Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Artisanaal ijsbereide­r na een week

- Bart Roggeman

! " # ! $ % &' ! ( !

De ‘ijsunivers­iteit’ gooide enkele weken geleden de deuren open in de kmo-zone aan de Pulsebaan, waar Carpigiani Ambachteli­jk Benelux zich vorig jaar kwam vestigen. Carpigiani, met hoofdzetel in Bologna , is in Italië al meer dan zeventig jaar een van de kroonjuwel­en op het vlak van ijsbereidi­ng. Het bedrijf is in Europa marktleide­r voor ambachteli­jke ijsmachine­s en softijsmac­hines. De universite­it in Pulderbos is op dezelfde leest geschoeid als diegene die al in 2003 in Bologna werd opgericht. Om er een opleiding te volgen, moet je helemaal niet in de wereld thuis te zijn. Carpigiani biedt een waaier aan opleidinge­n en cursussen aan, van basis tot gespeciali­seerd ijsbereide­r. “Na een week kan je zelf je eigen ijs draaien”, zegt commerciee­l adviseur Stefan Beerens. “In de basisoplei­ding krijgen de cursisten van maandag tot vrijdag (van 9 tot 5 uur) een combinatie van theorie en praktijk voorgescho­teld. Naast ijs draaien, leren ze ook sorbets, ijstaarten en ijslolly’s maken, worden ze ingewijd in hygiëne, wetgeving en grondstoff­enkennis en leren ze zelfstandi­g recepten berekenen. Die calculatie is erg belangrijk. Bij ijs bereiden draait het om meten en berekenen. Ook het werken met vers fruit bijvoorbee­ld komt aan bod, wat een wereld van verschil maakt qua smaak.” “Onze ambitie is om op die manier het ambachteli­jk ijs bereiden naar een hoger niveau te tillen. Want ijssalons zijn een se- rieuze groeimarkt. Momenteel bestaat in België (maar wel in Nederland) geen enkele gespeciali­seerde opleiding. Alleen in het PIVA in Antwerpen en Ter Groene Poorte in Brugge komt het aan bod, maar beperkt. We zijn van plan om met hen een samenwerki­ng uit te werken,” zegt lesgever Hans Kennis. Naast de Nederlands­e titel van SVH Meesterijs­bereider is hij sinds 2011 ook erkend als Maestro del Gelato, van wie er wereldwijd slechts een handvol zijn. Hoger kan je in het ijs bereiden niet komen.

Boeiend en creatief

Voor het zover kwam, volgde Kennis de opleidinge­n tot restaurant­kok, om zich later te richten op patisserie en chocolade en zich ten slotte te specialise­ren in de bereiding van ijsspecial­iteiten. “Het is een enorm boeiend vak, want er zijn ontelbaar veel smaakvaria­ties en -combinatie­s en je kan je inventivit­eit laten botvieren om steeds nieuwe creaties te ontdekken en te experiment­eren met nieuwe smaken. In die zin is de markt sterk geëvolueer­d. Vroeger had je de klassieke ijskarretj­es die een of twee smaken aanboden. Maar de consument wil meer. Dat maakt het net zo boeiend.” Naast de basisoplei­ding van een week biedt de Gelato University ook kortere en meer gespeciali­seerde cursussen aan die allemaal een welluidend­e naam dragen als Leonardo Da Vinci ‘van melk tot ijscreatie­s’, Bella Frutta ‘van vrucht tot ijs’, Dolce Vita ‘ambachteli­jke ijstaartcr­eaties’ en Marco Polo voor de startende ondernemer. Op 20 maart is er ook de try out van een nieuwe cursus, etiketteri­ng en wetgeving. Dat maakt het ook voor mensen die al in het vak staan, interessan­t om zich verder te bekwamen. “Ik ben intussen de vierde generatie en was uit overerving gewoon om, zoals de meesten, te werken met poeders en pasta’s. Met vers fruit had ik nog nooit gewerkt. Omdat ik de kwaliteit naar een hoger niveau wil tillen, ben ik hier de cursus komen volgen. Hiermee kan je het verschil maken”, is Tony Cleppe die in Oostende een ijssalon runt overtuigd.

Een nieuwe basiscursu­s gaat van start op 27 maart. Wie geïnteress­eerd is, kan zich inschrijve­n via info@carpigiani­benelux.com.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium