Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een kwestie van de juiste gesprekspa­rtners

Hoe vermijden we dat de kloof tussen wij en zij groter wordt?

-

De hele week stond weer eens in het teken van wijzij. Er was de oproep van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) naar allochtone ouders om zich meer te engageren voor de school van hun kinderen, directrice van het Koninklijk Atheneum Antwerpen Karin Heremans waarschuwd­e voor de polarisati­e onder jongeren, en het Antwerpse stadsbestu­ur verbood een verkiezing­smeeting van de Turkse Grijze Wolven. Hoe zorgen we ervoor dat deze discussies de kloof tussen wij en zij niet nog meer vergroten?

Mijn beide ouders stonden hun hele leven in het onderwijs. Ontelbare keren heb ik hen horen zuchten na een ouderconta­ct: “De ouders die er moesten zijn, waren er weer eens niet.” Het ging dan over ouders van kinderen die lage cijfers haalden, zich niet gedroegen zoals het hoort, die vaak afwezig waren … Het ging heel vaak over ouders die in een echtscheid­ing zaten, die geldproble­men hadden, die dachten dat de leerkracht­en er waren om de problemen van hun kinderen op te lossen en ook wel over ouders die niet goed Nederlands kenden en niet durfden te komen. De groep ouders van allochtone afkomst was toen nog niet zo groot. Mijn ouders maakten er geen aparte categorie van. Dat deed Hilde Crevits wel in haar oproep. En daar liep het verkeerd. Er is heel zeker een grote groep ouders van buitenland­se origine die te weinig betrokken is bij de school. En heel vaak is hun gebrekkige kennis van het Nederlands een reden om niet naar de ouderconta­cten te gaan. Heel vaak, maar niet altijd.

Belediging

Er is evengoed een groep ouders van vreemde origine die wél participee­rt aan het schoolleve­n en die geen enkel probleem heeft met het Nederlands. Die groep heeft zich nu laten horen. Luid en duidelijk. We hebben deze week kennis gemaakt met een moeder met hoofddoek die voorzitter is van een oudercomit­é en met leerkracht­en van Turkse en Marokkaans­e origine. Ze smeten zich met volle overtuigin­g en veel emotie in de discussie. Heel eerlijk en genuanceer­d was de getuigenis van Soumaya El All, een leerkracht van Marokkaans­e afkomst die zei dat ze als moeder beledigd was door Hilde Crevits, maar dat ze als leerkracht inziet dat er een probleem is. En dat probleem moet worden opgelost. Ook op dat vlak schoot de tussenkoms­t van Hilde Crevits tekort. Als Hilde Crevits haar eigen engagement had getoond, een dikke pluim had gegeven aan de honderden scholen die al inspanning­en leveren en aan alle ouders, ongeacht hun afkomst, die zich engageren voor de school van hun kinderen, was niemand beledigd geweest. Dan had Hilde Crevits de geëngageer­de ouders van buitenland­se afkomst kunnen motiveren om anderen in hun gemeenscha­p over de streep te trekken. Nu heeft ze alleen maar kwaad bloed gezet.

Politiek opbod

Even verkeerd waren trouwens de reacties van haar politieke collega’s. Linkse politici gebruikten de uitspraken van Crevits om de CD&V in het rechtse kamp te duwen. Rechtse partijen noemden de minister – en zichzelf – moedig. De reacties droegen nauwelijks bij tot de kern van de zaak, ze waren een politiek opbod van linkse verontwaar­diging en rechtse flinkheid. De ouders waar het om ging, bleven intussen in de kou staan. De enige die later in de week met een praktisch voorstel kwam, was Bart Somers. Maar helemaal nieuw is zijn idee niet: de verplichti­ng om naar het ouderconta­ct te komen, bestaat al in een Antwerpse school. Wat meteen bewijst dat het probleem van de betrokkenh­eid van ouders bij de school op het terrein moeten worden opgelost. Het huidige opbod in de politieke discussie bemoeilijk­t dat proces alleen maar. De weinige ouders die zich engageren, worden er veeleer door afgeschrik­t dan aangemoedi­gd. En dat komt niet omdat ze niet tegen kritiek kunnen of omdat het probleem niet benoemd mag worden, wél omdat ze zich op een hoop gegooid en in een hoek geduwd voelen.

Wantrouwen

En dat is het laatste wat we mogen doen met mensen die in deze diverse samenlevin­g hun verantwoor­delijkheid opnemen. De getuigenis van Karin Heremans in de commissie over de aanslagen was ook één groot pleidooi voor minder hokjesdenk­en. Heremans zei keihard waar het op stond: jonge moslims worden al te gemakkelij­k het slachtoffe­r van malafide ronselaars die inspelen op hun minderwaar­digheidsge­voel, op het wantrouwen waarmee ze geconfront­eerd worden en op elke kritiek die wordt geuit op de islam en de moslims. Veralgemen­ende beschuldig­ingen aan het adres van moslims zijn alleen maar koren op de molen van die ronselaars. Er zijn volgens Heremans dringend verbindend­e acties nodig, een ander discours dat ingaat tegen het populistis­che en dat niet polariseer­t. De jongste jaren komt die oproep ook almaar vaker uit de moslimwere­ld zelf. Meerdere moslimjong­eren hebben zich al gedistanti­eerd van elk extremisme en helpen mee om het tegen te gaan. Veel jonge Marokkanen komen op tegen de slachtoffe­rrol waarin hun landgenote­n kruipen en nemen het heft in handen. In de kranten duiken Belgische Turken op die geen zin in hebben in Turkse politieke discussies in België. De nieuwe voorzitter van de Moslimexec­utieve, Salah Echallaoui, hield vorige maand een vurig pleidooi voor een Europese islam. “Ik wil hard werken aan de inte- gratie van de islam in België. Wij willen dat imams en leerkracht­en voortaan hier worden opgeleid, zodat zij het radicale discours van de extremiste­n kunnen deconstrue­ren.”

Toekomstvi­sie

Mannen als Sallah Echollaoui en vrouwen als Soumaya El All mogen we niet ontmoedige­n met veralgemen­ingen, we moeten ze aanmoedige­n om onze samenlevin­g mee vorm te geven. We zullen de verworvenh­eden van onze democratie en onze sociale zekerheid niet in stand houden door mensen uit te sluiten, wel door zo veel mogelijk mensen ervan te overtuigen er actief en solidair aan deel te nemen. Politici die hun heil blijven zoeken in een simplistis­ch discours van uitsluitin­g, zullen misschien wel stemmen halen, maar dragen niet bij tot de samenlevin­g van de toekomst.

 ?? FOTO BELGA ?? Hilde Crevits, Karin Heremans en Sallah Echollaoui, voorzitter van de Moslimexec­utieve, die pleit voor een betere integratie van de islam in België.
FOTO BELGA Hilde Crevits, Karin Heremans en Sallah Echollaoui, voorzitter van de Moslimexec­utieve, die pleit voor een betere integratie van de islam in België.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium