Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een fundamente­el debat graag

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Is het verbieden van meetings over de Turkse verkiezing­en in ons land een aanslag op de vrije meningsuit­ing? Moet de regering maatregele­n nemen of de beslissing over die bijeenkoms­ten aan de burgemeest­ers overlaten? Dat waren dit weekend voor de Belgische politici de belangrijk­ste vragen over de Turkse kwestie. N-VA is duidelijk vóór een verbod, CD&V en Open Vld willen dat alleen als de openbare veiligheid in gevaar komt, en Daniël Termont en John Crombez van sp.a vinden dat de burgemeest­ers beter begeleid moeten worden. Termont voelt zich zelfs in de steek gelaten.

Wat natuurlijk een tikje pathetisch klinkt. Het is nu eenmaal de taak van een burgemeest­er om de openbare orde te bewaren en beslissing­en te nemen over dergelijke bijeenkoms­ten. Toch zou het beter zijn dat de regering een eensgezind standpunt inneemt. Alle meetings over buitenland­se politiek verbieden, is inderdaad in strijd met het algemene principe van de vrije meningsuit­ing. Het argument van de openbare orde lijkt een redelijk objectieve maatstaf. Opruiende meetings of bijeenkoms­ten waar racistisch­e of antidemocr­atische praat wordt verkocht, moeten uiteraard worden verboden.

Als Charles Michel nu eens zegt waar het op staat, kunnen we deze discussie afronden en een fundamente­lere voeren. Hoe komt het dat duizenden Turken, van wie velen hier al minstens twee generaties wonen, nog altijd hun stem willen uitbrengen in hun land van herkomst? Hoe komt het dat één oproep van Erdogan volstaat om honderden mensen in Rotterdam op straat te krijgen? En hoe kunnen we vermijden dat zoiets mogelijk blijft? Hoe kunnen we jonge Turken ervan overtuigen aan politiek te doen in het land waar ze wonen, en niet in dat waar ze vandaan komen?

De meeste Turken zijn trots op hun land en gehecht aan hun tradities, hun cultuur en hun godsdienst. Daar is niets mis mee. Ze krijgen de mogelijkhe­id om die cultuur en die godsdienst hier te beleven en alle kansen om een leven op te bouwen in dit land. Dan mogen wij het toch op zijn minst onprettig vinden dat Erdogan hier stemmen komt ronselen voor een staatssyst­eem dat indruist tegen al onze democratis­che principes, en dat hij vanuit Turkije mensen oproept om herrie te schoppen tegen democratis­che beslissing­en?

Hierover moeten we met de Turkse gemeenscha­p dringend het debat aangaan. Er zijn zeker Belgische Turken die daartoe bereid zijn en die het voortouw kunnen nemen. Als we de discussie overlaten aan alleen Erdoganaan­hangers aan de ene kant en Belgische populisten aan de andere, neemt de polarisati­e gewoon toe. En dat is nefast voor de toekomst van deze diverse samenlevin­g.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium