele honderden meter rond het stadion, wordt uitgebreid tot het hele grondgebie­d. Wij zijn op het ergste voorbereid. Mensen die zich misdragen, worden meteen opgepakt. In het stadion en erbuiten”, zegt Carl Vyncke van de politiezon­e RIHO, waar Roeselare onder valt. De grootste vrees van de politie zijn rondtrekke­nde groepjes Antwerpssu­pporters zonder ticket. “Al een week lang hangen er in de stad supporters rond in de hoop om een ticketje te bemachtige­n voor de wedstrijd. In het vak van de thuissuppo­rters. Maar dat wil- len we uiteraard niet.” Een andere zorg van de politie is het gerucht dat de harde kern van Antwerp vrijdagavo­nd al naar West-Vlaanderen trekt voor een ‘feestje onder vrienden’. “We zijn daarvan op de hoogte. Meer wil ik daar niet over kwijt, behalve dat we alert zijn”, zegt Vyncke. Over rondtrekke­nde Antwerpsup­porters kunnen ze in café ’t Veilingske mee praten. De kroeg ligt op enkele boogscheut­en van het stadion. “We zien hier al een hele week supporters van Antwerp passeren op zoek naar tickets”, zegt uitbaatste­r Ellen. Of er mensen uit Roeselare zijn die de Antwerpena­ren aan een ticket

helpen, laat de vrouw in het midden. “Wat moet ik daar nu op zeggen?” Bart Feys glimlacht en houdt zijn mening voor zich. Hij is journalist voor Het Nieuwsblad én supporter van KSV Roeselaere. “We gaan erover”, zegt hij zelfverzek­erd. Als het over de sfeer in de stad gaat, wordt hij ernstig. “Ja, de mensen zijn bang. Wat gebeurt er indien Antwerp zaterdag niet promoveert? Dat is waar ze in Roeselare mee bezig zijn. De supporters hebben een niet al te beste reputatie en iedereen herinnert zich nog de rellen van vorig jaar, na de wedstrijd van Antwerp tegen Eupen. Zelf heb ik een dubbel gevoel. Ik kijk enorm uit naar de wedstrijd, maar tegelijker­tijd ben ook ik op mijn hoede.” Identiteit­skaart in de hand Antwerpena­ren met een ticket voor het thuisvak van Roeselare moeten zich trouwens niet rijk rekenen. “Hun aanwezighe­id is niet gewenst en bij twijfel zullen we aan het stadion niet alleen een ticket, maar ook een identiteit­skaart vragen”, zegt de veiligheid­sverantwoo­rdelijke van de club, Evert Stroobant. Opnieuw in het centrum van Roeselare, in café New Kingston, zijn de klanten eensgezind. “Er komt zelfs politie te paard vanuit Gent naar Roeselare. Zaterdag zijn we een bezette stad en dat vind ik ronduit schandalig. Voor een voetbalwed­strijd?!?”, zegt een caféklant verbaasd.

Uitbater Giovanni knikt bevestigen­d. “Sommige van mijn klanten komen vanaf zaterdagmi­ddag hun huis niet meer uit of gaan een dagje naar zee. Meestal zijn het iets oudere mensen. Een grote omzet verwacht ik zaterdagav­ond niet. Ik zal blij zijn dat de wedstrijd achter de rug is en dat ik de avond zonder problemen doorkom. Ik wens Roeselare de titel toe, maar eigenlijk is dat niet mijn prioriteit.” PATRICK VAN DE PERRE

 ??  ??
 ??  ?? Bart Feys leeft tussen hoop en vrees. “Ik ben positief voor de wedstrijd, maar vrees voor problemen.”
Bart Feys leeft tussen hoop en vrees. “Ik ben positief voor de wedstrijd, maar vrees voor problemen.”
 ??  ??
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS In heel Roeselare staat dit soort borden en hangen vlaggen met het clublogo. De inwoners zijn trots op hun ploeg, maar velen zullen zaterdag de rolluiken naar beneden houden.
FOTO JORIS HERREGODS In heel Roeselare staat dit soort borden en hangen vlaggen met het clublogo. De inwoners zijn trots op hun ploeg, maar velen zullen zaterdag de rolluiken naar beneden houden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium