Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zes bladzijden over Nederlands­e kiesstrijd

Nederlands­e regeringsv­orming dreigt aartsmoeil­ijk te worden door houdgreep van Geert Wilders’ PVV

-

Nee, Geert Wilders wordt geen premier van Nederland. De verkiezing­en van woensdag 15 maart houden wellicht premier Mark Rutte in het zadel. Maar de kans is wel heel groot dat de regeringsf­ormatie in het versnipper­de Oranje moeilijker wordt dan ooit tevoren. Wordt het Belgische record van 541 dagen straks gebroken?

De Nederlands­e kiezer is ontevreden en wil veranderin­g, dat blijkt uit alles. De huidige paarse regering van de liberale VVD en de socialisti­sche PvdA krijgt een schamel rapportcij­fer van 5,4 op 10 voor haar strenge besparings­beleid. Het politieke landschap is zo versnipper­d op links én op rechts dat de Nederlande­r woensdag de keuze heeft uit 28 partijen en liefst 1.114 kandidaten voor de 150 zetels in de Tweede Kamer. Wat gaat er gebeuren? Voor een prognose moeten we ons wel richten op de peilingen. Maar wat stellen die voor, als je weet dat de helft van de kiezers nog steeds onbeslist is en dat Nederland geen stemplicht heeft? De peilingen geven wel enkele betrouwbar­e trends weer. Zoals de enorme me klap die de regeringsp­artij PvdA dA (Partij van de Arbeid) te wachten en staat. De sociaaldem­ocraten zouden ouden van hun 38 zetels in 2012 amper nog een tiental overhouden. den. Een historisch dieptepunt in n de geschieden­is van de partij, dieie met heimwee terugdenkt aann de glorietijd­en van de legendaris­che ische premiers Joop den Uyl en Wim Kok. Wie gaatt het dan wel goed doen? In de eerste ste plaats Geert Wilders. Zijn Partij ij voor de Vrijheid (PVV) zou u de grootste van Nederlandn­d kunnen worden. En dat terwijl Wilders nauwelijks­uwelijks campagne voert,oert, omdat zijn veiligheid sinds de e moorden op Pim im Fortuyn en Theo van Gogh voortduren­d end in gevaarr is. De PVV V is overigens ns geen echte te partij, want Wilders is het enige ge lid en hij is voor de financieri­ng van zijn activiteit­en afhankelij­k van onbekende geldschiet­ers eters in binnen- en buitenland. Een en echt partijprog­ram-gram- ma heeft de PVV ook niet: het beslaat amper één A4’tje met radicale eisen waarvan een deel indruist tegen de Nederlands­e grondwet. Maar Wilders bespeelt dezelfde thema’s die ook Donald Trump, Marine Le Pen en andere populisten succes hebben opgeleverd: nationalis­me, xenofobie, het verzet tegen de islam en een afkeer van Europa. En dus beheerst Wilders al jaren de media en heeft hij de Nederlands­e politiek in een houdgreep. Ondanks het nuchtere gegeven dat 80% van de deelnemers aan peilingen aangeeft níét op hem te zullen stemmen. Het doet onvermijde­lijk denken aan de situatie in Vlaanderen van ruim tien jaar geleden, toen het Vlaams Belang een vergelijkb­are rol speelde.

Reus op lemen voeten

Maar wat kan Geert Wilders na 15 maart doen met een verkiezing­soverwinni­ng? Als zijn PVV de grootste partij van Nederland wordt, dan heeft hij het recht om als eerste te proberen om een regering te vormen. En dat zal niet lukken. Van de grotere partijen is er niet één bereid om met hem in zee te gaan. Dat informatie­rondje zal dus niet langer dan enkele dagen duren. Wilders lijkt daardoor een reus op lemen voeten. En dan komt bijna onvermijde­lijk premier Mark Rutte aan zet, als dat al niet meteen na de verkiezing­en gebeurt. In de meest recente peiling staat zijn VVD (Volksparti­j voor Vrijheid en Democratie) met 25 zetels twee zetels voor op de PVV. Rutte heeft de voorbije jaren het maximum gehaald uit zijn regering met de PvdA. Rechts van het centrum prijzen veel Nederlande­rs zijn strenge besparings­beleid, dat op economisch vlak goede resultaten heeft opgeleverd. En links van het centrum wordt de PvdA verweten dat het de belangen van haar kiezers te weinig heeft verdedigd. Premier Rutte lijkt dus hoe dan ook de winnaar van de verkiezing­en te worden, zelfs als Wilders woensdagav­ond mag triomferen.

Gevaarlijk­e outsiders

Zijn er dan geen gevaarlijk­e outsiders? Jawel. Allereerst Sybrand Buma. De lijsttrekk­er van het christende­mocratisch­e CDA zit volgens de peilingen in de lift en klokt nu af op 21 zetels. Ook zijn partij kan de grootste van Nederland worden, al zou dat wel dé verrassing van de verkiezing­en zijn. Maar ook als Buma daar niet in slaagt, wordt hij wellicht het eerste aanspreekp­unt voor Rutte voor de vorming van een nieuwe regering. De tweede outsider is Jesse Klaver, het nieuwe boegbeeld van GroenLinks (GL). In de peilingen staat zijn partij op 18 zetels, waarmee ze de grootste linkse partij van Nederland zou worden. Dat is in belangrijk­e mate te danken aan Jesse Klaver zelf, die door zijn fans al liefkozend ‘Jessias’ wordt genoemd. Maar is GroenLinks ook een potentiële partner voor een nieuwe regering met de VVD van Rutte en het CDA van Buma? Op basis van de huidige prognoses zou het de formatie een stuk verder helpen. Het Groen van GL is wellicht ook nog een overkomeli­jk obstakel, maar het Links wordt echt een groot probleem. Veel standpunte­n van GL lijken niet te verenigen met die van de VVD.

Cordon sanitaire

Dan rijst de vraag: als Wilders opgesloten blijft in het cordon sanitaire en als GroenLinks geen valabele coalitiepa­rtner is voor Rutte, wat dan? Een linkse coalitie lijkt op dit moment mathematis­ch onmogelijk. Daarvoor zijn PvdA en SP niet sterk genoeg meer. Bovendien zal de PvdA na de oplawaai die wordt voorspeld in de peilingen, bijna zeker kiezen voor een oppositiek­uur om zich te herbronnen. Het nieuwe boegbeeld Lodewijk Asscher, de opvolger van Diederik Samsom, lijkt niet in staat om in minder dan een week het harde verdict nog te kunnen keren. Kunnen de vele kleinere partijen helpen? Nauwelijks. Als er in die potpourri van kleintjes enkele bereid zouden zijn om hun politieke DNA op te offeren in ruil voor regeringsd­eelname en de bijbehoren­de postjes, dan kan dat een nieuwe coalitie hooguit enkele zetels opleveren.

Klus voor Rutte

Het resultaat van de verkiezing­en in Nederland lijkt dus enorm complex te worden. Premier Mark Rutte zal enorm veel moeite moeten doen om zijn bewind te kunnen prolongere­n. Maar veel andere opties zijn er niet. Breekt Nederland straks het Belgische record voor een regeringsf­ormatie van 541 dagen? LEX MOOLENAAR

 ?? FOTO BELGA ?? Mark Rutte (VVD) schudt vriendelij­k de hand van zijn opponent Geert Wilders (PVV). Maar geen haar op het hoofd van de Nederlands­e premier dat eraan denkt om samen met Wilders een regering te vormen. Premier Mark Rutte komt straks bijna onvermijde­lijk...
FOTO BELGA Mark Rutte (VVD) schudt vriendelij­k de hand van zijn opponent Geert Wilders (PVV). Maar geen haar op het hoofd van de Nederlands­e premier dat eraan denkt om samen met Wilders een regering te vormen. Premier Mark Rutte komt straks bijna onvermijde­lijk...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium