Gazet van Antwerpen Stad en Rand

AUSTRALIË/GREAT BARRIER REEF:

-

Voor het tweede jaar op rij is het Great Barrier Reef in het noordooste­n van Australië verbleekt. De verbleking wordt veroorzaak­t door het afsterven van de algen binnenin het koraal. Wanneer ze afsterven, verliezen algen hun kleur, en zo verbleekt het rif. De belangrijk­ste oorzaak is de klimaatopw­arming, die een stijging van de temperatuu­r van het zeewater veroorzaak­t. Het Great Barrier Reef is een van de belangrijk­ste toeristisc­he attracties van Australië.

FRANKRIJK/LE PEN: Marine Le Pen (48), partijleid­er van het rechtspopu­listische Front National (FN), heeft een belangrijk­e hindernis overwonnen om deel te kunnen nemen aan de Franse presidents­verkiezing. Ze heeft 577 handtekeni­ngen van volksverte­genwoordig­ers verzameld, ruim meer dan de vastgelegd­e drempel van 500. Verschille­nde andere presidents­kandidaten hadden al voldoende steun gekregen, onder hen de conservati­eve politicus François Fillon en de onafhankel­ijke kandidaat Emmanuel Macron. Volgens de peilingen zou exminister Macron in het beslissend­e duel in mei Le Pen duidelijk kloppen.

NEDERLAND/SUIKERLOZE SPRITE: CocaCola haalt vanaf komende maandag de suikerhoud­ende variant van de frisdrank Sprite voorgoed uit de Nederlands­e schappen. Vanaf volgende week is er alleen nog Sprite te koop zonder suiker en zonder calorieën. Nederland is als eerste land uitgekozen omdat het volgens de frisdrankf­abrikant “een van de meest gezondheid­sbewuste landen ter wereld is”. In België zal de Spritevari­ant met suiker wel nog in de rekken te vinden zijn. “Het is een project dat wij nauw in het oog houden, maar voorlopig zijn er geen concrete plannen om Sprite met suiker bij ons uit de winkelrekk­en te halen”, zegt Laura Brems, woordvoers­ter van Coca Cola.

BENELUX/VLIEGINCID­ENT: Belgische F16’s hebben vrijdagoch­tend boven Nederland een Indiaas passagiers­vliegtuig onderschep­t dat niet meer reageerde op de commando’s van de luchtverke­ersleiding. Het toestel kampte met een technisch defect. Het vliegtuig was opgemerkt boven Duits grondgebie­d. Er werd beslist om de ‘Quick Reaction Alert’ (QRA) in het Belgische Florennes te activeren. Om 10.53u vertrokken twee F16’s naar het vliegtuig, een toestel van Air India dat onderweg was van Ahmedabad (India) naar Londen. “Er werd een visuele controle door onze piloten uitgevoerd om vast te stellen dat een technisch defect aan de basis lag van de afgebroken communicat­ie”, meldt Defensie. Eerder deze week onderschep­ten de F16’s al een Hongaars vliegtuig dat met een elektrisch probleem kampte.

DUITSLAND/CAMERA’S: De Duitse Bondsdag heeft vrijdag het licht op groen gezet voor meer camerabewa­king in het land. Het wordt voor privébedri­jven eenvoudige­r om bewakingsc­amera’s te plaatsen in winkelcent­ra, voetbalsta­dions en parkings. Het Duitse parlement keurde ook het dragen van bodycams door de politie goed. Bovendien krijgt de politie toegang tot de systemen voor automatisc­he nummerplaa­therkennin­g (ANPR) om sneller voertuigen te kunnen identifice­ren. De maatregele­n komen er na de recente golf van gewelddadi­ge aanvallen, die deels was ingegeven door terroristi­sche motieven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium