Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We verdienen Playoff 1. Na 29 speeldagen toch”

- DAVID VAN DEN BROECK

Voor AA Gent móét het en voor KV Mechelen mág het? Daar is Yannick Ferrera het niet mee eens. “Wij willen het ook heel graag. En wij voelen ook druk”, zegt de coach – net als de club op een zucht van een eerste Playoff 1, en dus op zoek naar glorie.

Yannick Ferrera trekt grote ogen wanneer hij het perszaaltj­e van KV Mechelen binnenwand­elt. Voor de gelegenhei­d is die volgestouw­d met cameraploe­gen – van VTM, VRT, RTV en het lokale Radio Reflex, dat zelfs live gaat. “Wow, wat is dat hier? ( glimlacht) Ik ben precies terug bij Standard.” Hij zet zich neer en haalt zijn smartphone boven. “De mensen gaan me niet geloven. Ik moet een foto maken!” Net als de voorbije weken is de 36-jarige coach relaxed. Enfin, hij óógt relaxed. Hoe hij zich diep vanbinnen voelt, nu hij met KV op 90 minuten van Play-off 1 – en dus een superstunt – staat, zullen we nooit weten. “Ik ben nog niet gespannen”, vertelt hij. “En ook bij mijn spelers heb ik nog geen nervositei­t gevoeld. Het niveau en de intensitei­t op training waren goed.” Nochtans leek zijn ploeg op het veld van Standard en thuis tegen Anderlecht verkrampt aan de match te beginnen. Dat stelde hij zelf ook vast. “Maar ik ga ervan uit dat we daaruit lessen hebben getrokken, en dat het zondag niet opnieuw gebeurt. Want dat wordt de sleutel: hoe gaan we om met onze emoties? De druk weghouden is onmogelijk. De spelers moeten ermee leren omgaan. En ze mogen vooral niet vergeten wat ze tot nu toe hebben bereikt. We verdienen het om in de top zes te staan. Na 29 speeldagen toch.”

Tegen geprikkeld GentDe match dan. Een rasechte finale wordt het, tussen twee clubs die hetzelfde nastreven. Eerlijker kan haast niet. “Voor mijn hart had ik het liever vroeger al afgemaakt, in plaats van te moeten wachten tot de slotspeeld­ag. ( glimlacht) Maar in het Frans zegt men: à vaincre sans péril, on triomphe sans gloire. Hoe moeilijker de zege, hoe mooier de emoties achteraf.” Donderdag maakte hij als scout de Gentse afgang mee. Hoe hij de tegenstand­er zondag verwacht? “Extra geprikkeld, daar zal Hein wel voor zorgen. Gent lag trouwens niet echt onder tegen Genk, alleen gaf het door positionel­e fouten een paar goals cadeau. We zullen op onze hoede moeten zijn.” Maar houdt KV stand, dan is Ferrera de eerste trainer die de club naar Play-off 1 loodst. “Of het mijn strafste stunt zou zijn? Straffer dan de bekerwinst met Standard alleszins, daarvoor moesten we maar zes matchen top zijn. Als trainer snak ik er uiteraard ook naar om eens Play-off 1 te spelen, dat is toch een extra ervaring. Ik mocht dit seizoen geen Europa League spelen ( door zijn ontslag bij Standard, red.), maar Play-off 1 zou een heel mooie troostprij­s zijn. ( glimlacht) Op basis van budgetten horen we daar niet thuis, maar we willen bewijzen dat voetbal om meer draait dan geld.”

Yannick Ferrera, trainer KV Mechelen “Ik mocht dit seizoen geen Europa League spelen, maar Playoff 1 zou een heel mooie troostprij­s zijn.”

 ?? FOTO'S PATRICK HATTORI ?? Ongewoon veel interesse voor de persconfer­entie van Ferrera. De KVcoach legde het tafereel dan ook vast met zijn smartphone.
FOTO'S PATRICK HATTORI Ongewoon veel interesse voor de persconfer­entie van Ferrera. De KVcoach legde het tafereel dan ook vast met zijn smartphone.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium