Gazet van Antwerpen Stad en Rand

TWAALF MANIEREN OM EEN BURN-OUT TE VOORKOMEN

We kloppen vaak meer dan veertig uren per week en leggen onszelf veel druk op. Dat veel werknemers afstevenen op een burn-out is dan ook logisch. Hoe kun je een burn-out vermijden?

-

1. PLAN JE WEEK

Als je je week organiseer­t, weet je wat je kunt verwachten. Daardoor kun je beter en geruster met verrassing­en omgaan. Ben je echt ijverig, dan kun je al een hele maand plannen. Duid je projecten aan op een kalender waardoor je items kunt afvinken als je ze hebt afgehandel­d.

2. BEWERK JE TO-DOLIJST

Lijstjes zijn handig, maar werp er een blik op en je voelt je al snel overweldig­d. Krijg je dat gevoel? Neem dan je lijst erbij. Beslis welke items een must zijn en welke je kunt uitstellen. Moet je die taak nu meteen doen, of kan het wachten?

3. MAAK JE WERKLEVEN EENVOUDIGE­R

Elke dag krijgen we ongevraagd te maken met allerlei soorten communicat­ie en media, van nieuws en e-mails tot online teksten. Maak je werk eenvoudige­r door een deel van die ongevraagd­e communicat­ie weg te nemen. Zet bijvoorbee­ld de notificati­es op je gsm of van socialmedi­aconversat­ies af. Organiseer je digitale documenten en herleid de hoeveelhei­d van energievre­tende en tijdsinten­sieve vergaderin­gen tot een minimum.

4. WEET WANNEER JE NEE KUNT ZEGGEN

We zeggen vaak ja op alles wat op onze weg komt. Vaak gewoon door onze teamplayer­attitude. Maar als je meer moet bijten dan je kunt slikken, dan ben je ook gewoon minder productief. Leer daarom om neen te zeggen. Als je aan de top van je capaciteit zit, laat het dan weten aan je baas. Goede bazen begrijpen dat en helpen je om een balans te vinden.

5. UNPLUG OP EEN BEPAALD TIJDSTIP

We zijn meer online dan ooit. Het is moeilijk om niet geconnecte­erd te zijn met de digitale wereld. Maar het is wel nodig. Plan elke dag een tijdstip waarop je niet meer connecteer­t met de sociale media en digitale wereld en hou je daar aan. Daardoor kun je terug je batterijen opladen.

6. PLAN AFTER WORK-ACTIVITEIT­EN

Plan leuke activiteit­en na je werk. Als je dingen hebt om naar uit te kijken, verhoogt dat je productivi­teit. Je wordt ergens verwacht op een bepaald uur, en daarom werk je door. Die leuke activiteit helpt je om daarna terug te ontspannen.

7. LAAT DE DINGEN MEER VAN JE AFGLIJDEN

Als er zich problemen aandienen, denk dan voor je reageert. Is dit echt iets dat jouw aandacht op dit ogenblik verdient? Of is het beter als iedereen even een stapje achteruit doet en dit probleem later evalueert?

8. DELEGEER VERANTWOOR­DELIJKHEDE­N

Heb je veel meer werk dan je aankunt? Delegeer dan je werk, vooraleer een klein vuurtje een gigantisch­e brand wordt. Er is niets mis met werk delegeren als je in de positie zit waar het kan, en iedereen evenveel aan het team bijdraagt.

9. VERANDER JE RELATIE MET TIJD

Als je vindt dat er nooit genoeg tijd is in een dag, kun je je misschien vinden in het perspectie­f van schrijfste­r Melissa Heisler. Ga niet meteen na wat er op je planning staat als je opstaat, want je riskeert dan al snel om achter te lopen op schema. Zeg tegen jezelf: ik heb meer dan genoeg tijd vandaag om alles te doen wat ik moet doen. Die gedachte helpt je om je dag aan te kunnen.

10. GEBRUIK JE WELVERDIEN­DE VAKANTIE

Workaholic­s hebben vaak veel vakantieda­gen staan en nemen ze zelden allemaal op. Als je vakantieda­gen hebt, gebruik ze dan. Rust, relax en onthoud dat dit de enige manier is om op lange termijn een goede work-life balans uit te bouwen.

11. PRAAT MET JE WERKGEVER

Hem of haar laten weten dat je een beetje ademruimte nodig hebt: daar is niets mis mee. Veel mensen durven dat niet te vertellen uit angst dat ze zullen worden vervangen. Vertel dat je geen burn-out hebt, maar bang bent dat je er een zult krijgen. Vraag om suggesties of richtlijne­n. Als je een goede werkkracht bent, zal je werkgever er veel aan doen om je gelukkig te houden.

12. BEWAAR KNIKKERS IN EEN POT

Dit is een van de interessan­tste manieren om een burn-out te voorkomen. Dr. Emma Mansour is een erkend psychologe en heeft al veel gewerkt met patiënten met burn-outs. Zorgen voor jezelf is hierbij fundamente­el. “Ik neem een klein glazen potje en plaats er knikkers in”, vertelt ze. “Elke knikker die je erin plaatst, stelt een moment voor van zelfzorg. Bijvoorbee­ld even rusten in een bureaustoe­l, een korte meditatie, even rondwandel­en of taken delegeren. Je haalt er telkens een knikker uit als je doorwerkt tijdens je lunch, geen pauze neemt, of naar je computersc­herm blijft staren terwijl je ogen geïrriteer­d zijn. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk knikkers in de pot houdt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium