Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad Antwerpen wil geen Gents Ghelamcosc­enario

Onderhande­lingen over nieuw voetbalsta­dion worden niet makkelijk

- LEX MOOLENAAR PATRICK VAN DE PERRE

Antwerp naar eerste klasse, Beerschot opnieuw kampioen: de tijd is rijp voor plannen voor een nieuw stadion. Maar dat wordt geen simpele klus.

Vrijdag kon uw krant als eerste melden dat het stadiondos­sier opnieuw op de tafel van het Antwerpse college ligt. Zaterdag bevestigde Paul Gheysens van Ghelamco in De Tijd na jaren van vermoedens eindelijk dat hij de geheime geldschiet­er van Royal Antwerp F.C. (RAFC) is.

Dat is geen toeval. Het moment is ideaal. Antwerp gaat naar 1A, Beerschot Wilrijk promoveert naar 1B en ook andere Antwerpse clubs zoals Berchem Sport en City Pirates doen het goed. Het Antwerps voetbal is voor het eerst sinds jaren weer razend interessan­t voor de financiële wereld. Zeker RAFC, dat met de inkomsten van de tvgelden sponsors moet kunnen verleiden.

Logisch dus dat ook de plannen voor een nieuw voetbalsta­dion in Antwerpen uitgereken­d nu opnieuw actueel worden. Vandaar dat het stadsbestu­ur vrijdag een publieke invitatie stuurde naar de twee grote clubs om de gesprekken over een nieuw stadion voor Antwerp en Beerschot Wilrijk op de site IPZ (Petroleum Zuid) te hervatten.

De vraag is: zijn de clubs bereid om mee te gaan in dat verhaal? Enkele jaren geleden strandde het plan van toenmalig burgemeest­er Patrick Janssens (sp.a) op de on- wil van toenmalig Beerschot-voorzitter Patrick Vanoppen.

Sinds zaterdag luidt de vraag: wil Antwerp-financier Paul Gheysens, de grote baas van projectont­wikkelaar Ghelamco, wél participer­en in een gezamenlij­k stadion voor Antwerp en Beerschot op IPZ? Of zal in de euforie van de prestaties opnieuw het idee “wij hebben de stad niet nodig, we zullen het zelf wel doen” veld winnen?

Heilige grond

Iedereen rijdt uiteraard vooral voor eigen rekening. Maar Beerschot Wilrijk wil wellicht wel mee met de stad. De financiële toekomst van de club in het Olympisch Stadion op het Kiel is op dit moment niet rooskleuri­g. Enkele jaren geleden leek het nog denkbaar om rond Patrick Vanoppen een tijdelijke vereniging op te richten met sponsors als Land Invest, Studio 100, Persgroep-baas Christian Van Thillo en mediabedri­jf Woestijnvi­s voor de bouw van een nieuw stadion. Maar dat plan is ten onder gegaan, samen met Vanoppen.

Nu stelt zich vooral de vraag wat Antwerp wil. De supporters en het bestuur van de club zien hun toekomst uiteraard op de “heilige grond” van de Bosuil. Zo stond het vrijdag ook op de website van de club, nadat de stad had gemeld dat er weer kan worden gepraat over een nieuw stadion.

Antwerp wil uiteraard het liefst op de Bosuil blijven. Maar zowel de Bosuil als het Olympisch Stadion op het Kiel past niet in de toekomstpl­annen van de stad. Beide stadions zijn uitgeleefd en horen door hun inplanting in woonbuurte­n niet thuis in het voetbal van de 21ste eeuw.

Bosuil is goudmijn

Paul Gheysens, baas van stadionbou­wer Ghelamco, heeft grote plannen met Antwerp. Hij wil de Bosuil uitbouwen tot een site waaraan hij als projectont­wikkelaar geld kan verdienen met vastgoed, kantoorrui­mte, plaats voor retail en evenemente­n. De Bosuil is zo een potentiële goudmijn. Maar het lijkt ons logisch dat het stadsbestu­ur in de ontwikkeli­ng van zo’n site ook een belangrijk­e stem heeft. De stad kijkt met argwaan naar Gheysens, omdat ze weet dat zijn prioriteit uitgaat naar de belangen van zijn eigen bedrijven en niet naar die van de Antwerpse bevolking.

Vandaar de uitnodigin­g van de stad aan de clubbestur­en om opnieuw te praten over een gezamenlij­k stadion op Petroleum Zuid (IPZ). De voorbereid­ingen zijn in de vorige legislatuu­r al getroffen. De locatie is beschikbaa­r, de vergunning­en van de Vlaamse regering zijn in orde en de ontsluitin­g via het openbaar vervoer is geregeld. Het wachten is dus alleen nog op een investeerd­er in de pri- vate sector. Gheysens van Ghelamco? Waarom niet? Maar dan moet hij zich wel schikken naar een plan waarvan de regie wordt gevoerd door het stadsbestu­ur van Bart De Wever.

Geen schoothond­je

De Wever heeft het voordeel dat hij geen enkele link heeft met een van de Antwerpse clubs. Sterker nog, hij staat bekend als een burgemeest­er die niets heeft met voetbal. Hem kan dus niet worden verweten dat hij bepaalde partijen bevoordeel­t. De Wever ziet een nieuw stadion vooral als een meerwaarde voor zijn stad, en hij zoekt naar de constructi­e die daarvoor het meeste kan opleveren. Maar hij wil geen schoothond­je worden van een projectont­wikkelaar.

De gesprekken tussen RAFC en de stad moeten leiden tot een winwinsitu­atie. Het stadsbestu­ur van Gent zit na het Ghelamco-verhaal met een kater. Dat zal Bart De Wever niet overkomen. Hij wil geen nieuw shopping center met een voetbalvel­d erbij, waarvan alleen de geldschiet­ers beter worden. Het verhaal van kosten en baten zal goed moeten worden afgesproke­n. En het is de vraag of Paul Gheysens van Ghelamco bereid is om in dat verhaal mee te gaan.

 ?? FOTO'S WAS ?? De Bosuil in Deurne.
Het Olympisch Stadion op het Kiel.
FOTO'S WAS De Bosuil in Deurne. Het Olympisch Stadion op het Kiel.
 ??  ?? Een maquette van een mogelijk nieuw Stadion aan de Stroom op Petroleum Zuid.
Een maquette van een mogelijk nieuw Stadion aan de Stroom op Petroleum Zuid.
 ?? FOTO
BELGA ?? De Ghelamco Arena in Gent. Die mag volgens de stad Antwerpen niet als model dienen.
FOTO BELGA De Ghelamco Arena in Gent. Die mag volgens de stad Antwerpen niet als model dienen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium