Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groene oase aan het MAS

Restaurant Roest serveert klassieke gerechten met een moderne twist

- www.roest.be, SintAldego­ndiskaai 64

Na een valse start is Roest op weg om een vaste waarde te worden op het Eilandje: zicht op de dokken en het MAS en binnenin een oase door de opmerkelij­ke plantensch­ikking. Trouwens, zopas is de zaak ook bejubeld door de New York Post.

Restaurant Roest op de Sint-Aldegondis­kaai aan de rand van het Bonaparted­ok, is een van de zaken die wordt gerund door gewezen sportjourn­alist Robin Janssens en voormalig Nederlands profvoetba­ller Björn Meeuwsse. De twee leerden elkaar kennen op een steenworp van Roest, in ontbijt- en lunchzaak Sil’eau, toen nog van Björn. “Ik zoek graag het rumoer op om te werken. Ik bereidde daar, opgesloten in mijn cocon, mijn tv-werk voor. Als oudvoetbal­ler was Björn geïnteress­eerd en we raakten aan de praat.” De twee bedachten samen het concept van De Burgerij, waarvan er nu drie in Vlaanderen zijn (Schoten, Eilandje en Leopold, red.) en bijna drie in Nederland (Amsterdam, Rotterdam en straks Eindhoven, red.). “We hadden altijd gezegd dat we De Burgerij in eigen stad niet wilden kannibalis­eren, tenzij Zorro (op de Leopoldpla­ats, red.) zou vrijkomen. Dat gebeurde en niet veel later kregen we ook dit pand op de Sint-Aldegondis­kaai aangeboden. En dat konden we niet laten liggen”, weet Janssens. “Want we waren absoluut overtuigd van de aantrekkin­gskracht van de locatie. Dan was het dus zoeken naar de juiste invulling. Nóg een Burgerij was uitgeslote­n, dus zouden we er Roast beginnen, een zaak met topproduct­en en de beste leverancie­rs. We mikten op een hoger segment en gingen voor de combinatie van topvlees en kreeft. We startten op 1 juli 2015, maar het trok niet. We maakten de fout om niet kort op de bal te spelen. En we leerden dat een toplo- catie alleen niet voldoende is. Na wat twijfel besloten we het roer om te gooien. In februari sloot Roast. In april vorig jaar hebben we Roest geopend.”

Groen

Het interieur, een mooi samenspel van de houten balken in het plafond, verweerde bakstenen muren en een glazen vloer, werd nog uitgediept. “De plantenmuu­r achterin was er al. Maar we hingen oude ladders aan het plafond om nog meer groen aan op te hangen. Door de glazen vloer zie je de gewelfde kelders en ruien eronder. Onder het glas hebben we nautische voorwerpen gezet zoals een diepzeedui­ker. De objecten moeten mensen helpen om zich veiliger te voelen op die glazen vloer. Sommige ouderen en kleine kinderen hebben moeite met dat glas onder de voeten”, legt Janssens uit. “Na ons eerste avontuur hebben we er over gewaakt om niet weer in een niche te belanden. We hebben dus klassieker­s als spaghetti, garnaalkro­ketten en steak-friet. Maar intussen bewijzen onze gerechten zoals Zeebaars met Thaise rode curry, de Gegrilde Kip Piri Piri met zoete aardappel en onze Benedict (zie kader, red.) dat het anders kan en dat de klant dat aanvaardt.” Trouwens, Janssens zelf moest ook iets aanvaarden. “Ik ben van tv vertrokken omdat mijn contract niet werd verlengd. Dat was best pijnlijk en ik heb het er anderhalf jaar moeilijk mee gehad. Maar juist op dat moment kon de zaak, waar ik tot dan anderhalve dag per week werkte, me meer gebruiken. Want we evolueerde­n van restaurant­je spelen naar iets profession­eler. Vorige zomer kreeg ik nog een tv-aanbod. Hoewel ik geflatteer­d was, heb ik het naast me neergelegd. Tv wás mijn passie.” JOHAN VAN BAELEN

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Robin Janssens in het frisgroene en rustgevend­e interieur van Roest.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Robin Janssens in het frisgroene en rustgevend­e interieur van Roest.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Verrassing­en onder de glazen vloer.
FOTO JAN VAN DER PERRE Verrassing­en onder de glazen vloer.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Benedict met zalm.
FOTO JAN VAN DER PERRE Benedict met zalm.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Planten zijn alomtegenw­oordig.
FOTO JAN VAN DER PERRE Planten zijn alomtegenw­oordig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium