Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Strategisc­he keuze voor Mark Rutte”

-

Zestien jaar geleden verhuisden Ibe en Lydia van Aken vanuit Tilburg naar Vosselaar omdat ze daar voor hetzelfde bedrag een groter huis konden kopen. Maar ze werken allebei nog wel in Nederland.

Lydia (51) geeft les op een basisschoo­l in Tilburg en Ibe (53) geeft in dezelfde stad les op de hogeschool. Oudste dochter Annedien volgt de lerarenopl­eiding ook in Tilburg. “Vaak vertrekken we alle drie heel vroeg ’s morgens vroeg naar Nederland”, vertelt Ibe van Aken. “Afhankelij­k van het agrarische verkeer zijn we er in een halfuurtje, of iets langer.” Het is eens iets anders dan de files naar Antwerpen. Op hun werk in Nederland komen de verkiezing­en wel ter sprake. “Ik heb het gevoel dat veel mensen nog niet weten wat ze gaan stemmen”, zegt Ibe. “Ik heb het ook aan mijn studenten gevraagd. Van de twintig waren er nog zeker vijftien onbeslist. De lijsttrekk­ers halen ondertusse­n wel alles uit de kast om in het nieuws te komen. Ik heb ze afgelopen week allemaal op de radio gehoord en ze zaten zelfs in het jeugdjourn­aal.” Ibe van Aken stemt op Mark Rutte, lijsttrekk­er voor de VVD en huidig premier. “Ik geef economi- sche vakken en ik vind de liberale koers van de VVD de beste keuze.” Lydia stemt meestal op een linkse partij, maar is nu ook van plan om op Rutte te stemmen. “Een strategisc­he stem. Ik wil voorkomen dat de PVV van Geert Wilders de grootste partij wordt en als eerste een coalitie mag proberen te vormen.”

Trumpeffec­t

Ibe heeft samen met een collega al eens de mogelijke kabinetsfo­rmaties berekend op basis van de resultaten van de peilingen. “Ik gok op een kabinet van VVD, CDA en D66. Dat moet kunnen als de peilingen kloppen. Maar dat is natuurlijk maar de vraag. Als mensen in het stemhokje staan, stemmen ze toch vaak anders. Dat hebben we in Amerika ook gezien toen Trump verkozen werd als president.” Dochter Annedien volgt de politieke voorkeur van haar ouders overigens niet. Zij is van plan om op de SP te stemmen, de meest linkse partij. “Ik ben heel benieuwd naar de opkomst”, zegt Ibe van Aken. “Deze week is trouwens ook beslist dat de stemmen handmatig worden geteld uit angst voor hackers. Stemmen gebeurt ook met pen en papier. Zo kan de uitslag niet ter discussie staan. Het wordt dus echt wel spannend.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Madelief, Lydia, Annedien en Ibe van Aken.
FOTO MIA UYDENS Madelief, Lydia, Annedien en Ibe van Aken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium