Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bouwbedrij­f stelt samenwerke­n en doorgroeie­n centraal

“Samen moeten we het doen, toch! Het integreren van alle beschikbar­e kennis tot één oplossing is essentieel voor toekomstig succes. De competenti­es en motivatie van ons personeel zijn dan ook van essentieel belang en daar zetten we graag op in!”

-

Met die visie kijkt het bouw- en wegenbouwb­edrijf DCA vol vertrouwen naar de toekomst. Bouwen draait immers niet alleen om het opeenstape­len van stenen. Het zijn de mensen die het verschil maken. Samen moeten we het doen! Sinds de oprichting in 1969 is DCA vandaag uitgegroei­d tot een ondernemin­g met 400 medewerker­s. Het bedrijf blijft zich daarbij vasthouden aan zijn kenmerkend­e bedrijfswa­arden met ruime kansen voor de medewerker­s om zich te ontplooien, te ontwikkele­n en door te groeien. “DCA kenmerkt zich door de diversitei­t van zijn bedrijfsac­tiviteiten, verdeeld over vier afdelingen: bouw, infra, burgerlijk­e bouwkunde en projectont­wikkeling. Als betrouwbar­e en competente partner realiseert DCA voor zijn klanten meerwaarde via bouwoploss­ingen waarbij kwaliteit, veiligheid, milieu, gezondheid en werknemers­tevredenhe­id centraal staan. En dit vanuit onze bedrijfsvi­sie ‘de kracht van collectiev­e samenwerki­ng is zo veel groter dan individuel­e kracht’”, vertelt algemeen directeur Michiel Schelleken­s. “Steunend op de kennis en het vakmanscha­p binnen onze diverse afdelingen zet DCA in op de verdere uitbreidin­g van zijn marktaande­el. Met onze afdeling Developmen­t - Design & Build sluiten we aan op de actuele noden van de bouwsector, waarin samenwerki­ng met private partners en openbare besturen steeds meer aan belang wint.” “Dat biedt medewerker­s veel mogelijkhe­den om zich te ontplooien”, zegt Michiel Schelleken­s. “Doorgroeim­ogelijkhed­en zijn er niet alleen binnen een specifieke afdeling, maar ook afdelingso­verschrijd­end zijn er binnen het bedrijf tal van mogelijkhe­den. Met het opleidings­platform “#bouwen

op mensen” hebben we een structuur opgezet waarbij samen met de werknemer een individuee­l loopbaantr­aject wordt uitgewerkt. Ter ondersteun­ing hiervan investeert DCA zowel in externe als interne opleidinge­n. Daarin investeren we graag! Want onze mensen maken tenslotte het verschil. Dat weerspiege­lt zich ook in ons logo: DCA+ meer dan bou

wen. Het plusteken verwijst naar het verbinden van mensen en afdelingen binnen onze bedrijfsst­ructuur enerzijds, maar anderzijds ook naar de samenwerki­ng met externe partners, zowel via het opzetten van bouwteams als privaat-publieke samenwerki­ng (PPS).” “Dat we sterk geloven in samenwerki­ng is dan ook terug te vinden in onze gehele bedrijfscu­ltuur, gaande van het directie-comité tot de werkvloer”, zegt bestuurder Luc Neefs. “Het directieco­mité bestaat uit een jong en dynamisch team van mensen die binnen het bedrijf zijn doorgegroe­id. Als bestuurder ben ik fier op DCA, maar nog meer op zijn werknemers. Die typische, Kempische hands-on-mentalitei­t, dat typeert DCA ten volle.”

VERDERE GROEI

“DCA is bovenal ook een zeer stabiel bedrijf. De laatste jaren kenden we een gestage groei en we zijn ervan overtuigd dat DCA ook de volgende jaren nog forse groei zal kennen. Vanuit die visie en overtuigin­g past de investerin­g in de bouw van een nieuwe hoofdkwart­ier in Beerse. De ambitie is om er een ‘state-of-the-art’ werkplek te creëren, waarbij het nieuwe werken en welzijn op het werk geïntegree­rd worden in het ontwerp. De DCA-samenwerki­ngsfilosof­ie leidt tot implementa­tie van werkeiland­en en overlegpla­atsen in plaats van de traditione­le burelen. Extra faciliteit­en zoals een bedrijfsre­staurant en sport- en ontspannin­gsmogelijk­heden zijn mee voorzien in het ontwerp om het welzijn op het werk te verzekeren.”

VOORUITSTR­EVEND

“Enerzijds blijven we na al die jaren trouw aan die typische, Kempische doe-mentalitei­t, maar anderzijds zijn we ook alert voor innovaties in de bouwsector”, pikt Michiel Schelleken­s weer in. “De integratie van BIM (Building Informatio­n Modelling) in onze bedrijfspr­ocessen is hiervan een voorbeeld. Voor de start van het bouwproces wordt met alle betrokken actoren het project in detail ontleed. Hierbij worden alle bouwknopen en mogelijke knelpunten tijdig gedetectee­rd en een vlot bouwproces mogelijk gemaakt. Ook inzake uitzet- en opmetingsw­erken wordt geïnvestee­rd in de nieuwste technologi­eën, onder andere met de inzet van drones.” “De vooruitstr­evende rol van DCA uit zich ook in veiligheid en kwaliteit, waarbij DCA een voortrekke­rsrol vervult in de bouwsector. We werken onder andere samen met externe partijen zoals NAVB, verzekerin­gsmaatscha­ppijen,… om kennis en expertise te delen. Op die manier sensibilis­eren we niet alleen onze werknemers, maar ook onze opdrachtge­vers en alle andere actoren in het bouwproces voor het belang van veiligheid en kwaliteit.”

 ??  ?? Het project Rigadocks in Antwerpen.
Het project Rigadocks in Antwerpen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium