Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Districtsr­aad veegt motie van tafel

Sp.a alleen in strijd tegen tram langs Boomsestee­nweg

- (ll)

Tijdens een korte maar intense districtsr­aad ontketende sp.a een slotoffens­ief om alsnog een tramlijn via de Kleine Steenweg naar het centrum van Wilrijk te laten rijden. De motie werd weggestemd door de meerderhei­d. b

Al in januari van dit jaar koos het Antwerpse college voor het tracé langs de Boomsestee­nweg, Krijgslaan en de Doornstraa­t en zo naar de Universita­ir Ziekenhuis. Dat die beslissing genomen werd boven de hoofden van zowel het Wilrijkse college als de districtsr­aad vond fractielei­der Johan Peeters van sp.a absoluut niet kunnen. Hij voerde aan dat het rapport van stu- diebureau Arcadis suggereert dat het tramtracé langs de Kleine Steenweg meer positieve elementen bevat dan het tracé waarvoor werd gekozen. “Een tram via de Kleine Steenweg naar de Bist zou veel bussen weghouden uit het centrum, wat de leefbaarhe­id zou verbeteren. De haltes zouden veel dichter bij de potentiële gebruikers liggen en openbare voorzienin­gen zoals scholen, politie, bibliothee­k en zwembad liggen er dicht bij elkaar.” Ook op technisch vlak is er volgens Peeters geen probleem, want de toekomstig­e trams zullen op bepaalde trajecten op batterijen kunnen rijden, zodat tramleidin­gen in het straatbeel­d niet eens noodzakeli­jk zullen zijn.

Districtsv­oorzitter Kristof Bossuyt (N-VA) voelde zich helemaal niet door de stad gepasseerd en citeerde uit het bestuursak­koord. “Het district is van oordeel dat deze tram via de Boomsestee­nweg moet worden doorgetrok­ken en niet via Heistraat of via de Bist”, weet hij. Heraanleg “De stad was dus op de hoogte van ons standpunt. Bovendien zouden plannen voor een tram in de Kleine Steenweg de al zo lang geplande heraanleg van de straat opnieuw op de lange baan schuiven. Dat willen we zeker niet laten gebeuren.”

Ook bij de uiteindeli­jke stemming stond sp.a alleen. De meerderhei­dspartijen en Vlaams Belang verwierpen de motie. Groen en PvdA onthielden zich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium