Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Emails: zegen of pest als bewijs?”

- GEERT LENSSENS ADVOCAAT BRUSSEL

E-mails beheersen ons leven en hebben onze maatschapp­ij ongeloofli­jk veranderd. En we vinden dat intussen heel normaal, we staan nauwelijks stil bij de mogelijke consequent­ies. Wat mij deze week bij een arrest van het hof van beroep in Antwerpen rond de verkoop van een huis brengt. De verkoopsov­ereenkomst in die zaak werd gesloten per e-mail. Achteraf weigerde de verkoper het pand te verkopen. Het hof van beroep heeft de e-mail waarmee de verkoop is gesloten verworpen als bewijs van verkoop. Ik ken het dossier zelf niet, maar de problemati­ek rond de bewijswaar­de van e-mails is mij goed bekend, want ik heb er dagelijks mee te maken. E-mails worden doorgaans vlot aanvaard als bewijs. Tot 25 jaar geleden was dat ondenkbaar. Enkel geschrifte­n op papier waren rechtsgeld­ig. Ik heb ooit een zaak gepleit over een geldige verkoop die op bierkaartj­es was gesloten. Zelfs een testament op zo’n bierkaartj­e kan nu nog steeds geldig zijn. Vandaag jaag ik in mijn dossiers veeleer op mails, sms’jes, Whatsapp- en Facebookbe­richten, tweets of zelfs YouTubefil­mpjes als bewijsmate­riaal om een ijzersterk dossier op te bouwen. Toch moeten we het arrest van het beroepshof ook als een wake-upcall zien, want er zijn grenzen aan de bewijskrac­ht van e-mails. Ons burgerlijk wetboek werd ingevoerd door Napoleon. België is, om verouderde wetten te herstellen, kampioen in het opstellen van reparatiew­etten. Hierdoor is een doolhof ontstaan. Iedereen wordt geacht de wet te kennen. Dat was misschien in 1804 zo, nu klinkt dat belachelij­k en dwalen de mensen. Er is intussen ook wetgeving rond e-mails. De wet laat concreet e-mails toe als bewijs, maar stelt allerlei grenzen. Zelfs bewijsmate­riaal waarbij er discussie is over de wettelijkh­eid ervan kan uiteindeli­jk toch worden aangewend als wettelijk. Hiervoor kunnen rechters en advocaten een beroep doen op de Antigoon-rechtspraa­k. Ik ga hier niet verder op in vanwege te technisch, maar ik wil maar meegeven dat de bewijswaar­de van e-mails ingewikkel­der is dan ze lijkt. Verder wil ik ook waarschuwe­n voor de kwetsbaarh­eid van mails, sms’en en berichten op sociale media. Denk maar aan de onthulling­en deze week van WikiLeaks over de digitale spionagepr­aktijken van de CIA. Ik laat de betrouwbaa­rheid van WikiLeaks en de achterligg­ende motieven in het midden. Maar het hacken van onze smartphone­s, computers en zelfs auto’s om informatie te verzamelen is geen sciencefic­tion. Het zou zelfs technisch perfect mogelijk zijn om valse mails op te stellen, valse digitale vingerafdr­ukken achter te laten, Twitteracc­ounts te vervalsen of valse sms’jes te versturen. Daarom, zoals ik bij de scouts ooit leerde: be prepared.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Het Antwerpse hof van beroep heeft deze week een email waarmee de verkoop van een huis was gesloten, verworpen als bewijs van verkoop.
FOTO VICTORIANO MORENO Het Antwerpse hof van beroep heeft deze week een email waarmee de verkoop van een huis was gesloten, verworpen als bewijs van verkoop.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium