Gazet van Antwerpen Stad en Rand

427.000 euro voor renovatie bijna 150 jaar oude Keiligbrug

- JAN STASSIJNS

De Keiligbrug met bijhorende rotspartij­en in het Stadspark wordt grondig gerestaure­erd. De kosten worden geraamd op 427.000 euro. De werken zouden in het najaar starten. “Het is een blikvanger van het Stadspark en dat moet het blijven”, klinkt het.

De Keiligbrug is genoemd naar architect Eduard Keilig, die in mei 1868 het Antwerpse stadspark ontwierp. De brug zelf, een hangbrug met een totale lengte van 27,5 meter, ligt zo’n zeven meter boven het wateropper­vlak en werd in 1869 opgeleverd. Sindsdien is de brug en de bijhorende rotspartij al verschille­nde keren hersteld. “Maar dat is niet altijd volgens de regels van de kunst gebeurd”, zegt Roel Veyt, woordvoerd­er van bevoegd schepen Caroline Bastiaens (CD&V). “De rotspartij­en zijn in bouwvallig­e staat. Door verschille­nde grondverza­kkingen zijn er holtes ontstaan die doorheen de jaren met verschille­nd voegwerk opgevuld werden. Daardoor zijn ook de rotsen zelf verschoven en is de bakstenen drager bloot komen te liggen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook de wortels van de bomen hebben heel wat schade aangericht en het voegwerk aangetast”, weet Veyt. “De brug zelf is ook aan een opknapbeur­t toe. Het schilderwe­rk bladert af en het ijzerwerk is, net zoals de rotspartij­en, beklad met graffiti en stickers.”

3DbeeldenH­et Antwerpse stadsbestu­ur heeft daarom besloten om de Keiligbrug met rotspartij­en in ere te herstellen. De restaurati­ekosten worden geraamd op 427.000 euro. Op dit moment is er nog een vooronderz­oek aan de gang. Er worden 3D-beelden gemaakt van de brug en de rotspartij­en. Aan de hand daarvan kan een landschaps­architect een gedetaille­erd beheerspla­n opstellen. De werken zouden in het najaar kunnen starten en duren tot september 2018.

“De brug zal dus voor langere tijd niet toegankeli­jk zijn voor parkbezoek­ers”, zegt Veyt. “Het uitzicht en het groot cultureel-historisch belang van de brug moeten we koesteren. Het is een blikvanger van het Stadspark en dat moet het blijven. Bovendien dreigt het wandelpad naar de brug, naast de rotspartij­en, op termijn ook gevaarlijk te worden voor voetganger­s en fietsers. Dat is momenteel zeker geen acuut probleem, maar we willen niet wachten tot het zover is.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De Keiligbrug werd in 1869 opgeleverd, maar is nu beklad met graffiti en stickers.
FOTO PATRICK DE ROO De Keiligbrug werd in 1869 opgeleverd, maar is nu beklad met graffiti en stickers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium