Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad en clubs opnieuw rond tafel over gezamenlij­k voetbalsta­dion “Alleen de locatie ligt vast”

-

H

et Antwerpse stadsbestu­ur wil met KFCO Beerschot Wilrijk en R. Antwerp F.C. aan tafel om de plannen voor een nieuw gezamenlij­k stadion te bespreken. “Het politiek akkoord voor dit project is er al”, zegt burgemeest­er Bart De Wever.

Veel meer dan een groen licht uit het stadhuis is er nog niet. “We beginnen met een blanco blad en alles wat er in het verleden over stadions is gezegd en geschreven, vergeten we. Alleen de locatie voor het nieuwe stadion, Petroleum Zuid, blijft behouden”, zegt de Antwerpse burgemeest­er. Daarvoor wordt het oude plan voor een Stadion aan de Stroom langs de Scheldekaa­ien opnieuw van onder het stof gehaald. De locatie ligt op 1,8 kilometer van het stadhuis en op neutraal terrein. De Bosuil of het Olympisch Stadion verbouwen is geen optie.

Dergelijk stadion zal naar schatting 80 tot 90 miljoen euro gaan kosten. Het antwoord op de vraag waarvan dat geld moet komen, wordt voorlopig open gelaten. “Het stadsbestu­ur voert een zuinig beleid, waardoor er investerin­gen gedaan kunnen worden. Maat het is duidelijk dat de bouw van een stadion een publiekpri­vate samenwerki­ng zal worden”, gaat Bart De Wever verder.

In eerste instantie gaat het stadsbestu­ur met de “twee Antwerpse traditiecl­ubs” rond de tafel zitten. “We willen van hen graag horen of zij bereid zijn in een gezamenlij­k stadion te spelen en hoe zij die samenwerki­ng zien.”

Voetbal floreert

De beslissing om uitgereken­d nu

Lijdensweg van jaren

Het is niet de eerste keer dat er in Antwerpen een stadiondos­sier op tafel ligt. Op het einde van de jaren negentig werden de eerste plannen voor een nieuw voetbalsta­dion op tafel gelegd. Georg Kessler, toen trainer van R. Antwerp F.C., was de man achter het Eurostadio­n. Dat moest op de Bosuil komen en de club definitief naar de Belgische top van het voetbal loodsen. Het stadion is er nooit gekomen. Volgens de leiding van Antwerp omdat het stadsbestu­ur niet meewilde. Volgens datzelfde stadsbestu­ur was het dossier niet sterk genoeg.

Euro 2000

Kort daarna liep Antwerpen Euro 2000, het EK voetbal dat België en Nederland samen organiseer­den, mis. Vooral besluitelo­osheid en een gebrek aan interesse van het stadsbestu­ur gooiden roet in het eten. Het Olympisch Stadion op het Kiel werd gerenoveer­d, maar heeft niet de capaciteit om interlands te organisere­n.

Petroleum Zuid

In 2006, onder burgemeest­er Patrick Janssens, werd het idee van een nieuw stadion opnieuw concreet, met Petroleum Zuid als nieuwe locatie. Enkel jaren later vielen die plannen in het water omdat de toenmalige topman van Beerschot, Patrick Vanoppen, zelf een stadion wilde zetten en de plannen tegenwerkt­e. het stadiondos­sier opnieuw op tafel te leggen, is geen toeval. “De kans is groot dat Antwerp zaterdag opnieuw de stap naar de Jupiler Pro League zet en KFCO Beerschot Wilrijk is vrijwel zeker van de promotie naar 1B”, zegt Bart De Wever. “Daar komt bij dat ze op het Kiel ook opnieuw naar eerste klasse willen. Ook Berchem Sport doet het trouwens bijzonder goed. Na jaren van sportieve en financiële problemen in het Antwerpse voetbal wordt er dus opnieuw een mooi verhaal geschreven. Als we ervoor kunnen zorgen dat er een nieuw en modern stadion komt voor beide clubs zal dat niet alleen hen, maar de hele stad ten goede komen.”

Multifunct­ioneel

Of de bouw van een nieuw stadion gepaard gaat met andere ontwikkeli­ngen in de buurt is nog niet duidelijk. “Het is best mogelijk dat het stadion ook nog een andere functie krijgt dan louter een plek om te voetballen. Er zijn verschille­nde mogelijkhe­den, maar daarover kunnen we nu nog niet veel zeggen”, aldus de burgemeest­er. Op de vraag wanneer het stadion er moet staan, antwoordt de burgemeest­er “zo snel mogelijk”. “Iedereen begrijpt dat je dergelijk project niet van vandaag op morgen uitvoert. Eerst willen we bij de clubs naar hun interesse polsen en kijken welke rol zij kunnen spelen. Pas daarna komt de vraag hoe en met welke partners wordt gebouwd.”

Haven op de vlakte

De opening van het Stadion aan de Stroom zal dus nog enkele jaren op zich laten wachten. In de vorige legislatuu­r hadden de stad en de haven elk 2 miljoen euro opzijgezet voor het project. “Het geld van de stad is ondertusse­n gebruikt voor leefbaarhe­idsproject­en in de stad”, zegt Bart De Wever. En de haven? “Er is met geen woord over geld gesproken”, zegt havenschep­en Marc Van Peel (CD&V). “Ik ga niet antwoorden op een vraag die niet voorligt. Laten we eerst maar eens de reacties van de clubs afwachten.”

Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters (N-VA) is alvast opgetogen over het nieuws dat er opnieuw gesproken wordt over een gezamenlij­k stadion in Antwerpen. “De Vlaamse regering zal financieel niet participer­en in een nieuw stadion, want dat zou door Europa kunnen worden beschouwd als oneerlijke concurrent­ie. Maar een nieuw stadion past op het vlak van vergunning­en wel in de convenant die is afgesloten voor de site van Petroleum Zuid.” PATRICK VAN DE PERRE LEX MOOLENAAR

BART DE WEVER Burgemeest­er Antwerpen “Het verleden telt niet meer. We beginnen dit verhaal met een blanco blad. Het enige wat wel vanzelfspr­ekend is, is de locatie op Petroleum Zuid.”

 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium