Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eden Hazard was toch ook jong vader?”

YOURI TIELEMANS is ervan overtuigd dat zijn pasgeboren dochtertje hem nóg beter zal maken

-

De bucketlist van Youri Tielemans (19) voor 2017: een Europese finale met Anderlecht, nog eens de titel pakken, topstatist­ieken halen, een absolute recordtran­sfer... en vader worden. Dat laatste is sinds zondag afgestreep­t, met de geboorte van zijn dochtertje Melina. Aan de rest wordt hard gewerkt. Voor het eerst sinds hij papa is, laat de middenveld­er even in zijn hart kijken.

De Skypeverbi­nding tussen Nicosia en Brussel heeft de afgelopen dagen overuren gedraaid. Drie dagen na de geboorte van zijn dochter Melina moest Youri Tielemans al op een driedaagse Europese verplaatsi­ng naar Cyprus. “Ik wilde toch beelden zien van mijn meisje”, zegt Tielemans. “Dat gaf mij ook steun om het volle pond te geven tegen APOEL.”

Besef je al dat je leven voorgoed veranderd is? “Ja, maar het zal pas echt doordringe­n als ik weer thuis ben bij mijn gezin. Melina is pas geboren en ik heb haar nog maar amper gezien. Dat zal ik volgende week zeker uitgebreid goedmaken: luiers verversen, ’s nachts opstaan... Het is toch normaal dat ik een echte papa wil zijn. Een huishoudhu­lp hebben we niet nodig. Mijn vriendin neemt veel taken op zich, maar we zullen goed overleggen zodat ik haar in alles kan bijstaan.”

Hoe heb je de geboorte beleefd? “Ik was vorige zondag geschorst voor de competitie­match tegen Mechelen en dat was het ideale moment voor de geboorte. Mijn dochtertje is zondagocht­end om 4u ter wereld gekomen. Bij mij ging dat echt gepaard met diepe emoties, maar ik heb me sterk gehouden. (lacht) Ook voor mijn vriendin, die afzag door de weeën. Ik heb in het voetbal al heel wat emoties beleefd, maar niets zal mij meer kunnen ontroeren dan de geboorte van mijn dochtertje. Het maakt niet uit wat de toekomst brengt. Zo’n geboorte vergeet je nooit meer. De avond voordien heb ik de tussenstan­d van Anderlecht op Mechelen wel via internet gevolgd. Want in het hospitaal hadden ze helaas geen Telenet of Proximus.”

Loop je op het veld ook op wolkjes nu Melina er is? “Kijk, het was een bewuste keuze van ons om op erg jonge leeftijd ouder te worden. In dat hectische gezinsleve­n zal ik goed mijn rustmoment­en moeten uitkiezen, maar het zal mij ook meer stabilitei­t geven om nog beter te worden als voetballer. Een beetje zoals bij Eden en Thorgan Hazard, die ook jong vader werden. Hoeveel kinderen we nog willen? Dat zullen we wel zien. Ik heb bij de nationale ploeg ook nog geen tips aan de Hazards gevraagd.”

Ben je niet doodop na deze zware week, met ook nog een intense match in Cyprus? “Het was fysiek en mentaal heel zwaar. Maar de 0-1-zege in Nicosia heeft echt veel deugd gedaan in onze kopjes. Dit moeten we thuis voor onze eigen fans zeker kunnen afmaken. De spelers beginnen te beseffen dat Anderlecht misschien wel geschieden­is kan schrijven in deze Europa League. Wij willen absoluut door- gaan tot het einde. Onze kern is breed genoeg om de titelstrij­d en Europees voetbal te combineren.”

Jij wil vooral doorgaan om je aan Europa te tonen en straks je recordtran­sfer van 25 miljoen te realiseren. “Als je mij vraagt of ik deze zomer klaar ben om te vertrekken, dan geef ik daar op dit moment geen antwoord op. Ik kijk niet te veel naar de ploegen die mij volgen en het gespeculee­r over mijn transferpr­ijs laat ik ook aan mij voorbijgaa­n. Het geld is vooral iets waar Anderlecht beter van zal worden. Geïnteress­eerde clubs kunnen altijd bij mijn makelaar terecht. Ik probeer gewoon zo goed mogelijk te voetballen en dan zien we wel op het einde van dit seizoen.”

Dendoncker zei al dat een jaartje extra bij Anderlecht hem niet zou deren.

“Hij heeft misschien gelijk. De kans is reëel dat Anderlecht volgend seizoen Champions League speelt en het zou ook voor mij mooi zijn om daaraan deel te nemen. Maar wij moeten vooral voor onszelf uitmaken wanneer we klaar zijn voor een stap hogerop.”

Met je huidige statistiek­en – 17 goals, 10 assists – lijkt de volgende transferpe­riode het ideale moment? Atlético, Everton, Monaco, Lyon... De clubs schuiven aan. “Ik vind dat ik dit seizoen een stap vooruit heb gezet. Er zit meer regelmaat in mijn spel en ik ben ook belangrijk voor de ploeg. Mijn ploegmaats hebben vertrouwen in mij en geven me ook vaker de bal om het spel te maken. Daardoor kom ik ook aan die goeie statistiek­en. Mijn ontwikkeli­ng als voetballer blijft voor mij het allerbelan­grijkste.”

Hoe vaak heb je eigenlijk je wereldgoal­s tegen Oostende en Genk al herbeleefd?

“Ik geef toe dat ik de beelden van die afstandssc­hoten wel heb herbekeken. Ze zijn het bewijs dat ik een goed schot in mijn voeten heb, een wapen dat ik vaker moet gebruiken. Misschien dit weekend al tegen Waasland-Beveren, want dat is ook een belangrijk­e competitie­match om aan de leiding te blijven in België. Die van Beveren zullen tegen ons wellicht weer spelen alsof hun leven ervan afhangt.”

JÜRGEN GERIL

 ??  ?? Youri Tielemans is dolgelukki­g op en naast het veld na het Europese succes geboorte van zijn dochter.
Youri Tielemans is dolgelukki­g op en naast het veld na het Europese succes geboorte van zijn dochter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium