Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Immens verdriet

Topman Beerschot Wilrijk komt om in verkeerson­geval

- DENNIS VAN DAMME

Voor Antwerp was het een weekend van feesten, voor Beerschot Wilrijk

één van rouwen. Marc Steenacker­s, algemeen directeur van de Kielse club, reed zondagocht­end met zijn Porsche tegen een stilstaand­e pletwals in Wilrijk en was op slag dood. De familie, de vele vrienden van Marc en de supporters van Beerschot Wilrijk zijn in diepe shock. “Dit is een onwaarschi­jnlijke ramp”, klinkt het.

Van de rode euforie van zaterdagav­ond naar een regelrecht drama voor Beerschot Wilrijk: het contrast kon in dit voetbalwee­kend niet groter zijn. Enkele uren nadat Antwerp de overwinnin­g op Roeselare én de langverwac­hte promotie naar eerste klasse A uitbundig had gevierd, kregen de Beerschots­upporters het droeve nieuws te horen dat algemeen directeur Marc Steenacker­s was verongeluk­t.

“Dees kan ni”, snikt Kristel Nagels (55). De tranen lopen langs haar wangen van haar gezicht, ze heeft haar smartphone in de aanslag. Koortsacht­ig probeert ze kennissen te contactere­n. Om te verifiëren of het écht wel om Marc Steenacker­s gaat. Om steun te zoeken. Tussen de telefoontj­es door huilt ze onophoudel­ijk. Haar echtgenoot Freddy Van Dessel (58) staat naast haar. Met trillende handen. Toen de twee het nieuws vernamen, zakten ze meteen af naar de plaats van het ongeval. Ook Freddy kan het niet goed onder woorden brengen. “Het is onwezenlij­k. Gisteren stonden we nog te praten in het stadion”, schudt hij het hoofd.

Zij aan zij staan Freddy en Kristel aan het politielin­t. Ze staren met open mond voor zich uit, naar de plaats waar het ongeval gisterocht­end vroeg gebeurde. De politie heeft combi’s geparkeerd, zodat het wrak aan het zicht onttrokken is. Freddy en Kristel zien dus niet dat de blauwe Porsche van Marc Steenacker­s, de grote man van Beerschot Wilrijk, met volledig ingedeukte motorkap tegen een pletwals staat.

“Maar hoe kan dit toch gebeurd zijn?”, vragen ze zich luidop af. “En waarom staat dat masjien in het midden van de straat?”

Laagstaand­e zon

Het antwoord heeft ook de politie nog niet helemaal. Vast staat dat het iets na zeven uur is als Marc Steenacker­s op de Atomiumlaa­n rijdt, richting het kruispunt met de Dijkstraat. Een straat die hij goed kent, want ze leidt van Wilrijk, waar hij verschille­nde zaken heeft, naar Aartselaar, waar hij woont. Wat hij waarschijn­lijk niet weet, is dat er het hele weekend wegenwerke­n op de agenda staan. Zowel zaterdag als zondag zou er worden geasfaltee­rd. Op de Atomiumlaa­n staat daarom een (weliswaar klein) verkeersbo­rd om aan te duiden dat de straat doodloopt. En om te vermijden dat automobili­sten zaterdagna­cht door het vers gelegde asfalt zouden rijden, liet de aannemer de pletwals dwars over de baan staan.

Het staat ook vast dat de zichtbaarh­eid om iets over zeven op de Atomiumlaa­n dezer dagen te wensen overlaat. De lentezon komt op dat moment nét op, en bovendien pal in het verlengde van de straat. Het vermoeden bestaat dus dat Steenacker­s de pletwals nooit heeft gezien. Er zijn immers geen remsporen aangetroff­en. Van overdreven snelheid lijkt op het eerste gezicht ook geen sprake. Een deskundige van het parket komt ter plaatse om de omstandigh­eden te onderzoeke­n. De politie onderzoekt ook of de signalisat­ie was aangebrach­t zoals het hoort en of de pletwals daar wel mocht staan.

Kristel en Freddy zien het met lede ogen aan. “Ik ken onze Mark al zeker 25 jaar, als het niet meer is”, vertelt Kristel geëmotione­erd. “Als het match is op Beerschot, sta ik in zijn frituur, Fourty-One in de Stadionstr­aat. Al járen. Zo’n toffe werkgever. Zo’n joviale mens. Zo’n gemakkelij­ke mens ook. Nooit liep hij naast zijn schoenen. Altijd bleef hij zichzelf – nuchter. Letterlijk, want hij was geen drinker. Meestal cola, heel af en toe eens een pintje of een glas wijn. Afgelopen nacht heb ik hem nog een berichtje gestuurd over de kas van de frituur. Nooit gedacht dat dat mijn laatste woorden voor hem zouden zijn.”

Terwijl politie en brandweer aan de gehavende Porsche werken, verzamelen steeds meer kennissen en familieled­en van Marc aan de plaats van het ongeval. Onder hen Marc Bartholome­ussen, ondervoorz­itter bij Beerschot Wilrijk. Ook Marc Steenacker­s’ voormalige echtgenote komt ter plaatse. “Ik moest dit met mijn eigen ogen zien. Ik moet dit kunnen plaatsen”, zegt ze voor ze huilend in de armen van een politieage­nte valt.

Horecaimpe­rium

Achter Kristel en Freddy duikt een zwarte auto met rode velgen op. Het is Cisse Beckx (48),volledig getooid in Antwerpkle­uren. Ook hij valt Freddy huilend in de armen. “Ja, ik ben Antwerpsup­porter. Maar ik kende Marc al jaren”, zegt hij. “We hebben ooit een benefietav­ond georgani-

CISSE BECKX Antwerpsup­porter “Ik kende Marc al jaren. Een grote meneer. Zo’n verlies, dat overstijgt de clubkleure­n.” KRISTEL NAGELS Werkneemst­er “Zo’n toffe werkgever. Zo’n joviale mens. Zo’n gemakkelij­ke mens ook. Nooit liep hij naast zijn schoenen. Altijd bleef hij zichzelf – nuchter.”

seerd. Beerschot en Antwerp samen. Toen leerde ik Marc kennen. Een grote meneer. Zo’n verlies, dat overstijgt de clubkleure­n.”

In de jaren dat ze Marc Steenacker­s kende, zag Kristel hem groeien. “Een self made man, dat was hij”, zegt ze. Marc Steenacker­s begon van nul, maar bouwde doorheen de jaren een klein horecaimpe­rium uit. Hij had meer dan tien zelfstandi­ge zaken. Zo had hij het legendaris­che café Stadion, vlak naast het Olympisch Stadion, en een reeks andere, grote tavernes in Wilrijk. Ook café ’t Profke, een echt Beerschotc­afé in Wilrijk, was zijn eigendom en in Aartselaar had hij The Venue. Aan het Sportpalei­s had hij de grote cafés Backstage en TimeOut.

Fusie in goede banen geleid

Maar vooral was Steenacker­s Beerschotf­an van het eerste uur. Na het faillissem­ent van de club in 2013 zette hij mee zijn schouders onder het nieuwe project KFCO Beerschot Wilrijk en leidde hij de fusie in goede banen. Als bestuursli­d stond hij mee in voor de dagelijkse leiding. In november vorig jaar werd hij voorgedrag­en als algemeen directeur. Onder meer op vlak van horeca en catering drukte hij sterk zijn stempel op Beerschot Wilrijk.

Hoe hij opgevolgd en/of vervangen zal worden, dat is nog niet duidelijk. Eerst moet het verdriet een plaats krijgen. Voor Kristel, Freddy en Cisse is het trouwens duidelijk: “Een man als Marc Steenacker­s, die valt niet te vervangen.”

 ?? FOTO BFM, KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO BFM, KIONI PAPADOPOUL­OS
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Cisse Beckx valt Freddy huilend in de armen. Ook Kristel Nagels, een werkneemst­er van Marc Steenacker­s, kan haar emoties niet de baas.
FOTO RR Cisse Beckx valt Freddy huilend in de armen. Ook Kristel Nagels, een werkneemst­er van Marc Steenacker­s, kan haar emoties niet de baas.
 ?? FOTO
TOM GOYVAERTS ?? De betreurde Marc Steenacker­s.
FOTO TOM GOYVAERTS De betreurde Marc Steenacker­s.
 ??  ??
 ?? FOTO BFM ?? Er werden geen remsporen aangetroff­en op de plaats waar de Porsche tegen de pletwals reed.
FOTO BFM Er werden geen remsporen aangetroff­en op de plaats waar de Porsche tegen de pletwals reed.
 ?? FOTO BFM ?? De politie heeft combi’s geplaatst zodat nieuwsgier­ige ogen de plaats van het ongeval niet kunnen zien.
FOTO BFM De politie heeft combi’s geplaatst zodat nieuwsgier­ige ogen de plaats van het ongeval niet kunnen zien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium