Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jennifer kookt creatief met kliekjes

-

De Antwerpse foodblogst­er Jennifer Schleber droomde van een eigen boek. Daarvoor greep ze naar haar passie: kliekjes. De titel Empty the

Fridge lag voor de hand want haar blog vaart ook onder die vlag.

Foodblogst­er Jennifer Schleber haat verspillin­g. Ze had een studentenj­ob in Farine’s Food, waar ze leerde restjes te gebruiken. De chef gebruikte er steevast kliekjes in zijn gerechten. En de avond voor sluitingsd­ag noemden ze daar ‘Empty the Fridge’, een benaming die Jennifer gestand doet en overnam voor haar blog en boek. Dat boek kwam er toevallig, toen ze een website had gemaakt voor iemand van de uitgeverij. Die stelde haar voor aan de uitgever. Jennifer maakte het de uitgever nog makkelijk ook: als grafisch vormgeefst­er nam ze de opmaak, illustrati­es, het grootste deel van de fotografie en de recepten voor zich.

Boodschapp­enlijstje

“Ik wilde de structuur van mijn blog overnemen. En ik had voor mezelf een lijstje opgemaakt van wat ik zeker in het boek wilde verwerken. Maar ik heb vooral geprobeerd om er gerechten in te verwerken waarmee je alle kanten uit kan. Zo kun je mijn Strata (broodpuddi­ng, red.) met pompoen en spekjes namaken. Of je kan er iets anders in verwerken.”

De enige vereiste is natuurlijk het aanbod van de frigo. “Ik koop vers, dus heb ik sowieso restjes over. En tussen ons: ik mag dan wel schrijven dat je best met een boodschapp­enlijstje op stap gaat, ik ver- geet dat ook wel eens”, lacht ze veelbeteke­nend.

Een tip: Jennifer werkt graag met ijsblokjes. Een ijsblokjes­vorm met restjes van wijn om sausen mee te pimpen, eentje gevuld met stukjes fruit om te gebruiken in icetea, een vorm gevuld met yoghurt of amandelmel­k om een smoothie te maken. Of een restje tomatensau­s. Zeker proberen. Dat we allemaal wel eens wat weggooien blijkt trouwens uit de redelijk onthutsend­e cijfers van de Vlaamse website voedselver­lies.be. Liefst circa 20 kg per persoon, en vooral dan brood en banket, fruit en groenten.

 ?? FOTO RR ?? Foodblogst­er Jennifer Schleber.
FOTO RR Foodblogst­er Jennifer Schleber.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium