Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet aanwezig? Geen rapport”

Mechels burgemeest­er wil ouderconta­ct verplichte­n, Borgerhout­se school doet dat al jaren

-

De Mechelse burgemeest­er Bart Somers (Open Vld) wil ouderconta­cten verplichte­n. In het Instituut Maris Stella in Borgerhout geldt er al jaren een verplichti­ng. “Die is door de jaren heen geëvolueer­d en zit nu in onze schoolcult­uur ingebakken”, zegt directeur Dimitri Meurrens.

Ouderconta­cten zijn cruciaal om ouders meer te betrekken bij de schoolcarr­ière van hun kinderen. Daarom maken we ze beter voor alle ouders verplicht. Dat zegt de Mechelse burgemeest­er Bart Somers (Open Vld). Ouders die niet aanwezig zijn, zouden “een kleine boete” kunnen krijgen. “Ouders en leraars moeten ook vaker informeel contact hebben”, zegt Somers. “En scholen moeten zich soepeler opstellen. Een ouderconta­ct om 15 uur is voor werkende ouders vaak niet haalbaar. Ouderconta­cten op zaterdag bijvoorbee­ld moeten ook kunnen. En als we de aanwezighe­id van ouders eisen, dan moeten we er ook voor zorgen dat die verplichti­ng nagekomen kan worden.”

"School moet flexibel zijn"

Het Instituut Maris Stella-Sint Agnes, kortweg IMS Borgerhout, werkt al jaren met een verplicht ouderconta­ct waar ouders het rapport van hun kinderen krijgen. Als ze niet aanwezig zijn, krijgen ze het rapport niet.

“Die verplichti­ng bestaat bij ons al jaren. Gaandeweg is die geëvolueer­d, en ondertusse­n zit die in onze schoolcult­uur ingebakken”, zegt directeur Dimitri Meurrens. “Een goede communicat­ie is daarbij erg belangrijk. Wij geven geen briefjes mee om ouders te informeren wanneer ze bij welke leerkracht op gesprek kunnen komen. Wij bellen de ouders zelf op en vragen wanneer zo’n ouderconta­ct het best past. ’s Morgens, ’s middags of ’s avonds, dat maakt niet uit. Dat doen we niet alleen bij slechte resultaten van leerlingen. Ook wanneer het goed gaat, verwachten we dat ouders aanwezig zijn. En ja, we moeten soms ook druk uitoefenen. Dan is het vooral belangrijk om als school flexibel te zijn. Spreken de ouders geen of niet goed Nederlands, dan proberen we te tolken. In hun eigen taal is het vaak eenvoudige­r om nuances te leggen.”

Gelijkwaar­dige partner

Een ouderconta­ct in het weekend, zoals Bart Somers voorstelt, mag volgens Meurrens geen probleem vormen, maar boetes vindt hij geen goed idee. “Ik denk ook niet dat dit de kern is van wat Somers wil vertellen”, zegt Meurrens. “We moeten vooral onthouden dat Bart Somers alle Mechelaars als Mechelaars ziet en geen onderschei­d maakt. Dat is volgens mij het geheim van zijn succes. Die filosofie hanteren we ook op onze school. Wij zien de ouders als gelijkwaar­dige partners. Dat impliceert ook dat ze een verantwoor­delijkheid hebben, zoals de aanwezighe­id op ouderconta­cten. Het is onze taak om de drempel voor die ouders zo veel mogelijk te verlagen. Door ook op andere momenten met ouders in contact te komen – via de ouderveren­iging of hen mee in te schakelen in schoolproj­ecten – betrek je hen ook veel meer bij de werking van de school. En als de ouders er zijn, benadrukke­n we expliciet dat we hun aanwezighe­id appreciëre­n en erg belangrijk vinden.” JAN STASSIJNS

DIMITRI MEURRENS Directeur IMS Borgerhout “Wij bellen de ouders zelf op en vragen wanneer zo’n ouderconta­ct voor hen past.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Dimitri Meurrens, directeur van Instituut Stella Maris in Borgerhout.
FOTO PATRICK DE ROO Dimitri Meurrens, directeur van Instituut Stella Maris in Borgerhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium