Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Digikoorts bij blinden en slechtzien­den

Bouwers van apps en websites aangepord om rekening te houden met visuele handicaps

-

Slechtzien­den en blinden kunnen vanaf maandag terecht in een online ‘appotheek’, die hen helpt om gebruiksvr­iendelijke applicatie­s te downloaden. Digitalise­ring is een hot topic bij mensen met een visuele handicap.

Elektronis­che loepen, voorleesap­paraten, smartphone­s met spraak, tekstherke­nningsprog­ramma’s, audiodescr­iptie, internet of things... Op de ZieZo-beurs in Antwerp Expo, gisteren en vandaag, zijn de hoogtechno­logische snufjes voor blinden en slechtzien­den alomtegenw­oordig.

“Digitalise­ring is voor ons een hot topic”, zegt Ria Decoopman, gedelegeer­d bestuurder van Zicht op Cultuur-Slechtzien­den en Blinden Platform Vlaanderen (ZOC-SBPV vzw). “E-loketten, e-commerce, allerhande apps: voor ons is digitalise­ring een zegen. Die verhoogt onze zelfstandi­gheid. Maar dan moeten weben appbouwers wel rekening houden met ons.”

Handig in gebruik

Decoopman port hen aan om in hun toepassing­en spraak met kliks te linken, zodat ze handig in gebruik zijn voor iedereen. Op de ZieZo-beurs helpt een fysieke ‘app-o-theek’ blinden en slechtzien­den met het installere­n van aangepaste, interessan­te apps. Een app om het audiobesta­nd van een film of tv-serie te downloa- den bijvoorbee­ld, of een contactapp met vrijwillig­e hulpverlen­ers. Een rekenmachi­ne-app met spraakweer­gave, of gewoon de app van De Lijn. Maandag gaat de app-o-theek online (www.zichtopcul­tuur.be), met een lijst van alle gebruiksvr­iendelijke apps.

Kijkstrate­gie

Dat digitale toepassing­en en media thema nummer één zijn bij vele blinden en slechtzien­den, kan Lut Hoydongs van gespeciali­seerd dienstence­ntrum de Markgrave in Antwerpen bevestigen. “Maar tegelijk is er een tegenbeweg­ing voor alle hoogtechno­logische hulpmiddel­en aan de gang, waar- voor we de mosterd in Frankrijk zijn gaan halen: het aanleren van kijkstrate­gieën. Alle niet- en slechtzien­den hebben ‘restvisies’. Het komt erop aan punten van zicht te ontdekken én die te gebruiken, zodat ze niet altijd afhankelij­k zijn van hulpmiddel­en. Dan hoeven ze een sms bijvoorbee­ld niet te laten voorlezen, maar kunnen ze die vanuit een bepaalde hoek tóch zelf lezen. Dat maakt een wezenlijk verschil.” SYLVIA MARIËN

ZieZo, 11 maart 10u17u, Antwerp Expo, Jan Van Rijswijckl­aan 191, Antwerpen.

RIA DECOOPMAN ZOCSBPV vzw “Digitalise­ring is een zegen voor blinden en slechtzien­den. Maar weben appbouwers moeten wel rekening houden met ons.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Een dame leest de papieren krant op een groot scherm.
FOTO WIM HENDRIX Een dame leest de papieren krant op een groot scherm.
 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium