Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Les geleerd van vorig jaar”

Bekende fans Tom Waes en Luk Wyns denken al hele w eek alleen aan Antwerp

- GERT GYSEN

“Maandag ben ik opgestaan met het besef dat dé match van de laatste jaren eraan komt”, zegt Luk Wyns. “Je kan het nog het best vergelijke­n met de plankenkoo­rts die een regisseur voelt. Alles en iedereen is er klaar voor en jij moet van in de zaal toekijken en hopen dat alles goed gaat, mét klamme handjes, een droge mond en knagende stress. Het heeft geen zin om er tegen te vechten. Het enige middel dat tijdens de wedstrijd de nervositei­t enigszins kan temperen is een beker bier, of vier.”

Functioner­en jullie in zo’n week minder vlot op jullie werk? Tom Waes: “Tegen onze werkgever zeggen we dat het geen verschil maakt ( grijnst).” Luk Wyns: “( lacht) Het is moeilijk om eerlijk te antwoorden. Ik ben een werkgever en moet mijn mensen - waaronder ook veel Antwerp-fans - verplichte­n om te doen alsof er niks aan de hand is, terwijl ik zelf al de hele week vol stress zit.” Waes: “Maar ik heb mijn lesje wel geleerd na vorig jaar. Ik probeer nog niet euforisch te zijn.” Wyns: “Nu zal er toch ook minder verbitteri­ng zijn als het niet lukt, want de situatie is anders. Na alles wat er gebeurd is, heerst er al ongeloofli­jke dankbaarhe­id dat we hier staan. Als het niet lukt, zal dat zuur zijn, gaan er tranen vloeien. Maar er zal minder verbitteri­ng zijn.”

Antwerp wacht al dertien jaar op een terugkeer. Onwezenlij­k?

Waes: “Voor mij is dat onwezenlij­k, ja. Er is zelfs een periode geweest waarin het door de buitenwere­ld als normaal werd beschouwd dat wij een tweedeklas­ser waren, we kwamen vaak zelfs niet meer in de buurt van promotie. Maar nu zijn we er al voor de tweede keer heel dicht bij. Daarom leeft nu het gevoel dat het deze keer wel kan.” Het dieptepunt in tweede? Waes: “Het moment dat ze zelfs dreig- den om ons stamnummer te verkopen, drie jaar geleden. Vlak voor de komst van Patrick Decuyper. Toen zaten wij met het gevoel: straks breken ze hier het stadion af, wordt het stamnummer verkocht en bestaat Antwerp niet meer. In de laatste tien jaar hadden wij geregeld acties opgezet om geld in te zamelen bij de supporters. Toen kwamen ze mij nog eens vragen om iets op poten te zetten, maar ik zag dat niet meer zitten. Ik wilde niet nog eens supporters vragen om geld in een bodemloze put te gooien. Toen zat ik er volledig door. En ik weet nog dat bij de komst van Decuyper iedereen hier dacht: ‘Allez, de volgende pipo’. Maar hij maakt eigenlijk wel waar wat hij beloofd heeft.” Wyns: “Het was logisch dat de Antwerp-supporters op dat moment sceptisch waren. Er is zoveel jaar met hun voeten gespeeld, er zijn dingen beloofd die nooit waargemaak­t zijn, dingen geheimgeho­uden,... Er zijn heel wat lijken uit de kast gevallen en er was geen ge- loof meer. Maar voor mij was vorig seizoen ook een dieptepunt. Zo’n voorsprong uit handen geven... Je voelde dat aankomen, maar de klap was enorm. Als je Luk Wyns bleit intikt op Google, krijg je volgens mij het hoopje ellende te zien dat ik was na de gemiste promotie van vorig jaar tegen Eupen. Ik schaam me daar ook niet voor.” Schrik voor een nieuwe ontgoochel­ing? Waes: “Ik steek niet onder stoelen of banken dat het zaterdag de langste 90 minuten uit mijn leven zullen zijn.”

Hoe ziet jullie zaterdag eruit? Al van ‘s middags op café? Waes: “’s Morgens ga ik trainen en de rest van de dag ga ik in mijn hof werken. Een klus waarmee ik de hele dag zoet ben, zodat ik iets te doen heb. Normaal ga ik op de Bosuil kijken, maar ik begin pas vanaf zes uur, bewust. Anders haal ik het einde van de avond niet.”

Waes, Wyns en enkele andere fans schreeuwen hun ploeg in het Themacafé op de Bosuil moed en succes toe. FOTO PATRICK HATTORI

Wyns: “Ik ben uitgenodig­d in de VIP van Roeselare als ‘neutrale supporter’. Voor overdag heb ik mijn afleiding wel met mijn twee jonge kinderen.” Waes: “Ik weet één ding: als we kampioen spelen, zal je mij zondag niet kunnen bereiken. Ze hebben mij gevraagd of ik de intrede van de spelers wil begeleiden als presentato­r. Ik heb geantwoord: ik ben hier en als ik nog kan klappen, zal ik het doen ( lacht).”

 ??  ?? “Ik weet nog dat bij de komst van Decuyper iedereen hier dacht: ‘Allez, de volgende pipo’. Maar hij heeft eigenlijk alles gedaan zoals hij het beloofd heeft.” Tom Waes ‘‘Logisch dat de Antwerpsup­porters sceptisch waren. Er is zoveel jaar met hun...
“Ik weet nog dat bij de komst van Decuyper iedereen hier dacht: ‘Allez, de volgende pipo’. Maar hij heeft eigenlijk alles gedaan zoals hij het beloofd heeft.” Tom Waes ‘‘Logisch dat de Antwerpsup­porters sceptisch waren. Er is zoveel jaar met hun...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium