Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duo riskeert 9,5 jaar voor mislukte cokesmokke­l

Ook betrokkenh­eid bij wietplanta­ge

-

Twee Nederlande­rs riskeren 9,5 jaar cel en 42.000 euro boete. Ze waren betrokken bij het mislukte transport van 198 kilo cocaïne vanuit Ecuador naar Antwerpen. Het duo wordt ook gelinkt aan een plantage in Brasschaat.

Op een zeeschip in Ecuador gebeurde op 25 september 2013 een grote drugsvangs­t. In het plafond van een koelcontai­ner vonden leden van de antidrugbr­igade 198 kilo cocaïne. Omdat de lading bestemd was voor een firma in het Antwerpse werd de federale gerechteli­jke politie ingeschake­ld. Zij voelden de zaakvoerde­r van de firma, een Bulgaar, aan de tand. De man verklaarde dat twee landgenote­n hem hadden gevraagd om op zijn naam een zaak op te richten. Hij had zich geen vragen gesteld. Het was Stefan H. (33) uit Bilthoven bij het Nederlands­e Utrecht die de administra­tieve rompslomp voor zijn rekening had genomen. Stefan H. had bijvoorbee­ld een afspraak bij de notaris geregeld en had de huur van de kantoorrui­mte betaald. Tijdens het onderzoek kwam er nog een Nederlande­r in beeld: de 69-jarige boekhouder Ron V.D.B. Uit telefonieo­nderzoek was gebleken dat Ron V.D.B. in nauw contact stond met Stefan H.. Hij polste regelmatig naar een stand van zaken en vroeg zelf om vaart te zetten ach- ter de oprichting van de firma. De Nederlande­rs ontkenden met klem dat ze iets te maken hadden met het mislukte transport naar de Antwerpse haven. Ze hadden dan wel geholpen met het oprichten van de firma, dat er een drugsladin­g zou toekomen wisten ze niet.

Valse loonfiches

De namen van de twee Nederlande­rs doken in dezelfde periode ook op in een onderzoek naar cannabiste­elt. De eigenares van een villa in de Lage Kaart in Brasschaat had op 5 augustus 2013 de politie gebeld. Ze vroeg om een kijkje te komen nemen. Huurder Stefan H. had al een tijdje niet meer betaald, alle sloten waren vervangen en de ramen waren afgeplakt. Tijdens een huiszoekin­g de volgende dag werden in de garage, op het gelijkvloe­rs en op de eerste verdieping in totaal 660 cannabispl­anten aangetroff­en. Na de ontmanteli­ng van de plantage werd 116 kilo cannabis vernietigd, goed voor 348.000 euro. Onderzoek wees uit dat Stefan H. het verhuurkan­toor valse loonfiches had voorgelegd. Ron V.D.B. had de onderhande­lingen met het verhuurkan­toor over de villa gevoerd en was het pand meermaals komen bezichtige­n. Opnieuw ontkenden Stefan H. en Ron V.D.B. hun betrokkenh­eid.

De rechtbank spreekt zich pas volgende maand over de zaak uit. JONATHAN BERNAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium