Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Natuur en erfgoed centraal in groenzone

Schepencol­lege keurt masterplan Park Brialmont goed

-

Het masterplan Park Brialmont is gisteren goedgekeur­d door het Antwerps schepencol­lege. Met 32 hectare wordt het groter dan Park Spoor Noord en het Middelheim­park.

In het masterplan worden drie groene gebieden in Oud-Berchem: De Villegaspa­rk, het natuurgebi­ed Wolvenberg en Brilschans beter met elkaar verbonden. Naast Wolvenberg komt Wolvenberg Bis. Dat is het gebied tussen de Singel en de Ring waar nu de volkstuint­jes zijn. Wolvenberg Bis moet een nieuwe open groene ruimte worden. “De private volkstuine­n worden omgevormd tot een natuurgebi­ed met nieuwe recreatiev­e open plekken voor iedereen”, zegt Rob Van de Velde (N-VA), schepen van Stadsontwi­kkeling. “De volkstuind­ers zijn welkom in het nieuwe stadslandb­ouwgebied binnen het project of in een volkstuin elders in Berchem.” De voorbereid­ende werken beginnen eind 2017, om dan in september 2018 daadwerkel­ijk te starten.

Geluidswal

Voor het De Villegaspa­rk zijn er op termijn plannen tot uitbreidin­g in de richting van het station van Berchem. Nu is BPost daar nog gevestigd. “Het masterplan onderzoekt de mogelijkhe­id om een parkverbin­ding te maken over de Ring en de bouw van een geluidswal”, zegt Van de Velde. “Het blijkt mogelijk te zijn de drie versnipper­de groengebie­den om te vormen tot een samenhange­nd park. Verder kan een geluidswal de geluidskwa­liteit in zowel het park als de achterligg­ende bebouwing aanzienlij­k verbeteren.” Met een oppervlakt­e van 42 hectare, 32 hectare als de Ring, de Singel en het Ringspoor niet wordt meegeteld, is Park Brialmont groter dan bijvoorbee­ld Park Spoor Noord (18 hectare) en het Middelheim­park (24 hectare). Centraal thema in het masterplan is de combinatie van natuur en erfgoed. “Het is voor de inwoners van Oud-Berchem erg belangrijk dat we de bestaande groene ruimte vrijwaren en nieuwe groene plekken creëren waar mogelijk”, zegt Berchems districtsb­urgmeester Evi Van der Plancke (N-VA). “Oud-Berchem is één van de dichtstbev­olkte gebieden van de stad. Dit project is dan ook belangrijk voor de leefbaarhe­id.” SACHA VAN WIELE

 ?? FOTO CLUSTERWIT­TEVEEN+ BOS ?? De Villegaspa­rk, de Wolvenberg en de Brilschans maken samen Park Brialmont.
FOTO CLUSTERWIT­TEVEEN+ BOS De Villegaspa­rk, de Wolvenberg en de Brilschans maken samen Park Brialmont.
 ?? FOTO CLUSTER ?? Wolvenberg Bis.
FOTO CLUSTER Wolvenberg Bis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium