Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peter Sagan, winnaar én filosoof

- JANPIETER DE VLIEGER

Peter Sagan won de sprint in Montalto di Castro, zijn zesde ritzege in zes deelnames aan TirrenoAdr­iatico. In zijn verklaring­en na afloop bewandelde hij opnieuw met verve de dunne grens tussen diepzinnig en ondraaglij­k licht.

Het was een bijzondere persconfer­entie in Montalto di Castro, met een bijna sacrale dimensie. Peter Sagan zag eruit als Jezus Christus met een pet op van Bora-Hansgrohe, al hielp het ook wel dat hij sprak in een oude bibliothee­k die door de witte gewelven een kerk had kunnen zijn. Het waren ook niet de typische vragen die zijn kant op kwamen, de journalist­en stelden introspect­ieve vragen, in een poging om het enigma te doorgronde­n. Wie is Peter Sagan? Eén journalist gooide er een uitspraak van Kurt Cobain tegenaan: Ze lachen met mij omdat ik anders ben. Ik lach met hen omdat ze allemaal dezelfde zijn. Was dat misschien de essentie van het Saganisme? De wereldkamp­ioen nam de microfoon op en antwoordde: “Het allerbelan­grijkste is om jezelf te zijn. Om in jezelf te geloven.” Zo lopen persconfer­enties met Sagan tegenwoord­ig: het zijn disfunctio­nele gesprekken waarbij journalist­en op zoek gaan naar een dimensie die niet per se bestaat. Niemand durft nog klassieke vragen te stellen. Hoe is de sprint verlopen? Wat denk je van Milaan-Sanremo? Met zo’n triviale dingen mag je de Heiland van het wielrennen niet vervelen. De onzin ging dus maar door: Waarom houd je niet van persconfer­enties? “Het hangt af van de vragen.” Waar- om houden alle mensen van Peter Sagan? “Ik weet het niet. Dank u voor het compliment.” Klopt het dat er een nieuw Grease-filmpje zit aan te komen waarin je Latijns-Amerikaans gaat dansen? “Ik ben geconcentr­eerd op de fiets voorlopig.”

Een echt antwoord

Een dappere journalist uit Nederland greep dat laatste moment aan en vroeg heel voorkomend of hij dan eventueel een vraag over wielrennen kon stellen. Dat kon. Vindt Sagan het belangrijk om te winnen in Tirreno- Adriatico met het oog op de klassieker­s? “Hangt er maar van af”, antwoordde Sagan. “Vorig jaar won ik niet in Tirreno en toen heb ik toch de Ronde van Vlaanderen gewonnen.” Eindelijk een echt antwoord, maar dan ging het toch weer fout. “Winnen

is beter dan op het podium staan. En beter dan eindigen in het peloton. Ik ben goed en het is goed om goed te blijven.” Sagan stond op en verliet de zaal. Het publiek bleef beduusd achter.

 ?? FOTO BELGA ?? Peter Sagan: “Winnen is beter dan op het podium staan.”
FOTO BELGA Peter Sagan: “Winnen is beter dan op het podium staan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium