Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reuskens vieren verjaardag

Vereniging bestaat al 305 jaar en pakt uit met expo

- ARNOUT CILLISSEN

De Borgerhout­se Reuskens vieren dit jaar hun 305ste verjaardag. Om dat te vieren, doorkruist een mobiele expositie van vzw De Reuzen heel het district Borgerhout. b

Ter gelegenhei­d van de 305ste verjaardag van de Borgerhout­se Reuskens heeft vzw De Reuzen een mobiele expositie op poten gezet. Sinds gisteren staat de tentoonste­lling in ’t Werkhuys in de Zegelstraa­t.

“De expositie bestaat uit zeven banners die elk een verschille­nd aspect van de Reuskens belichten”, zegt Koen Huybreghts van de vzw. “Zo krijg je een stukje geschieden­is mee over de vier Reuskens: Reus, Reuzin, Kinnebaba en Dolfijn. Maar er is ook informatie over de praalwagen­s en een overzicht van allerlei reuzen wereldwijd. Daarnaast hebben we ook nog tal van historisch­e voorwerpen, zoals de originele kledij van de Reuskens, lintjes, bierpullen en tinnen schalen.” De komende maanden zal de expositie te bezichtige­n zijn op elf verschille­nde locaties. “Om een zo divers mogelijk publiek aan te trekken, hebben we gekozen om op heel uiteenlope­nde locaties te staan”, legt Koen uit. “De tentoonste­lling zal bijvoorbee­ld in De Roma, het Districtsh­uis en de Kringwinke­l staan, maar ook in wijkcentru­m De Shelter en het Huis van het Kind, een infopunt voor ouders. Zo bereiken we mensen die we anders nooit zouden te pakken krijgen. We merken dat de Reuskens enorm leven en daarom willen we meer organisere­n dan alleen de jaarlijkse Reuzenstoe­t. We willen ook graag de verhalen van andere mensen over de Reuskens vastleggen.”

De expositie is gratis te bezichtige­n en loopt nog tot eind juni, daarna is er een onderbreki­ng tot september. Na de zomervakan­tie zal de expositie op elf andere Borgerhout­se locaties pronken.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Koen Huybreghts van de Reuskens toont enkele pronkstukk­en.
FOTO JAN VAN DER PERRE Koen Huybreghts van de Reuskens toont enkele pronkstukk­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium