Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom is een panda witzwart?

Vacht combineert in dierenwere­ld meerdere functies

- HANS OTTEN

Weinigen kunnen aan het schattige uiterlijk van de reuzenpand­a weerstaan. Maar waarom ziet hij er precies zo witzwart gekleurd uit? Wetenschap­pers denken een verklaring te hebben gevonden.

Als je een panda goed bekijkt, merk je dat het een wit dier is met zwarte poten, schouders, oren en oogcontour­en. Zijn onvergelij­kelijke uiterlijk maakt de lobbes precies zo herkenbaar, maar stelt de wetenschap ook voor veel vragen. De Amerikaans­e onderzoeke­r Tim Caro denkt nu een verklaring gevonden te hebben voor dat opvallende patroon. “Maar nog niet alles is helemaal uitgeklaar­d”, zegt bioloog prof. Herwig Leirs van de Universite­it Antwerpen.

Hoe valt zijn uiterlijk te verklaren?

Herwig Leirs: De onderzoeke­rs hebben zijn vachtpatro­on in verschille­nde aspecten opgesplits­t en die apart met andere dieren vergeleken. Zo komt een witte vacht ook bij heel wat andere zoogdieren voor. Meestal leven die in de sneeuw, waardoor ze zo minder opvallen. Dat geldt ook voor de panda tijdens de winter. Maar waar veel andere dieren tijdens de warmere periode van het jaar van vacht en kleur veranderen, kan de panda dat niet. Een dergelijke metamorfos­e vraagt energie. Energie die de panda door zijn karige bamboediee­t niet op overschot heeft. Dat dieet is ook de reden waarom hij niet in winterslaa­p gaat. Net als bij andere dieren die donkere poten hebben, zorgen zijn zwarte poten ervoor dat hij wat meer opgaat in de schaduw tijdens warmere periodes. Blijkbaar is er een soort evolutiona­ire afweging gebeurd. Maar dat is nog geen verklaring voor de zwarte oren en ogen. Daarvan denkt Caro dat ze een rol spelen bij de communicat­ie met soortgenot­en. Bij conflicten staren ze intensief naar elkaar. Die grote zwarte vlekken maken dat staren nog indringend­er. In zo’n geval houdt de panda zijn oren ook wat naar beneden, waardoor ze zouden overkomen als twee extra ogen. Het zijn natuurlijk maar veronderst­ellingen.

Heeft een specifieke vachtkleur altijd een functie?

Een vachtkleur heeft een functie, of heeft die gehad omdat die op een bepaald moment een voordeel opleverde. Neem de strepenvac­ht van zebra’s. Steekvlieg­en houden helemaal niet van dergelijke strepen. Als je kijkt naar de gebieden waar heel veel steekvlieg­en zitten of in de loop van de evolutie zaten, merk je dat de wilde paardensoo­rten (zoals zebra’s) daar altijd geheel of gedeelteli­jk gestreept zijn. Maar daarom is dat voordeel in de huidige omstandigh­eden nog niet per se noodzakeli­jk.

Die functie van de vachtkleur hoeft niet altijd camouflage te zijn?

We gaan ervan uit dat een vachtkleur meerdere functies kan hebben. Naast camouflage is er dus ook communicat­ie, het meedelen van een bepaalde boodschap aan andere dieren. Van zebra’s weten we overigens dat ze elkaar niet herkennen aan hun strepen, communicat­ie speelt daar geen rol. Communicat­ie kan ook een waarschuwi­ng zijn. Waarom heeft een stinkdier zo’n opvallende zwartwitte vacht? Dat hij zo in het oog springt, is juist zijn voordeel. Hij geeft zo aan predatoren door dat ze hem maar beter met rust laten, anders verspreidt hij een heel onaangenam­e lucht. Een soortgelij­k geval is de honingdas in Afrika. Die ziet heel opvallend wit vanboven en zwart vanonder. Hij signaleert zo aan roofdieren dat hij een agressief karakter heeft. Dat is een verschil met die vele andere dieren die donkerder zijn op hun rug dan op hun buik. Dat heeft wel weer met camouflage te maken. Als de zon op hun rug schijnt, lijken ze een meer egale kleur te hebben en gaan ze op in hun omgeving.

 ?? FOTO RR ?? Bij een conflict staren panda’s intensief naar elkaar. De grote zwarte vlekken rond de ogen benadrukke­n die indringend­e blik.
FOTO RR Bij een conflict staren panda’s intensief naar elkaar. De grote zwarte vlekken rond de ogen benadrukke­n die indringend­e blik.
 ?? FOTO RR ?? Prof. Herwig Leirs.
FOTO RR Prof. Herwig Leirs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium