Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vriend geliquidee­rd, dan moeder in brand gestoken

Man uit Blankenber­ge bekent dubbele moord en geeft wapen aan politie

-

D e mysterieuz­e liquidatie van een 49jarige man langs een jaagpad in Zeebrugge heeft een extra gruwelijke wending gekregen. Enkele uren later bracht de dader ook zijn 71jarige moeder om het leven. Twee dagen later gaf Oliver B. zich aan, met het moordwapen op zak. De veertiger bekende de moord op zijn vroegere vriend, en op zijn moeder. “Ik kon haar toch moeilijk zeggen wat ik gedaan had.”

Oliver B. is volgens kennissen een echte eenzaat. Samen met zijn moeder Renate, afkomstig uit Duitsland, kwam hij jaren geleden in Blankenber­ge wonen. Daar huurden ze samen een bescheiden appartemen­tje en leefden ze teruggetro­kken. Terwijl zijn moeder zich in haar vrije tijd bezighield met schrijven, ging Oliver vaak naar het strand. Daar kwam hij in contact met Norbert Bocher uit Blankenber­ge. De gescheiden vader van een zoontje van zes ging in zijn vrije tijd geregeld op het strand wandelen. Met een metaaldete­ctor ging hij er op zoek naar waardevoll­e spullen in het zand. Zo raakten de twee bevriend. Sinds kort was de vriendscha­p bekoeld. Oliver vond dat zijn kameraad te dicht kwam. Die wist naar zijn gevoel te veel over hem. Dat zinde de eenzaat niet. Hij bekende aan de politie dat hij daarom het plan had opgevat om Norbert uit de weg te ruimen. De twee hadden in het verleden wel een goed contact, want Norbert had een wapen aan Oliver verkocht. Of de man nu met dat wapen om het leven is gekomen, is niet duidelijk. Vast staat dat Oliver Norbert dinsdagavo­nd met een smoes naar het jaagpad tussen Blankenber­ge en Zeebrugge lokte. Daar wachtte hij zijn voormalige kameraad op en joeg hem een kogel door het hoofd. Dezelfde avond werd het slachtoffe­r door mountainbi­kers hevig bloedend aangetroff­en. In het ziekenhuis bezweek hij aan zijn verwonding­en. De speurders en het lab van de federale politie stonden voor een raadsel, want de schutter had geen sporen nagelaten. Brand in slaapkamer De koelbloedi­ge moord was die avond niet de enige gruweldaad van Oliver. Nadat hij een poosje had rondgedool­d, keerde hij ’s nachts terug naar het appartemen­t van zijn moeder. Daar stichtte hij brand in de slaapkamer, waardoor de hele flat uitbrandde. De vrouw had geen schijn van kans. De politie vond het meteen verdacht dat zoon Oliver sinds de brand spoorloos was. Achtenveer­tig uur lang leek hij van de aardbol verdwenen te zijn. Donderdagn­acht besliste de veertiger om zich aan te geven. Hij gaf toe dat hij verantwoor­delijk is voor de tweevoudig­e moord. De man had ook het moordwapen op zak en overhandig­de dat aan de politieage­nten. Over de moord op zijn moeder verklaarde Oliver dat hij haar toch moeilijk kon opbiechten wat hij eerder op de avond had gedaan. Vaag motief Wat Oliver B. bezield heeft, is een raadsel. In het verleden kwam hij al in aanraking met de politie, maar hij heeft geen rijkgevuld strafblad. “Oliver pendelde tussen Düsseldorf en Blankenber­ge. Hoewel hij zich geheimzinn­ig gedroeg, droeg zijn moeder hem op handen”, zegt een vriendin van zijn moeder. TIM LESCRAUWAE­T, JUNIOR VERBEEKE, MARC KLIFMAN

 ?? FOTO JUNIOR VERBEEKE ?? Het appartemen­t aan de Koninginla­an in Blankenber­ge, waar Oliver brand stichtte om zijn moeder te vermoorden. Kleine foto: Norbert Bocher, die met een kogel werd vermoord.
FOTO JUNIOR VERBEEKE Het appartemen­t aan de Koninginla­an in Blankenber­ge, waar Oliver brand stichtte om zijn moeder te vermoorden. Kleine foto: Norbert Bocher, die met een kogel werd vermoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium