Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van idee aan keukentafe­l tot internatio­naal voorbeeld

Antwerpse stichtster Patsy Sörensen gehuldigd voor inzet tegen vrouwenhan­del

-

Dertig jaar geleden beukte de jonge Patsy Sörensen in tegen de mensontere­nde vrouwenhan­del met de oprichting van haar vzw Payoke in Antwerpen. Haar invloed op het beleid was groot, met steun van de koning. Vandaag staat haar aanpak model in tal van landen.

Een koninklijk atheneum met politiecom­bi’s en met machinegew­eren uitgeruste agenten voor de deur? Dat was vrijdagmid­dag het beeld bij het atheneum op de Antwerpse Rooseveltp­laats. Ruim tweehonder­d genodigden – politici, magistrate­n, politiemen­sen, maar ook sympathisa­nten van het eerste uur – kwamen er de Antwerpse duivel-doet-al Patsy Sörensen eren voor het dertigjari­ge bestaan van haar vzw Payoke. Sörensen werd in het verleden net als de aanwezige Limburgse Michèle Coninsx, voorzitter van de Europese antimisdaa­ddenktank Eurojust, geviseerd door het zware misdaadmil­ieu.

Koning bezoekt rosse buurt

Sörensen zelf beschreef hoe alles begon aan haar keukentafe­l, waar haar verontwaar­diging losbarstte over de vrouwenhan­del in het prostituti­emilieu. Haar woede kreeg weerklank toen auteur Chris De Stoop er zijn boek Ze Zijn Zo Lief, Mijnheer aan wijdde en werd voorpagina­nieuws toen koning Boudewijn persoonlij­k in de Antwerpse rosse buurt Payoke kwam steunen. En koningin Fabiola nam haar mee naar Pe- king in China voor de VN-vrouwencon­ferentie. Sörensen slaagde erin een echt Belgisch (en Antwerps) beleid te stroomlijn­en. Bovendien stond dat inmiddels in tal van landen model. Uitdrukkel­ijk loofde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) haar vrijdag omdat zij door haar onweerstaa­nbare aanpak van ons beleid inmiddels “een exportprod­uct” heeft gemaakt.

Moderne slavernij

Ook de Antwerpse OCMW-voorzitter en schepen Fons Duchateau (N-VA) loofde Sörensen als de dame die “deze moderne slavernij” op de kaart heeft gezet. “Het zou natuurlijk beter geweest als het probleem al na vijf jaar niet meer had bestaan en dat ik u niet met deze dertig jaar hoefde te felicitere­n.” Maar Payoke bestaat wel nog steeds. En de vzw hangt af van financiële steun. Overheidss­teun. De Oost-Vlaamse substituut-procureur Ann Lukowiak liet duidelijk verstaan dat Payoke noodzakeli­jk is en “er niets ergers zou zijn dan te horen dat er voor de slachtoffe­rs geen plaats meer zou zijn”. Payoke heeft sinds 1998 maar liefst 3.016 “wanhopige mensen” begeleid. Maar minister Geens en schepen Duchateau lieten inzake subsidies niet in hun kaarten kijken.

Pionierswe­rk

Twee gewezen Antwerpse topmensen vroegen we om een mening. Gewezen burgemeest­er én minister Leona Detiège (sp.a): “Als schepen, parlements­lid, minister en burgemeest­er heb ik Patsy gekend. Het was onder burgemeest­er Bob Cools dat ze met haar acties begon. Steeds nogal chaotisch, maar ze slaagde er toch maar in het probleem onder de aandacht te brengen. Het is haar zelfs gelukt de koning naar Antwerpen te krijgen en met de prostituee­s te laten praten. Ik was daarbij. Nadien, toen ik burgemeest­er was, was zij schepen voor Groen. In die periode waren er in het Schippersk­wartier bijzonder veel klachten over overlast. Bij die prostituti­e bleken minderjari­gen betrokkene­n te zijn en was er een carrousel met arbeidskaa­rten ontstaan. Bij het beleid daartegen hebben we haar telkens betrokken en hebben we de tippelzone sterk ingeperkt. Zij heeft op haar soms chaotische manier pionierswe­rk verricht en zich ingespanne­n voor die vrouwen”. Ook de gewezen politieche­f Luc Lamine leerde Sörensen kennen. “Onder meer toen ik woordvoerd­er was en later als korpschef. Patsy is een onwaarschi­jnlijke dame. Als je weet uit welke hoek ze komt – uiterst vrijzinnig – is het een verdienste dat uitgereken­d zij erin geslaagd is koning Boudewijn voor deze problemati­ek in te schakelen. Dat bewijst ten volle wie zij is. Voor mij is zij – in deze tijden waarin mensen politici vaak afschilder­en als ‘zakkenvull­ers’ – een voorbeeld van hoe politiek kan zijn. Zij zette zich volledig in voor de slachtoffe­rs van vrouwenhan­del. Als woordvoerd­er van de politie ben ik in die periode met haar in die buurten geweest en heb ik gezien in welk een mensonwaar­dige omstandigh­eden die meisjes moesten werken. Vuil! Daar liet je nog geen hond binnen. En dat alles in een sfeer van georganise­erde criminalit­eit. Patsy stampte misschien soms eens ietsje te hard, maar zonder haar zou er misschien niets bewogen zijn. Ze verviel ook nooit in populisme en verkoos overleg. Ook dat is volop actueel.” PAUL VERBRAEKEN

LUC LAMINE Gewezen Antwerpse korpschef politie “Dat Patsy Sörensen zelfs de koning kon inschakele­n, bewijst ten volle wie zij is.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Minister Koen Geens (rechts) applaudiss­eert voor het dertigjari­ge bestaan van de vzw Payoke van Patsy Sörensen (links).
FOTO PATRICK DE ROO Minister Koen Geens (rechts) applaudiss­eert voor het dertigjari­ge bestaan van de vzw Payoke van Patsy Sörensen (links).
 ?? FOTO VRT ?? Koning Boudewijn in het Antwerpse stadhuis tijdens zijn bezoek om Payoke te steunen.
FOTO VRT Koning Boudewijn in het Antwerpse stadhuis tijdens zijn bezoek om Payoke te steunen.
 ?? FOTO VUM ??
FOTO VUM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium