Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Blij dat de kerk in ere wordt hersteld”

185.000 euro voor nieuwe glasramen in Sint-Jozefkerk

-

De stad Antwerpen trekt de nodige middelen uit voor de renovatie van de glasramen in de SintJozefk­erk in de wijk Moretusbur­g. Ook de Vlaamse Overheid en de lokale kerkfabrie­k leveren een bijdrage.

De statige Sint-Jozefkerk in de Moretusbur­gwijk werd opgetrokke­n in 1912, vlak voor de Eerste Wereldoorl­og. De honderdste verjaardag van het gebouw en van de twee jaar oudere Sint-Jozefparoc­hie werd in 2012 nog gevierd met een groot jubileumco­ncert. Kort erna onderginge­n het dak en de gevels een grondige renovatie. Voor de restaurati­e van de glasramen moest echter een nieuw subsidiedo­ssier worden ingediend, dat afgelopen vrijdag werd goedgekeur­d door het Antwerpse stadscolle­ge. “De stad zal 60% van de totale kostprijs van 185.000 euro voor zijn rekening nemen”, zegt Antwerps gemeentera­adslid Frank Loveniers (N-VA). “De Vlaamse Overheid financiert 30% van de werken en de overige 10% zijn ten laste van de lokale kerkfabrie­k.”

Die laatste hoopt, net als bij de vorige renovatie, op enkele gulle sponsoren uit de omtrek. “Toen leverde het nabijgeleg­en Umicore nog een mooie bijdrage”, zegt penningmee­ster Hugo Janvier. “Daarnaast zullen we ook geld inzamelen met onze traditione­le collectes.” De glas-in-loodpanele­n van de kerk worden in ere hersteld en verder komen er een aantal nieuwe voorzetram­en. “De timing ligt nog niet vast, maar wellicht zal een gespeciali­seerde firma dit najaar of volgend voorjaar aan de slag gaan”, zegt Loveniers.

Enthousias­te sympathisa­nten

Het gemeentera­adslid groeide zelf op in de Moretusbur­gwijk en woont nog steeds in de nabijheid van de kerk. Daardoor volgde hij het dossier met meer dan gewone interesse op. “De Sint-Jozefkerk beschikt over een levendige kerkgemeen­schap, met een aantal enthousias­te sympathisa­nten”, zegt hij. “De levendighe­id hier staat in schril contrast met de Heilig Hartkerk in de Krugerstra­at, die op termijn wordt afgebroken. Ik wil er mee op toezien dat op die plek een zo groot mogelijke groenzone wordt aangelegd.” KOEN DE BEUCKELEER

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Gemeentera­adslid Frank Loveniers (NVA) voor de SintJozefk­erk.
FOTO WALTER SAENEN Gemeentera­adslid Frank Loveniers (NVA) voor de SintJozefk­erk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium