Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Net te laat om te kunnen stemmen”

-

Henk Swinnen en Carolien van ’t Hof hadden willen stemmen, maar ze waren een paar dagen te laat om zich te registrere­n. “We zijn echt verbijster­d over de popularite­it van Wilders.”

Carolien (47) en Henk (46) leerden elkaar kennen toen ze allebei in het Radio Kamerorkes­t in Hilversum speelden en ze woonden samen twaalf jaar in Nederland. “Door alle besparinge­n in het kabinet-Rutte I (VVD, CDA) met gedoogsteu­n van de PVV, werd er stevig gesnoeid in de klassieke orkesten. Toen Henk in Genève aan de slag kon als artistiek leider van een groot orkest, zijn we verhuisd. Ik wilde altijd graag naar de bergen en ik heb me omgeschool­d tot vertaler”, vertelt Carolien. Henk Swinnen is geboren in België, maar werd Nederlande­r om in Nederland te kunnen stemmen. Nu hij weer in België woont, moet hij vijf jaar wachten om weer Belg te kunnen worden. “Ik voel me nu meer Nederlande­r dan Belg. Ik houd wel van die totale no-nonsense cultuur. Ik ben nog steeds verbaasd dat Wilders zo’n succes heeft. Zijn ideeën staan zo haaks op de cultuur van het land dat ik in 1993 heb leren kennen”, vertelt Henk. “Ik was nog in Vlaanderen op Zwarte Zondag. Wilders is niet alleen extreemrec­hts, maar op an- dere vlakken ook extreemlin­ks. Hij is plat populistis­ch, dat vind ik nog gevaarlijk­er.”

Betere opvang in België

Henk Swinnen is ontgoochel­d in PvdA-leider Asscher. “Hij profileert zich niet als leider. Rutte heeft denk ik nog de grootste persoonlij­kheid.” Maar toch zou zijn stem naar Jesse Klaver zijn gegaan, de lijsttrekk­er van GroenLinks. “Zijn discours komt echt vanuit hem zelf.” Carolien zou eerder strategisc­h stemmen. “PvdA misschien, al heb ik er niet veel vertrouwen in. Ik zou echt twijfelen. Ik vind Lodewijk Asscher (PvdA) niet slecht, maar Alexander Pechtold van D66 komt ook overtuigen­d over.” Het gezin verhuisde een halfjaar geleden terug naar België omdat hun zoontje Daan, die het downsyndro­om heeft, hier betere opvang en begeleidin­g heeft dan in Zwitserlan­d. Bovendien kon Swinnen bij deFilharmo­nie aan de slag. Dochter Dorien switcht overigens moeiteloos tussen een Nederlands­e en een Vlaamse tongval en ze spreekt perfect Frans. “Door die drie jaar in Zwitserlan­d zijn onze kinderen echte Belgen geworden”, lacht Carolien. Nog een paar jaar en ze is misschien wel de enige Nederlande­r in huis. “Ik ben eigenlijk niet zo’n Nederlandf­an. Ik hoef echt niet terug. Antwerpen bevalt me wel.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Henk (46), Carolien (47), Daan (11) en Dorien (14).
FOTO WIM HENDRIX Henk (46), Carolien (47), Daan (11) en Dorien (14).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium