Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moord in de Ardennen

- (sv)

Wordt Vlaanderen plots door zijn buur voorbij gestoken, wanneer het gaat over spannende televisier­eeksen met internatio­naal allure? Het bijna simult ane verschijne­n van Ennemi Public en La

Trêve bewijst dat Wallonië de Scandinavi­sche crimi’s dichter op de hielen zit dan w at Vlaamse televisiem­akers leveren. Beide reeksen hebben heel w at gemeen. De moordverha­len spelen zich telkens af in een Ar dens dorp en knipogen duidelijk naar de actualitei­t. In beide gevallen wordt het onderzoek ook geleid door een uit Brus sel geïmportee­rde flik die met eig en demonen worstelt. En er sterven jongeren. In La Trêve draait het onderzoek rond de moord op een zwarte jon gen, die in een Ar dens dorpje voetbalde in de lok ale ploeg. De getraumati­seerde politieage­nt Yoann Peeters (Yoann Blanc) verhuist met zijn docht er naar het plaatsje, dat dit s oort misdaad nooit eerder meemaakte. Er zijn ook Vlaamse acteurs, zoals Sam Louwyck en Tom Audenaert.

Ennemi Public heeft Marc Dutroux als link met de r ealiteit. Het verhaal begint wanneer kindermoor­denaar Guy Béranger (Angelo Bison) na zijn gevangenis­straf onderdak vindt in een kloo ster. Agente Chloé Muller (Stéphanie Blanchaud) moet hem bewaken, terwijl de lokale gemeenscha­p steigert. En dan worden er opnieuw kinderen vermoord …

Ennemi Public bevredigt nog meer dan La Trève, doordat de portretter­ing van de verschille­nde milieus ( dorp, klooster, politie) het verhaal verrijkt. Maar dit zijn allebei viersterre­nreeksen waarmee de RTBF het Waalse talent indrukwekk­end op de k aart zet.

 ?? FOTO'S RR ?? La Trêve: na de moord op een jonge zwarte voetballer (links) verhuist de Brusselse politieage­nt Yoann Peeters (Yoann Blanc, rechts) naar een Ardens dorpje, dat dit soort misdaad nooit eerder meemaakte.
FOTO'S RR La Trêve: na de moord op een jonge zwarte voetballer (links) verhuist de Brusselse politieage­nt Yoann Peeters (Yoann Blanc, rechts) naar een Ardens dorpje, dat dit soort misdaad nooit eerder meemaakte.
 ?? FOTO'S RR ?? Ennemi Public: losjes gebaseerd op de zaakDutrou­x.
FOTO'S RR Ennemi Public: losjes gebaseerd op de zaakDutrou­x.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium