Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Snelcursus defensief rijden

Nieuwe Franse chouchou Julian Alaphilipp­e als leider slotw eekend in

-

Julian Alaphilipp­e staat voor het scharnierw­eekend van zijn jonge carrière. Slaagt hij als leider in dat zware toegangsex­amen, dan wordt zijn horizon weer breder. Het geel in vier dagen van de Mont Brouilly naar Nice brengen is nog wat anders dan de Ronde van Californië winnen.

De Koers naar de zon is een veel hoger niveau dan de Amerikaans­e rittenkoer­s. Al is wie Parijs - Nice rijdt niet automatisc­h een Tourwinnaa­r. Zie Sean Kelly, die zeven keer op rij won. Of Laurent Jalabert, die twintig jaar geleden met zijn derde opeenvolge­nde eindzege de laatste succesvoll­e Fransman was aan de Côte d’Azur. Het kan op termijn – over twee à drie jaar – de poort openen naar meer, maar het kan net zo goed zijn dat Alaphilipp­e de Sean Kelly van zijn generatie wordt. Wat ook al straf is, gezien het palmares van de Ierse boerenjong­en. Uiteindeli­jk realiseerd­en maar tien renners (Landis werd zijn titel afgenomen) de dubbel Parijs-Nice/Tour. Drie weken op topniveau zijn is nog wat anders dan drie dagen plankgas tegen Contador, Simon Yates, Gallopin, Gorka Izagirre, Zakarin of Henao. De altijd complexloz­e Fransman besefte gisteren na de Muur van Fayence verduiveld goed dat de buit nog niet binnen is. “Tot morgen. Tenminste, dat hoop ik toch”, zei Alaphilipp­e toen hij na de verplichte persconfer­entie als leider het cultureel centrum verliet. De chouchou van verzorger Johan Molly kreeg op ‘zijn’ terrein een verwittigi­ng van Sergio Henao, de Colombiaan­se kampioen en man in vorm bij Sky. Simon Yates, de man die gisteren in Fayence won, is er heilig van overtuigd dat “zo’n fenomeen als Alaphilipp­e” de missie tot een goed einde zal brengen.

Secondensp­el

Alaphilipp­e krijgt hoe dan ook vandaag en zondag een snelcursus leiderscha­p. Offensief hoef je de altijd goedlachse vierdejaar­sprof niets meer te leren. De aanval is altijd de beste verdedigin­g, maar als je zoals Alaphilipp­e gisteren krampen hebt aan de voet van een moordend zware klim van 1.300 meter, dan moet je de schade beperken. Dat deed hij ook, al maakte hij een fout door energie te verspillen aan een uitval van Richie Porte. Daarna keek hij net iets te veel naar Gallopin en hield hij te weinig rekening met de Zuid-Amerikaan. Op zo’n muur, waar explosivit­eit dé parameter is, had hij op dat moment ook weinig aan medekopman Dan Martin. De laatste rechte lijn nam hij hem wel op sleeptouw. Vandaag op de lange, verraderli­jke cols, zal Dan Martin normaal nuttiger zijn. Parijs-Nice, altijd krachtig en explosief, eindigt meestal op een secondensp­el. Net daarom is het een fantastisc­he oefening voor jonge kopmannen. HUGO COOREVITS

 ?? FOTO TO BELGA ?? Slaagt de nieuwe Franse chouchou Julian Alaphilipp­e erin de gele leiderstru­iui rstrui totot in Nice te dragen? ?
FOTO TO BELGA Slaagt de nieuwe Franse chouchou Julian Alaphilipp­e erin de gele leiderstru­iui rstrui totot in Nice te dragen? ?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium